Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir maži vyrai gali būti dideli

Pabandykite įsivaizduoti, ką jums reiškia pasakymas „seksualus vyras“. Leiskite spėti – tikriausiai prieš akis iškilo aukštas, stotingas vyras, it nulietas supermenas. Sakykite, o kaip Napoleono arba Tomo Cruise’o kandidatūros? Na… turime galvoje prancūziškos porelės variantą.
Prancūziškos porelės visada madingos.
Prancūziška porelė / Fotolia nuotr.

Raumenys ar pinigai?

Per amžius visuomenė suformavo stereotipus, pagal kuriuos vyriškosios lyties atstovas turi būti aukštas, stiprus, raumeningas, o moteris trapi ir gležna. Jei žvelgsime grynai fiziologiniu aspektu, viskas yra teisinga. Evoliucijos psichologų tyrimai, atlikti su daugiau nei 10 tūkstančių abiejų lyčių ir skirtingų rasių atstovų, rodo, jog moterys pasąmoningai savo palikuonių saugumą labiau linkusios patikėti stipriems, dideliems ir sveikata trykštantiems vyrams.
Visgi jei tai būtų absoliuti tiesa, žemaūgiams nebūtų likę jokių šansų išgyventi. O ką gi matome? Yra visiškai atvirkščiai. Neaukštų, neturinčių ištreniruotų raumenų vyriškosios giminės atstovų ne mažėja. Ką tai reiškia? Reiškia, jog gamta mums duota aiškiausią ženklą, jog ūgis nieko nelemia. Na, sakykite, ką šiais laikais nuveiksi su stipriais raumenimis? Jei nesi disko metikas, modelis iš „Adidas“ reklamos, „Chippendales“  narys ar koks kitas sporto arba pramogų pasaulio verslo atstovas, šnipšas iš tų galingų raumenų. Patirtis rodo, jog šiais laikais geriau turėti „raumeningą“ kompiuterį, galingą automobilį ir didelę sąskaitą banke. Taigi nusiimkime rožinius akinius bei idealizmo kaukę ir pripažinkite, jog dabar moterys vyro galią vertina tikrai ne pagal ūgį, o pagal piniginių vienetų kiekį, t.y. stiprus ir galingas tiek, kiek įtakingas ir pripažintas visuomenėje. Netikite? Siūlome istorinių pavyzdžių.

J. Kennedy ir A. Onassis
J. Kennedy ir A. Onassis

Jacqueline Kennedi įnirtingai varžėsi su Maria Callas, kad tik pavyktų ištekėti už senstelėjusio, neišvaizdaus mažaūgio milijonieriaus Aristotle Onassio. Geriausio visų laikų komiko Charlio Chaplino ūgis nesiekė nė 160 cm., o kūnas buvo liesas kaip šakaliuko. Bet tai nė kiek netrukdė aktoriui būti nepataisomam donžuanui. Moterų jis turėjo kaip šieno. Tai tik keletas atvejų iš šimtų tūkstančių.

Pasvarstykite sąžiningai. Jei reikėtų, kurį pasirinktumėte: įtakingą, turtingą ir veiklų smulkutį mažaūgį ar tobulai pagal gamtos dėsnius suręstą, tačiau kvailą kaip bato aulas ir neperspektyvų galiūną?…

Amerikos psichologė Elizabeth Campbell tvirtina, jog iš tiesų moteris tik pasąmoningai žavi dideli vyrai. Tokie alia Vinas Dieselis. Kasdienybėje joms visai nebūtina, kad mylimasis atrodytų lyg ką tik iš vitrinos nužengęs supermanekenas. Šimtai apklaustų respondenčių pripažino, jog gražiau atrodo aukštaūgiai, bet už galingą išvaizdą kur kas svarbiau vidinė stiprybė, aštrus protas, gebėjimas siekti tikslo ir rodyti dėmesį.

Dar vienas įdomus dalykas. Mokslininkų nustatyta, kad daugelis žemesnio ūgio vyrų greičiau subręsta ir turi daugiau vyriškųjų hormonų. Taigi, išeitų, yra seksualesni...

Svarbu ne ūgis, o smūgis

Žinoma, kvaila būtų teigti, jog vien ūgis gali ką nors byloti apie vyro protą ir asmenybę. Tiek aukšti, tiek žemi vyrai gali būti ir protingi, ir įtakingi ir ypatingi. Viska lemia asmeninės savybės. Tenorime pasakyti ką kita: jeigu mielą ir nuostabų ir protingą vaikiną atstumiate vien dėl to, kad jis žemesnis ir atseit iš šalies jūsų pora atrodo juokingai, neprošal pasvarstyti, ko vertas šis stereotipas.

Pavyzdžiui, Napoleono Bonaparte‘o ūgis tikrai nebuvo didingas. Tačiau jis turėjo tiek ambicijų, kad sugebėjo pakeisti pasaulio istoriją. Daugelis moterų svajojo prisiglausti prie jo šono. Psichologai didžiojo karvedžio atvejį netgi pavadino „Napoleono kompleksu“. Tai reiškia, kad žemi vyrai, bandydami kompensuoti mažą ūgį, tobulina savo asmenybę. Tik taip jie gali pranokti didžiaūgius konkurentus. Wolfgangas Amadeus Mozartas irgi buvo nedidukas žmogeliukas. Tačiau jo muziką dievino ir tebedievina visas pasaulis. Tokie diktatoriai kaip V. I. Leninas, J. Stalinas ar B. Mussolini taip pat negalėjęs pasipuikuoti didinga išvaizda – nė vieno iš jų ūgis nesiekė per 170 cm. Tačiau nedidelis stotas ir neišvystytas raumenynas jiems nesutrukdė vykdyti perversmus ir įbauginti mases žmonių.

Vieno vokiečių psichologo atlikti tyrimai parodė, jog žemesni vyrai statistiškai yra linkę labiau rūpintis savo pasiekimais ir ugdyti stipriąsias asmenines savybes. Pasak tyrimo iniciatoriaus, jie beveik 30 procentų dažniai nei aukštaūgiai atskleidžia savo galimybes. Kitaip tariant, „Napoleono kompleksas“ tampa varomąja jėga. Negalėdami moters dėmesio pelnyti įspūdinga išvaizda, žemieji geba pavergti, pavyzdžiui, puikiu humoro jausmu, įdomiu charakteriu ar gyvenimo bei karjeros pasiekimais. Kad ir kaip būtų asmenybės žavesys bet kuriuo atveju pavergia labiau ir stipriau nei kūno grožis.

Kita vertus, labai panorėjęs vyras gali tapti raumeningu supergaliūnu netgi būdamas vos 175 cm. Pamenate devintojo dešimtmečio moteris į susižavėjimo alpulį variusį veiksmo filmų aktorių - Jeaną Clode van Damme’ą. Taigi pasak biografijos, tasai vyrukas žalioje jaunystėje valandų valandas laukdavo prodiuserių automobilių stovėjimo aikštelėje, kad bėgdamas paskui jų automobilius galėtų nustebinti savo sugebėjimais ir įrodyti, kad yra vertas tapti žvaigžde.

Išvada. Ne tas didis, ką gamta apdovanojo aukštu ūgiu ir išraiškingais raumenimis. Didis yra tas, kuris turi didelę dvasią ir kietą valią. Taigi jei jūsų mylimasis puse galvos žemesnis, nesikūprinkite – eikite aukštai iškėlusi galvą. Šiaip ar taip prancūziškos porelės visada madingos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius