Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itin griežta Gwyneth Paltrow dieta = nervinė ortoreksija

41-erių metų žavi šviesiaplaukė ir nepakartojamo kūno savininkė Gwyneth Paltrow ne vienai moteriai yra grožio idealas. Spoksoti į įstabų jos kūną galima valandų valandas, tačiau už šios grožio širmos slypi ir daug skausmingų dalykų: panikos priepuoliai, nesveikas rūpinimasis „sveiku“ maistu, gyvenimo spalvų nublankimas ir... nervinė ortoreksija.
Holivudo aktorė Gwyneth Paltrow
Holivudo aktorė Gwyneth Paltrow / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepriekaištingos figūros ir jau į penktąją dešimtį įžengusi Holivudo aktorė Gwyneth Paltrow išleido ne vieną receptų knygą. Tačiau praėjusiais metais pasirodęs jos sveikos mitybos kūrinys It's All Good: Delicious, Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great sukėlė nemažą diskusijų audrą. Žinote, kaip šią kino aktorės kulinarinę knygą pavadino pikti liežuviai? Ogi „Kaip taisyklingai marinti šeimą badu“! Oi, ir dar vienas įdomus niuansas: badavimas pagal G. Paltrow stilių gana brangokas – jis jūsų kišenę paplonintų maždaug 300 JAV dolerių (maždaug 750 Lt). Ir šioje vietoje derėtų paminėti dar vieną „menką“ smulkmenėlę: 750 Lt – tai ne kelių savaičių, o vienos dienos išlaidos. Išmušė prakaitas? Nieko, laikykitės, nes toliau bus dar gražiau...

„Scanpix“ nuotr./Daug pasipiktinimų sukėlusi Gwyneth Paltrow parašyta kulinarijos knyga „It's All Good“
Scanpix nuotr. / Daug pasipiktinimų sukėlusi Gwyneth Paltrow parašyta kulinarijos knyga It's All Good

Žinote, kur slypi didžiausia ironija? Sveiko gyvenimo būdą propaguojančią įstabiąją Gwyneth jau seniai kamuoja valgymo sutrikimų problemos. Ši moteris, dviejų vaikų mamytė, nevalgo miltinių produktų, mėsos, sojos, bulvių, pomidorų, nevartoja cukraus ir negeria kavos, o sykį ji vos nemirė nuo organizmo išsekimo. Užsienio spauda jau pakrikštijo G. Paltrow „holivudinio neurotizmo biblija“. Jos deklaruojamus mitybos principus kritikai vadina „melagingu gyrimusi, kurį sau leisti gali tik labai pasiturintis žmogus“. Ar iš tiesų sveika mityba neįsivaizduojama be kiaušinienės, iškeptos iš ančių kiaušinių, be migdolų pieno ir be ančiuvių filė aliejuje?

Jau straipsnio pradžioje minėjome, kad Gwyneth knygai įtūžę ir nepatenkinti žmonės sumanė kitą pavadinimą – „Kaip taisyklingai marinti šeimą badu“. Kodėl? Esmė ta, kad ši Holivudo grožybė laikosi makrobiotinės dietos, kurios pagrindiniai mitybos principai yra štai tokie: iš savo raciono žmogus turi išbraukti kavą, alkoholį, visus produktus, kurių sudėtyje yra cukraus, krakmolo (bulves, pomidorus, baklažanus, kukurūzus...), taip pat ištarti visam laikui „sudie“ reikėtų kviečiams (vadinasi,  visiems maisto produktams, kuriuose yra miltų), mėsai ir net sojai.

Daugeliui atrodo keista, kad mitybos patarimus knygoje dėsto asmuo, kurį akivaizdžiai kamuoja valgymo sutrikimai. Holivude jau seniai kalbama, kad G. Paltrow smarkiai perlenkia lazdą dėl sveikos mitybos.

Tuomet ką valgo G. Paltrow? Tiksliau – kas belieka? Ogi šviežios žalios daržovės, migdolų pienas, alyvuogių aliejus ir dar keletas produktų, kurių vidutinių pajamų žmogus negali sau leisti. Drįstate abejoti? Nagi, pažiūrėkime. Pavyzdžiui, keksiukus Gwyneth siūlo kepti iš miltų be glitimo. Ir ne bet kokių miltų, o įsigytų būtent iš virtuvės šefo Thomo Kellerio. Viena šių miltų pakuotė kainuoja 25 JAV dolerius (apie 63 Lt). Ar nebūtų gaila tiek suploti vien už miltus be glitimo? Kiaušinienę kino aktorė rekomenduoja gaminti tik iš ančių kiaušinių, kurie yra gerokai brangesni nei vištų. Palyginkite: 10 vištų kiaušinių vidutiniškai Lietuvoje kainuoja 4–6 Lt, o 1 ančių kiaušinis – 1 Lt. Užsieniečiams tai jau irgi ne iš kasdienio maisto valgiaraščio. Taigi, keletas tokių prabangių patiekalų per dieną ir po poros dienų jūsų šeima likusį mėnesį bus priversta sėsti ant rimtos dietos.

Visi vienos dienos patiekalai pagal Gwyneth dietą vidutiniškai kainuoja 300 JAV dolerių (apie 750 Lt). Gal ji rašė knygą labai pasiturintiems žmonėms? Ir dar – daugeliui atrodo keista, kad mitybos patarimus knygoje dėsto asmuo, kurį akivaizdžiai kamuoja valgymo sutrikimai. Holivude jau seniai kalbama, kad G. Paltrow smarkiai perlenkia lazdą dėl sveikos mitybos. Ji tiesiog maniakiškai apsėsta šios minties. Aktorė tapo atsiskyrėle, pernelyg plona ir šeimos narius, kaip kalba užsienio žiniasklaidos priemonės, kone marina badu. Pati Gwyneth mano, kad tai – „sveikas griežtumas“. „Kartais, kai ant mūsų stalo nėra makaronų, duonos  arba perdirbtų grūdinių kultūrų, tarkime, ryžių, mano šeima lieka alkana – taip visada būna pavalgius angliavandenių neturinčio maisto“, – šaltakraujiškai viename interviu kalbėjo kino garsenybė.

Mitybos specialistų teigimu, G. Paltrow kamuoja nervinė ortoreksija. Kas tai? Nervinė ortoreksija – tai nesveikas rūpinimasis „sveiku“ maistu. Šio sutrikimo aukos, tarp kurių yra ir mūsų straipsnio herojė, liguistai trokšta sveikai maitintis, pedantiškai porai dienų į priekį suplanuoja savo valgiaraštį, visur nešiojasi paruoštų maisto produktų, kategoriškai atsisako valgyti riebaus, turinčio konservantų ar gyvūninės kilmės maisto. Sutikite, toks gyvenimo būdas atima be galo daug laiko ir energijos. Be to, jei ortorektikas nors kiek pažeidžia savo mitybą, jis ima graužti save iki nervinio priepuolio. O tokių nemalonių nutikimų Holivudo žvaigždės gyvenime, deja, būta...

Panašu, kad pati Gwyneth nepripažįsta šios problemos. Ji šventai įsitikinusi savo teisumu, nors faktai byloja ką kita. Pavyzdžiui, moteris ramiai dalijasi savo prisiminimais pasakodama, kaip „taisyklinga“ mityba jos vos nenuvarė į kapus: „Tai buvo 2011-ųjų pavasaris. Vieną saulėtą vakarą Londone aš – reikia pridurti, kad be didelio dramatizmo, – supratau, jog mirštu. Tuo metu lauke serviravau stalą vakarienei... ir staiga mane užplūdo jausmas, kad tuoj apalpsiu, mano mintys ėmė maišytis... Galvą persmelkė neapsakomas skausmas, negalėjau kalbėti, vos vos kvėpavau. Atrodė, kad mane ištiko smūgis.“

Tačiau gydytojai G. Paltrow diagnozavo paprasčiausią migreną ir panikos priepuolį, o to priežastis, kaip jau greičiausiai nutuokiate, – organizmo išsekimas. Kad neiškeliautų anapilin, kino žvaigždė buvo priversta padaryti keletą išimčių savo griežtoje dietoje: į mitybą teko vėl įtraukti kavą, kiaušinius, cukrų, bulves, jūrų gėrybes ir mėsą. 

Be abejo, pagirtina, kad lieknoji Gwyneth labai rūpinasi savo nepriekaištinga figūra ir namiškių sveikata, tačiau ar žmogus, kurį vargina rimtos valgymo sutrikimų problemos, gali mokyti kitus ir dalyti jiems patarimus, kaip reikia taisyklingai maitintis?..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius