-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Gudelio seksizmo skandalo fone: kada vyrų elgesys peržengia ribą? Ekspertų komentarai

Lietuvos visuomenėje ir verslo bendruomenėje didelio atgarsio sulaukė „profsąjungų mergaite“ išvadintos Ingos Ruginienės kaltinimai verslininkui Benui Gudeliui seksizmu. Šio skandalo fone 15min paklausė lyčių lygybės ir etiketo ekspertų, koks elgesys mūsų visuomenėje gali būti toleruojamas, kada vyrų veiksmus ir žodžius moterims vertinti kaip džentelmeniškumą, o kas jau tampa piktybiniu seksizmu.
Vyras praleidžia moterį pro duris
Vyras praleidžia moterį pro duris / 123RF.com nuotr.

Lygių galimybių plėtros centro ekspertės Margaritos Jankauskaitės teigimu, seksizmo persmelkta visa mūsų kultūra ir daugiausia su tuo susiduria moterys.

Piktybinį seksizmą dažniausiai atpažįstame, o geranorišką užčiuopti labai sunku – jo apraiškų, pasak lyčių lygybės ekspertės, slypi net tose situacijose, kurias visuomenėje įprasta laikyti džentelmenišku vyrų elgesiu – pavyzdžiui, praleidžiant moterį pirmą pro duris.

Protokolo ir etiketo žinovas Arminas Lydeka sako, kad tokiais atvejais didžiausia klaida matyti vien lytį ir visiškai neatsižvelgti į kitus tokį poelgį lemiančius aspektus. Jo teigimu, etiketo taisyklės numato, kad tam tikrais atvejais – priešingai – moterys turėtų praleisti vyrą.

Diskusijos dėl seksizmo vėl įsiplieskė, kai „KristiAna“ vadovas B.Gudelis portalo delfi.lt laidoje Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkę Ingą Ruginienę pavadino „profsąjungų mergaite, kuri yra labai graži moteris“. I.Ruginienė feisbuke pareiškė, kad jautė B.Gudelio žeminimą ir seksizmą.

M.Jankauskaitės ir A.Lydekos paprašėme įvertinti situacijas, kai vyras dalykinėje aplinkoje pasišauna apvilkti moteriai paltą arba praleidžia pirmą pro duris – seksizmas tai ar pagarba, ir kur ta riba, atvejus, kai padavėjos vadinamos „mergaitėmis“. Taip pat – ką etiketas sako apie komplimentus – dera juos sakyti ar geriau pasilaikyti sau?

– Margarita, kas yra seksizmas ir kur susiduriame su jo apraiškomis?

– Seksizmas yra praktikos, kurios remiasi nuostata, kad moterys arba visa tai, kas siejama su moterimis, yra mažiau vertinga nei vyrai. Tai gali būti profesijos, stereotipiškai priskiriamos savybės, gali būti susiję su išvaizda, problematika, erdvėmis ir t. t. Tai yra kultūrinio seksizmo apibrėžimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius