Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė: „Moterys, turite suprasti – dietos nepadeda“

„Dietos duoda trumpalaikį rezultatą. Laikantis dietų, sutrinka medžiagų apykaita. Yra moterų, kurios laikėsi per gyvenimą 10–12 dietų, tačiau svoris vis tiek sugrįždavo. Ką reikėtų daryti? Laikytis esminų mitybos taisyklių“, – susitikime su skaitytojais Vilniaus knygų mugėje kalbėjo Mireille Guiliano (70 m.).
Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano
Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Knygos idėją „pakišo“ draugo žmona

Gimusi ir užaugusi Prancūzijoje, dabar Mireille Guiliano su savo vyru Edwardu gyvena Manhatane, JAV.

M.Guiliano 20 metų (nuo 1984 iki 2004 m.) buvo kompanijos „Champagne Veuve Clicquot“ viešųjų ryšių atstovė ir „Clicquot“ (šie ženklai priklauso prabangos prekių kompanijai LVHM – Red.) generalinė direktorė, o pastaruosius 12 metų yra atsidavusi rašymui.

Dvi savo knygas – „Kodėl prancūzės nestorėja. Valgymo malonumo paslaptys“ ir „Prancūzės visais metų laikais. Paslapčių, receptų ir malonumų metai“ – Mireille parašė dar dirbdama „Clicquot“. Ji teigia, kad svarbiausia jos karjeros kompanijoje pamoka – nebijoti rizikuoti.

„Pastebiu, kad nors gyvenimas sparčiai pažengė, moterys vis dar bijo rizikuoti – gaunu tokių prisipažinimo laiškų. Jos turėtų išanalizuoti riziką, pamatyti, kokie yra privalumai ir trūkumai, ir tiesiog žengti pirmyn. Nereikia bijoti!“ – kalbėjo rašytoja.

Esminis rašytojos patarimas – nepradėkite visų mitybos principų laikytis iš karto, tai nepadės. Jei norite sureguliuoti svorį, savo planą įgyvendinkite palaipsniui.

Dirbdama kompanijoje, skaitydavo apie vyną daug paskaitų – Čikagoje, San Fransiske, o prie jos prieidavo žmonės su klausimais: „Jūs taip įdomiai kalbate, tiek daug žinote apie gėrimus, maistą, pati gaminate ir… kodėl nestorėjate?“ Mireille atsakydavo su šypsena, kad prancūzės tiesiog nestorėja.

Tačiau pačią idėją – parašyti knygą – moteriai pasiūlė draugas. Jo žmona turėjo anstvorio problemų, buvo išbandžiusi visas įmanomas dietas, ir jai niekas nepadėjo, todėl tas draugas pasiūlė M.Guiliano parašyti knygą. Jis netgi suvedė ją su agente.

Taip viskas ir prasidėjo. O dabar Mireille – garsi rašytoja, kurios knygos populiarios visame pasaulyje.

„Dietos yra sugalvotos jūsų kankinimui“

Jos knygos skaitytojus patraukė iškart, nes tai buvo kažkas kitoniško. M.Guiliano siūlė ne dietas, o šampaną, duoną, šokoladą ir meilę kaip pagrindinius subalansuotos mitybos ingredientus, tačiau perspėjo, kad svarbiausia tuo mėgautis kukliai.

Aš nesu prieš dietas. Aš manau, kad tai yra pats blogiausias dalykas, kuris gali jums nutikti gyvenime. Sakyčiau, dietos yra sugalvotos jūsų kankinimui. Jos duoda trumpalaikį rezultatą, sutrinka medžiagų apykaita. Yra moterų, kurios laikėsi 10–12 dietų, tačiau svoris vis tiek sugrįždavo. Joms ir visoms kitoms moterims kartoju: laikydamosi dietų, jūs niekada nenumesite svorio. Turite suprasti – dietos nepadeda“, – kalbėjo M.Guiliano.

Kuo ypatinga prancūzų mityba?

„Galbūt daugelis mano, jog turėčiau gerai išmanyti prancūziškus vynus ir šampanus, tačiau į tai žiūriu su šlakeliu humoro. Kaip ir į stereotipą, kad mes, prancūzės, vaikštome vilkėdamos tik “Chanel„ ar “Dior„. Iš tiesų tai yra mitas“, – šypsodamasi tvirtino rašytoja.

Ji pasidalijo pagrindinėmis prancūzų mitybos taisyklėmis:

  • 3 valgymai per dieną,
  • valgyti mažomis porcijomis,
  • maistas įvairus: kiekviename patiekale privalo būti baltymų, angliavandenių, riebalų,
  • nepamiršti gerti vandens,
  • valgyti daug daržovių,
  • valgyti palengva, neskubant ir mėgaujantis maistu.

Kiekvieną punktą rašytoja aptarė smulkiau. Ryte turite iškart išgerti vandens, nes per naktį organizme vyko įvairiausių procesų. Skysčiai būtini!

Taip pat svarbios yra porcijos, jų dydis. „Kai prieš 12 metų parašiau pirmąją knygą, situacija renkantis maistą buvo žymiai blogesnė nei dabar. Kaip keista bebūtų, dėl anstvorio kenčiančių žmonių daugiau yra turtingose valstybėse – JAV, Anglijoje, Naujojoje Zelandijoje. Taip yra todėl, kad maisto pasirinkimas ten yra labai didelis.

Maisto gausa prieštarauja prancūzų požiūriui. Jei galvojate, jog prancūzės pusryčiams suvalgo šešis kruasanus, tai tikrai netiesa, nes tada jos būtų apkūnios. Mes susėdame prie pietų stalo ir mėgaujamės maistu, valgome po kąsnelį, palengva. Mano bičiuliai amerikiečiai stebisi, kaip aš valgau ledus, nes jiems reikia trijų kaušelių. Prancūzei tokio kiekio užtektų visam mėnesiui!“ – požiūriu dalijosi M.Guiliano.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano

Kažkada moterį sukrėtė matytas vaizdas oro uoste. Stebėjo, kaip anksti ryte vieni geria kavą su kruasanais, antri godžiai valgo mėsainį, treti užsisako keksiuką…

„Tą akimirką man pasirodė, jog pasaulis eina iš proto – negi jis jau nebesuvokia, ar tai pusryčiai, užkandis ar pietūs?! Ir dar pamąstymui: amerikiečiai patiekalą suvalgo per 6 minutes, prancūzai – per 26. Mums reikia vidutiniškai 20 minučių, kad kūnas ir smegenys pajustų sotumą. Kuo kenkia greitas valgymas? Mes suvalgome net tris kartus daugiau“, – kalbėjo rašytoja.

TAIP PAT SKAITYKITE: 4 vaikų mama Kristina Pikūnė: „Mes visi esame nudrąsinti. Labai stinga to padrąsinimo, o vaikams – ypač“

Jogurtas daro stebuklus

Su klasikiniais prancūzų virtuvės principais moterį prieš daugelį metų supažindino šeimos gydytojas. To imtis medikas buvo priverstas tuomet, kai paauglė Mireille grįžo iš JAV (kur buvo išvykusi su moksleivių mainų programa) priaugusi apie 10 kg svorio. Išmoktais principais rašytoja naudojasi iki šiol ir gali džiaugtis visaverte mityba, nebijodama sustorėti.

„Nesijaučiau gerai, net jei kiti sakydavo, kad gražiai atrodau. Kai turite anstvorio, visuomenė žiūri į jus kitaip, ir jūs tai jaučiate“, – sakė Mireille.

Jei per dieną jogurto valgysite 1–2 kartus, kaip tai daro prancūzės, per metus vien dėl tokio pasirinkimo numesite apie 4–5 kg svorio.

Taigi nuo ko pradėti, kad galėtume sureguliuoti svorį ir užtvirtinti rezultatą?

Esminis rašytojos patarimas – nepradėkite visų mitybos principų laikytis iš karto, tai nepadės. Jei norite sureguliuoti svorį, savo planą įgyvendinkite palaipsniui. Tarkim, iš pradžių įpročiu paverskite tris puktus: pradėkite lėčiau valgyti, bent pusvalandį per dieną pasivaikščiokite, gerkite vandenį.

„Per metus moterims, kurios daugiau nieko nekeisdavo savo gyvenime, pavykdavo numesti iki 10 kg svorio. Juk tai puiku! Judėjimas ir sureguliuota mityba padeda kūnui atsikratyti toksinų. Nereikia būti maratono bėgiku – užtenka jogos pratimų, 20–30 minučių pajudėti.

Dar vienas magiškas dalykas yra jogurtas, kuris tirpdo riebalų ląsteles. Jūsų šalyje jis nuostabus! Jei per dieną jogurto valgysite 1–2 kartus, kaip tai daro prancūzės, per metus vien dėl tokio pasirinkimo numesite apie 4–5 kg svorio.

Maisto gaminimas namuose – irgi vienas iš prancūziškos mitybos ypatumų. Jūs turite žinoti, ką valgote. Beveik 40 proc. visų prekybos centruose įsigyjamų maisto produktų yra perdirbti. Toks maistas paprastai yra persūdytas, persaldintas, per daug dirbtinių medžiagų. Visa tai nėra sveika ir gali prisidėti prie įvairiausių ligų, įskaitant ir vėžį, išsivystymo.

Valgydami pagalvokite apie savo senelius, kurie fizinius darbus dirbdavo 10 valandų per parą. Jų gyvenimo būdas ir mityba buvo visai kitokie, todėl mes, kurie dabar daugiau sėdime, turėtume tai nuolat prisiminti. Svarbiausia, kad maistas būtų sveikas ir įvairus.

Pavyzdžiui, kai pradėjau praktikuoti jogą, važinėti į ašramus, pajutau, jog gerai jaučiuosi, valgydama vegetarišką maistą. Todėl mėsos valgau mažai, gal kartą per savaitę. Mano valgiaraštyje daug žuvies – lašišos, upėtakio, sardinių, taip pat daug daržovių – žalių, virtų garuose.

Mano nuomone, veganiškas maistas nėra labai palankus organizmui. Maistas turi būti įvairus. Įsiklausykite į savo kūną ir supraskite, kas jam geriausia. Pamėginkite, kaip prancūzai, rasti pusiausvyrą”, – patarimų negailėjo M.Guiliano.

Atsisakyti šokolado? Tikrai ne!

Kai rašytoja išleido pirmąją knygą, susitiko su viena amerikiete rašytoja, kuri redagavo receptų knygas. Ji dirbo mėgstamą darbą, mėgavosi maistu, turėjo antsvorio. Po metų ji pasakė: „Mireille, ačiū tau už tai, kad padėjai man atrasti šokolado skonį!“

„Pasirodo, per pastaruosius 10 metų toji moteris suvalgydavo plytą šokolado per dieną. Taip, šokoladas yra sveika, turi daug antioksidantų ir pan., tačiau 120 g jo per dieną yra gerokai per daug. Žinoma, kad ji priaugo svorio.

Perskaičiusi mano knygą, ji ėmė mažinti šokolado kiekį. Po pusmečio ši moteris atsikratė 12 kg svorio, net nekeisdama savo mitybos įpročių. Dabar šokoladu mėgaujasi, nes jaučia jo skonį”, – istoriją papasakojo rašytoja, kuri pati šokolado užkremta 1–2 kartus per savaitę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė Mireille Guiliano

Vaistai nuo senėjimo – miegas, vanduo ir juokas

M.Guiliano tvirtina, jog jaunystės kultas JAV išties gajus – 25 metų merginos jau laiko save senomis, tarkim, ištekėti; tuo tarpu prancūzės teigia, kad nuo 50-ties tik prasideda gyvenimas.

Rašytojos teigimu, įsitikinimas dėl senėjimo ir žmogaus amžiaus yra susijęs su požiūriu, kurį galima išlavinti.

„Štai jaunos merginos dažnai sako: „Aš dabar noriu eiti į vakarėlius, linksmintis, vartoti alkoholį. Man nerūpi, kaip aš atrodysiu 50-ties.“ Noriu pasakyti, kad už tokį savo požiūrį jos sumokės labai brangiai.

Lygiai tas pats taikytina merginoms, kurios piktnaudžiauja saulės voniomis – jų oda taps susiraukšlėjusi kaip suvytęs obuolys. Leisti ilgai laiką saulėje yra kenksminga. Prancūzės tai sužino, būdamos gal 12-kos metų.

Mano nuomone, veganiškas maistas nėra labai palankus organizmui. Maistas turi būti įvairus.

O štai azijietės krypsta į kitą kraštutinumą – jos itin rūpinasi savo oda, netgi daro veido mankštą, kad tik neatsirastų raukšlių. Skirti tam reikalui valandą? Prancūzės niekada to nedarytų – jos nori geriausio rezultato per trumpiausią laiką“, – pasakojo M.Guiliano.

Jaunystei palaikyti labai svarbus poilsis. Nors kai kurie žmonės tvirtina, kad jiems pakanka 3 valandų miego, tačiau miego ekspertai nustatė, kad reikia mažiausiai 7 valandų, nepaisant žmogaus amžiaus. Jeigu miegame trumpiau, visi organizmo procesai, susiję su atmintimi, toksinų šalinimu ir kt., negali normaliai vykti.

Kas dar svarbu? „Mityba, judėjimas, juokas ir vanduo – vaistas, kurio neįmanoma perdozuoti. Vanduo drėkina odą, išvalo toksinus. Svarbu tai pamažu paversti įpročiu“, – tikina rašytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius