Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draugystė su buvusiuoju. Ar tai toleruotina?

Į klausimą atsako santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Meilės trikampis
Meilės trikampis / Fotolia nuotr.

Situacija gana kebloka. Mano mergina prieš mūsų santykius 8 metus artimai draugavo su vaikinu. Prieš metus išsiskyrė, tada jau buvau pradėjęs „rėžti sparną“ aplink ją ir, kaip ji pati sako, buvau didelė paspirtis dėti tašką jos buvusiems santykiams. Dabar jau daugiau kaip pusmetis esame kartu ir rimtai draugaujame, bet mano mergina vis dar susirašinėja trumposiomis žinutėmis, socialiniuose tinkluose su savo buvusiuoju. Viskas atrodytu lyg ir normalu, bet ji nesako buvusiajam, kad artimai bendrauja su manimi. Jų išsiskyrimas buvo skausmingas, jo atžvilgiu, tad nenori jo dar labiau įskaudinti. Pirmus mėnesius toleravau bendravimą. 

 

Bendravimas su buvusiuoju, tai aprimsta, tai vėl prasideda. Ji noriai su juo bendrauja. Bandžiau pasikalbėti, kad man nepatinka toks bendravimas, nes ir jam nepadeda pradėti naujo gyvenimo ir man sunku jaustis saugiam, bet tai gelbėjo tik kelias savaites. Paskui vėl viskas iš naujo.

 

Žmogiškumas iš jos pusės atrodo didelis, bet mano atžvilgiu jis dingsta. Džiaugiuosi, kad ji nuo manęs bendravimo fakto neslepia, bet skaudžiausia, kad buvęs vaikinas bando ją susigrąžinti, o jai toks dėmesys patinka. Ji su juo flirtuoja. Suprantu, kad mano mergina idealizuoja savo buvusius santykius, nes ilgai su juo nesimatė, o su manimi tenka ir apsipykti, ir streso patirti. 

 

Jaučiu, kaip mažėja mano savigarba ir savivertė. Esu jai sakęs, kad su ja sieju ilgalaikius santykius ir ją esu įsimylėjęs, bet tai nepakeitė situacijos. Ji pati yra sakiusi, kad su manimi jaučiasi saugi ir labai patenkinta mūsų santykiais. Susidaro išvada, kad ji pati tiesiog nenori paleisti savo buvusiojo. 

 

Neseniai iš jos draugės, kurią pažįstu nuo senų laikų, sužinojau, kad ji labai patenkinta mūsų santykiais, bet kai buvęs vaikinas parašo jai gražią žinutę, vėl sugrįžta šilti jausmai jam. Nežinau, ką man daryti. Ar skelbti ultimatumą? Jis arba aš? Patarkite kaip man elgtis. Tikrai noriu stengtis dėl šių santykių.

 

Sveiki,

Esate teisus sakydamas, kad Jūsų draugė negali paleisti savo draugo ir buvusių santykių bei juos idealizuoja. Jie kartu buvo 8 metus, taigi didelė tikimybė, kad jis jai – pirmas vyras gyvenime ar bent jau pirmas, su kuriuo buvo pakankamai artimi santykiai. Moterys, labiau nei vyrai, yra linkusios prisirišti prie savo pirmo vyro ir šis prisirišimas gali būti pakankamai stiprus. Jis vyksta kiek gilesniame lygmenyje ir yra panašus į vadinamąjį imprintingą, kurį patiria jaunikliai, prisirišdami prie pirmojo pamatyto judančio objekto kaip prie savo motinos. Kad ir kokie puikūs būtų kiti santykiai, nutraukti tokiam ryšiui gali prireikti ir laiko ir pastangų. Ir jai tai gali būti pakankamai skausminga.

 

Po ilgalaikių santykių, kurių nutraukimas buvo pakankamai skausmingas, paprastai reikia laiko atsigauti, susitvarkyti savo vidinę būseną – pereiti atitinkamą tranzitinį laikotarpį. Vieniems jis būna ilgesnis, kitiems trumpesnis, tačiau tam, kad žmogus būtų pasiruošęs naujiems santykiams, reikia šiek tiek laiko.

 

Šiuo atveju judu pradėjote artimai bendrauti, jai dar nenutraukus buvusių santykių ir didelė tikimybė, kad pereinamąjį laikotarpį ji išgyvena kaip tik dabar. Žinoma, ji pati to greičiausiai nesuvokia ir vargu ar žino, kas joje vyksta, jei nė karto nebandė atsisėsti ir patyrinėti savęs pačios. Susivokti savo jausmuose ir būsenose pakankamai sunku net tam, kuris aktyviai užsiima savianalize.

Ištraukite save iš aukos vaidmens ir imkite situaciją į savo rankas. Daugiau flirtuokite su ja, gerai leiskite laiką kartu, įneškite daugiau malonumo į santykius.

 

Šiuo metu ji yra saugiuose ir maloniuose santykiuose su jumis, kurie ją palaiko ir gydo, tačiau, panašu, kad iki galo įsipareigoti jums jai kol kas nepavyksta ir tik laikas parodys, ar pavyks. Nežinau, koks buvo judviejų bendravimas ir kas suvedė jus į porą. Jei norite pamatyti aiškesnį vaizdą, skirkite laiko ramiai peržvelgti visą jūsų santykių istoriją ir atsakykite sau, ar judviejų santykiai pagrįsti partneryste, artumu ir pasitikėjimu ar tik susižavėjimu ir malonumu būti kartu? Peržvelgdamas prisiminkite, ką matėte ir jautėte iš jos elgesio, ne iš to, ką ji sakė jums ar savo draugėms. Labai dažnai žmonės sudeda per daug vilčių ir tikėjimo į tai, ką partneris sako neigdami tai, ką jis ar ji daro ir kaip elgiasi. Paklauskite savęs, kaip jūs jautėtės santykiuose nuo pat pradžių ir būkite sau kiek įmanoma atviresnis. Puiku, kad esate ją įsimylėjęs, tačiau trumpam padėkite jausmus į šalį ir pasistenkite pamatyti realų vaizdą. Labai gali būti, kad pamatysite, jog ji tikrai jūsų žmogus, nepaisant to, kad dabar patiriate tam tikrą krizę – bet kokie rasti atsakymai padės padaryti geresnį sprendimą dėl tolimesnių poelgių.

 

Jos buvęs vaikinas, ko gero, darys viską, ką gali, kad ją susigrąžintų, jei nebuvo tas, kuris norėjo skirtis. Šiuo metu turite stiprų konkurentą ir, panašu, kad tai, jog ji – jūsų mergina, kol kas nieko nereiškia. Nemaloniausias galimas variantas, kad jūs jai tik greitoji pagalba, saugus uostas, kad galėtų susivokti savyje ir apsispręsti, ko ji iš tikrųjų nori.

 

Tiek vyrai, tiek moterys kartais nesąmoningai naudoja naujus santykius tam, kad atsigautų po buvusių, o ne tam, kad pradėtų kažką rimto su nauju žmogumi. Nebūtinai tai tiesa jūsų atveju, tačiau reikės laiko, kad patikrintumėte savo santykius ir jų stiprumą. Šiuo metu jis yra daug metų pažįstamas, savas žmogus, su kuriuo jie turėjo gana ilgą bendrą istoriją, o jūs – malonus, naujas, saugus, tačiau dar pakankamai svetimas, kad jos sąmonėje taptumėte prioritetu.

 

Skelbti ultimatumą yra vienas iš galimų veiksmų, bet šiuo atveju galite nedaug laimėti, jei ji pasirinks ne jus. Tokiu atveju būsite tas, kuris nutraukė santykius ir grįžti atgal gali būti pakankami sunku. O jei pasirinks jus, jos buvęs vaikinas liks uždraustu vaisiumi ir visa ši istorija konflikto metu gali atsisukti prieš jus. Prisiminkite, ką rašėme apie imprintingą – jos buvęs vaikinas šiuo atveju yra vienu žingsniu priekyje nei jūs. Patinka tai, ar ne, ji renkasi su kuriuo vyru būti ir kol kas nėra iki galo apsisprendusi, nepaisant judviejų, kaip poros, statuso. Vyras dėl moters vienaip ar kitaip kovoja visą gyvenimą. Žinoma, susiėjus į porą skiriasi kovos „intensyvumas“ ir konkurentai, tačiau sveiki ilgalaikiai santykiai yra tie, kuriuose vyras turi pasistengti dėl moters ir tokia dinamika yra tiek vyro, tiek moters naudai. Jūsų situacijoje gali tekti pamiršti faktą, kad esate pora ir tęsti „kovą“ už savo mylimąją arba nutraukti santykius, jei jie jūsų netenkina. Ar pavyks ją laimėti? Parodys tik laikas.

 

Užimti buvusiojo vietą gali būti pakankami sunku ir tik jums spręsti ar tai verta jūsų pastangų. Ji išsiskyrė su buvusiu vaikinu, vadinasi, kažko trūko, kažkas buvo ne taip. Vargu, ar kuris nors žmogus norėtų palikti jį visiškai tenkinančius santykius. Ką galite padaryti, tai pasistengti pažinti ją, kiek galima giliau ir suteikti tai, ko ji neturėjo buvusiuose santykiuose. Labai dažnai tai būna emocinis artumas, tikras širdies ryšys, kuris pas daugelį porų taip niekada ir neužsimezga. Pakalbėkite dar su ja, pasakykite, kad dabartinė situacija jus žeidžia, tačiau esate pasiruosęs padaryti, ką reikės, kad ją išsaugotumėte ir parodykite tai veiksmais. Domėkitės santykių tema, pastudijuokite, kas vyksta poros dinamikoje, kokios dažniausios problemos ir kalbėkitės apie tai su savo mergina.

 

Paprastai moterys daug mieliau leidžiasi į pokalbius apie santykius nei vyrai. Būkite pasiruošęs, kad gali nieko neišeiti, tačiau mažų mažiausiai įgysite patirties ir turėsite daug labai vertingų pamokų santykiuose, kurių daugelis neišmoksta ir kartoja senas klaidas. Vėl ir vėl. Ištraukite save iš aukos vaidmens ir imkite situaciją į savo rankas. Daugiau flirtuokite su ja, gerai leiskite laiką kartu, įneškite daugiau malonumo į santykius. Labai praverstų padirbėti su savimi, su savo charakterio stiprinimu, savigarbos, meilės sau didinimu, savęs kaip asmenybės auginimu. Tačiau ši tema labai plati. Tad teks pačiam paieškoti apie tai daugiau informacijos. Jos tikrai netrūksta...

 

Tekstas Silvijos Mažuolienės

 

DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius