Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25 /2017 04 28

Sklypo vertė auga su kiekvienu medžiu

Ne paslaptis, kad medžiais apsodinti sklypai yra patys vertingiausi tiek kainos, tiek estetikos atžvilgiu. Tačiau sodinuką nuo brandaus medžio skiria mažiausiai dešimtmetis, o ir rezultatas po jo gali pasirodyti visai kitoks, nei tikėjotės. Tuo tarpu sodinant didelius ir brandžius medžius, galima jau po kelių dienų turėti žaliuojantį parką ar sodą, kuris nereikalaus nei didelės priežiūros, nei papildomų investicijų.
123rf.com nuotr. / Medžiais apsodintas sklypas
123rf.com nuotr. / Medžiais apsodintas sklypas

Pliki, vėjo pustomi laukai yra tai, kas labiausiai baugina naujakurius. Tačiau pasak „Medeinės parkai“ direktoriaus Kęstučio Kuoro, mišką pritraukti prie namo šiais laikais yra visiškai nesudėtinga, tik reikia žinoti kokius medžius rinktis, ir suderinti jų sodinimą su statybos darbais.

Medis medžiui nelygu

Neretai medelynuose pardavimui auginami medžiai būna susodinami labai tankiai, kas keliasdešimt centimetrų vienas nuo kito, tad pasiekęs trijų metrų aukščio laibas stiebas turi nedidelę lają tik pačioje jo viršūnėje. Pasodinti į naują vietą, tokie medeliai nuo vėjo linksta, krypsta, o nuo stipresnio gali ir lūžti, nemaža jų dalis taip ir nepasiekia brandaus amžiaus.

K. Kuoro teigimu tokių medžių reikėtų vengti, nes tai nėra geras augalas želdinimui mieste ar prie namų – jie nei normaliai vystosi, nei sukuria dekoratyvinį vaizdą. Aišku, galima tokį medį paramstyti, tačiau su atramomis jis turės ir augti keletą ateinančių metų. Bet kokios klaidos ramstant irgi gali sužaloti medį ar gali kainuoti jo gyvybę.

Sodinimui reiktų rinktis tokį medį, kuris augdamas gavo pakankamai šviesos. Atskirti nesunku – tokio medžio kamienas bus pakankamai tvirtas, o jo laja vešli. „Tokį medį su pakankamu šaknų kiekiu galima iš karto persodinti, ir jis augs savaime, be ypatingos priežiūros, nebent palaistyti pirmaisiais metais tektų kartą kitą užėjus sausrai.

„Medeinės parkai“  nuotr. / Medžių persodinimas
„Medeinės parkai“ nuotr. / Medžių persodinimas

Tokie medžiai gal ir bus iš pradžių brangesni, bet jų kokybė visai kita – jų nereikės ramstyti ir kitaip prižiūrėti. Galiausiai taip ir pinigų sutaupoma, ir rezultatas aiškesnis ir geresnis.”

Veislė priklauso nuo poreikių

Medžių pasirinkimas yra labai didelis, priklausomai nuo to, ar norime, kad jie turėtų kitą funkciją nei dekoratyvinę. Jeigu norime vaisių sodo, dažnas pasirinkimas yra vaismedžiai: obelys, kriaušės, vyšnios, šilkmedžiai. O jei sodiname medį kaip atitvarą, verta rinktis tujas, pušis arba kitus visžalius spygliuočius, kurie suformuotų natūralią užuovėją kaip sieną.

Anot „Medeinės parkai“ direktoriaus, dideli medžiai palyginus nėra didelė investicija. Tame plote užauginti gražią veją ir vėliau ją prižiūrėti būtų bene brangiau, tačiau rezultatas nepalyginamas. Medžiai sklypui suteikia didžiausią pokytį, o su šiuolaikinės technikos pagalba tai užtrunka visiškai neilgai, ir iš karto turim būtent tą rezultatą, kurio tikimės.

„Medeinės parkai“ nuotr. / Medžių persodinimas
„Medeinės parkai“ nuotr. / Medžių persodinimas

„Skirtingai nuo kitų augalų, tinkamai pasodinti medžiai beveik nereikalauja priežiūros. Kaip taisyklė, visi medžiai mėgsta tiesioginę saulę, tačiau taip pat gali prisitaikyti ir prie esamų sąlygų – tarp namų arba namo pavėsyje“ , – teigė pašnekovas.

Medžiai – ir kolekcionierių objektas

„Tikrai brangūs ir ypatingi savo išvaizda gali būti kolekciniai medžiai, nes į juos investuota labai daug tokio medžio augintojo laiko ir lėšų. Medžio amžius ir kiek laiko jis yra specialiai formuotas yra pati brangiausia valiuta, tad jeigu norime 30-ies metų ypač gražaus ir vertingo medžio, vienintelis būdas jam atsirasti yra daug metų ar net dešimtmečių jį nuolat formuoti ir prižiūrėti.

„Medeinės parkai“ nuotr. / Medžių persodinimas
„Medeinės parkai“ nuotr. / Medžių persodinimas

Greito kelio čia nėra, tai yra ilgas procesas, kurio metu medžiu rūpinamasi kiekvieną norimam formavimui tinkamą sezoną. Tokie medžiai gali kainuoti tūkstančius ar net dešimtis tūkstančių eurų ir jų vertė nuolat auga“, kalbėjo K.Kuoras.

Sodinti galima beveik bet kada

Pasak pašnekovo, medžių sodinimui specialios technikos pagalba sezoniškumas nedaro jokios įtakos. „Būna, kad statybos užsitęsia, o kai kuriuos augalus sodinti galima tik tam tikru metu, tad šį laiką praleidus, nelieka nieko kito kaip laukti. Tuo tarpu medžius su specialios technikos pagalba galima sodinti mums kai mums patogu ištisus metus. Darbus galėtų sustabdyti nebent labai didelis įšalas“, – dėstė K.Kuoras.

Sodinimą reikėtų numatyti prieš pradedant namo apdailą, o jeigu sklypas didesnis – galima tai padaryti iš karto, dar prieš statant namą. Svarbu tuo pasirūpinti, kol nėra galingų tvorų ir kitų didelių trukdžių. Svarbiausia suderinti medžių sodinimą su statybomis, kad vėliau jie vienas kitam netrukdytų. Taip pat galima šį darbą atlikti keliais etapais: iš pradžių pasodinant sklypo pakraščiais, o vėliau sodinant arčiau namo ar panaikinant laikinus įvažiavimus.

„Sklypo savininkui reikėtų turėti viziją, o specialistai, turintys dendrologinių žinių, gali patarti kaip suderinti estetiką ir praktiškumą. Dažniausiai medžiai sodinami grupėmis, sklypo pakraščiuose, tad reikia žinoti, kurie geriau augs vieni šalia kitų, kad vieni kitiems netrukdytų. Vis dėlto kur kas geriau yra sodinti medžius grupėmis, nei pavieniui, nes taip jie auga ir gamtoje“, – teigė „Medeinės parkai“ direktorius K.Kuoras.

VIDEO: Medžio persodinimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius