-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5:1 – formulė, galinti išgelbėti santykius

Kiekvienas iš mūsų turbūt pažįstame porą, kurių santykiai atrodo idealūs. Nesvarbu, kur jie susipažino, per „gyvus“ draugus ar internete, tą porą atpažinsi, nes jie visur ir visada kartu. Niekada nesipyksta, nesiginčija, kreipiasi vienas į kitą švelniu balsu ir vadina vienas kitą „katinėliu“ ar „saulute“. Turbūt lyginate juos su savo pora ir galvojate, kad jums dar toli iki tokių tobulų santykių...
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Ir staiga sužinote, kad tobula pora skiriasi. Kokia staigmena! Koks netikėtumas! Dar kartą pažvelgiate į savo žmogų ir pagalvojate: „Na, geriau jau tada pyktis, nei skirtis.“ Ir jūs esate visiškai teisūs!

Gottmano balanso teorija

Santykių ekspertas profesorius Johnas Gottmanas, apklausinėjęs daugybę įvairiausių porų, priėjo išvadą, kad negatyvumas poroje yra tiek pat reikalingas, kaip ir pozityvumas. Savo tyrimo pagrindu jis sukūrė balanso teoriją.

Santykiai be konfliktų neturi ateities, nes jie negali tobulėti.

Jo teorija teigia, kad negatyvumas poros santykiuose vaidina daug naudingų funkcijų. Tarkime, ginčydamiesi jūs sužinote, kas jūsų antrai pusei nepatinka, kuri jo ar jos vieta yra pati jautriausia. Suprantate, kad jei kitą kartą taip pat pasielgsite, bus tokia pat reakcija, todėl kitą kartą galbūt elgsitės kitaip.

Per ginčus jūs stiprinate savo santykius. Santykiai be konfliktų neturi ateities, nes jie negali tobulėti, sako profesorius J.Gottmanas. Taip yra todėl, kad laikui bėgant keičiasi žmonių tikslai, jausmai, požiūris, todėl labai svarbu išsiaiškinti dalykus, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti negatyvūs, tačiau iš tikrųjų jie stumia jūsų santykius į priekį.

Santykiai be konfliktų – tarsi stovintis vanduo

Žiūrint iš ilgalaikės perspektyvos trumpas nuomonių išsiskyrimas padeda porai rasti kompromisą ateityje. Santykiuose, kuriuose niekada nesubręsta konfliktų, kažkas iš esmės yra negerai. Arba nesantaika blokuojama, arba pora niekur neina, netobulėja. Stovintis vanduo ima dvokti, todėl tokios poros ilgainiui išsiskiria.

Tačiau viskas, ko yra per daug, yra nesveika. Su konfliktais reikia būti atsargiems. Jei, tarkime, susipyksite su draugu internetinėje erdvėje, padariniai gali būti ne tokie dideli, negu nuolat pykstantis su savo antrąja puse.

Paprastai skirtingi žmonės skirtingai reaguoja į konfliktus: vieni šaukia, kiti tranko duris, mėto daiktus ar tiesiog išeina, pasitraukia į atskirą erdvę. Nesvarbu, kaip skiriasi ar kokia panaši yra jūsų poros reakcija į konfliktus, svarbu, kad konfliktuojant būtų išlaikytas pozityvumo vienas kito atžvilgiu pamatas.

Stebuklingas konfliktų ir taikos santykis: 5:1

Jei santykiams užtektų tik meilės, dauguma porų būtų laimingos. Tačiau taip nėra. Daugiau kaip pusė Lietuvoje susituokusių porų skiriasi. Psichologų tyrimai rodo, kad tikroji priežastis, kuri skiria poras, yra neišlaikytas balansas tarp konfliktų ir taikos arba tarp pykčių ir draugystės.

Pasak profesoriaus J.Gottmano, yra labai konkretus balansas, kuris poras laiko kartu ir kurio laikantis konfliktai santykius stiprina, o ne gadina. Šis balansas yra 5:1.

Santykiuose, kuriuose niekada nesubręsta konfliktų, kažkas iš esmės yra negerai.

Jis reiškia, kad penkis kartus daugiau pozityvaus bendravimo poroje neleidžia kartais pasikartojantiems konfliktams užnuodyti santykių. Nelaimingos šeimos visada turi daugiau negatyvaus bendravimo nei pozityvaus. Taigi nors negatyvumas yra reikalingas, didžiąją dalį santykių turi sudaryti pozityvus, palaikantis bendravimas ir rūpinimasis vienas kitu.

Pabandykite ir jūs pažvelgti į savo santykius. Koks yra jūsų pykčių ir draugystės balansas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius