-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Jaučiuosi nei laisva, nei pririšta“. Santykių ekspertų komentaras

Ką daryti, kai vaikinas tai atsiranda, tai vėl pradingsta? Kaip suprasti tokį jo nepastovumą, portalo Ji24.lt skaitytojai pataria santykių ekspertai.
Pora
Pora / „Shuterstock“ nuotr.

Sveiki,

rašau jums, nes labai norėčiau sulaukti žvilgsnio iš šalies. Mano istorija tokia. Susipažinome dar mokykloje. Viskas buvo labai gražu, pirmi pasimatymai, susikabinimai rankomis, nekalti bučiniai... Savo statuso tuomet neįvardijome kaip pora, tik po truputį viskas ėjo rimtyn. Ir staiga jis lyg niekur nieko dingo. Nustojome bendrauti.

Po poros mėnesių jis vėl atsirado. Aiškiai net nepaaiškino savo dingimo priežasties. Bendravome vėl. Nuostabiai atšventėme Naujuosius metus. Praėjus mėnesiui susipykome ir nustojome bendrauti.

Tuomet vėl tas pats – jis sugrįžo. Teko jį patikrinti, ar jis yra atviras su manimi. Apsimesdama kita mergina pasiūliau jam susitikti. Jis... sutiko. Nors mes jau buvome oficiali pora. Kai apsimesdama ta kita mergina paklausiau, ar jis turi panelę, jis man neatsakė. Žinoma, nuėjus į susitikimą norėjosi tik vieno – jam trenkti. Tačiau negalėjau.

Vėl nustojome bendrauti, kartu nebuvome 3,5 mėnesio. Ir štai netikėtai jis vėl atsirado. Įtikinėjo, kad stengsis kiek gali, jog atgautų mano pasitikėjimą. Tikino norintis būti su manimi, kad jaučia man trauką, kurios jis negali suprasti, kad per tuos 3,5 mėnesio tikėjosi, jog ji dings ir kad mane pamirš, bet jam nepavyko.

Suteikiau jam antrą šansą. Veltui. Kaskart, kai siūlydavau jam susitikti, jis neturėdavo man laiko, iš jo pusės nebuvo jokių pastangų, kurias man buvo žadėjęs. Jis dingo. Ir vėl.

Galite paaiškinti, nes aš analizuodama jo elgesį, nebegaliu jo suprasti. Jei jis nori būti su manim (kaip pats sako), kodėl jo pažadai lieka tik žodžiais? O jei nenori su manim nieko bendro turėti, kodėl jis po tiek laiko vėl atsiranda, užuot dingęs iš mano gyvenimo? Jaučiuosi nei laisva, nei pririšta. Labai prašau atsakyti. Justina.


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

moterys daro dažną klaidą klausydamos vyrų kalbų ir tikėdamos jų žodžiais. Savo kalbomis vyras gali pririšti patiklią moterį prie savęs kartais dešimtmečiams. Viena iš taisyklių santykiuose su vyru – neklausyti, ką jis sako, bet žiūrėti, ką jis daro. Moteris myli ausimis ir tai pakiša jai koją santykiuose. Gražius žodelius ir pažadus iš vyro pusės ji priima už gryną pinigą, paskui visiškai pasimesdama ir nesuprasdama, kas vyksta. Kita moterų klaida – per intensyvus vyro elgesio analizavimas. Moteris, galvodama apie vyrą, prisiriša prie jo ir nejučia tampa priklausoma. Po kurio laiko, net jei ji nori pasitraukti nuo jo matydama, kad nieko nebus, ištisi mėnesiai analizuojant, bandant suprasti, galvojant apie vyrą, tampa pančiais moters sąmonėje. Fiziškai atsitraukti ji gal ir gali, tačiau liautis galvoti ir jausti vyro įtaką jai tampa sunku.

Liaukitės analizuoti savo draugo elgesį – jūs jo vis tiek nesuprasite. Vyras yra visiškai skirtinga būtybė nei jūs, ir jūsų logika per savas patirtis negali suvokti tokio jo mėtymosi. Vienintelis klausimas, kurį apie vyro elgesį gali sau užduoti moteris, yra toks: ar mane tas elgesys tenkina? Ar šis vyras pagal tai, kaip jis elgiasi ir kaip aš jaučiuosi su juo nuolat (ne stebuklingais naujametiniais vakarais), gali būti mano potencialus vyras ir būsimų vaikų tėvas? Jei ne, daugiau nėra ką analizuoti, nebent norite kelis metus praleisti su neapsisprendusiu vyru ir tapti nuo jo emociškai bei psichologiškai priklausoma. Būna, kad vyrai, pajutę tokią ramią, bet tvirtą moters nuostatą – be pykčių ir tolimesnio aiškinimosi išbraukti iš kandidatų į vyrus sąrašo netinkamus variantus – padaro išvadas ir pradeda elgtis tinkamai. Tačiau tai įvyksta tik tada, kada moteris pati susitvarko su savo prioritetais, žino, ko ieško, ir nebando pasitenkinti pusėtinu vyro atveju.

Jūsų draugas dabar yra vėtomas, mėtomas savo neapsisprendimų, blaškosi tarp moterų ir kol kas nežino, ko iš tikro nori. Jūs greičiausiai santykius įsivaizduojate kaip ėjimą šeimos link ir tikite, kad kiekvienas vyras, pasiūlęs būti pora, įsivaizduoja tą patį. Tai gali būti toli gražu netiesa. Viena iš galimybių, kad Jūsų draugas tiesiog bendrauja su daugeliu merginų, įsipareigodamas tik žodžiais ir neskubėdamas į rimtesnius santykius. Pasakymas, kad judu pora, labai gerai sulaiko jus nuo bendravimo su kitais vyrais ir buvimo ištikimai tik jam. Vyrai kartais patys to nesuvokdami, taip naudodamiesi moterimis – pririša jas prie savęs, išgauna iš jų priklausymą ir ištikimybę tik jiems, o patys elgiasi taip, kaip patinka. Būtent dėl šito negalima klausyti žodžių ir svarbu sekti veiksmus bei stebėti, ar tie veiksmai rodo vyro atsidavimą, ištikimybę bei norą būti santykiuose.

Judu kol kas pora tik teoriškai, tačiau praktiškai jis nesielgia taip, kaip būdamas poroje, taigi išvadas galite padaryti pati. Galite ir toliau likti laukti jo arba galite pasakyti jam, kas jūsų netenkina, duoti dar vieną šansą, jei norite būti tikra, tačiau tuo pačiu leisti jam suprasti, kad dar viena jo klaida žymės jūsų santykių pabaigą.

Pavojinga švaistyti laiką su netinkamu vyru užuot ieškojus ir leidus į gyvenimą ateiti tokiam, su kuriuo nereikėtų dar draugystės pradžioje kelti tokių klausimų, kaip dabar. Su tinkamu vyru, bent jau santykių pradžioje, nekyla klausimų bei abejonių. Bėgant laikui gali iškilti nesusipratimų, kadangi retas mūsų visuomenėje ką nors žino apie santykius ir kaip teisingai kalbėti su priešingos lyties partneriu, tačiau per pirmuosius metus didesnių nesklandumų būti neturėtų.

Draugas vėl ir vėl atsiranda jūsų gyvenime greičiausiai dėl to, dėl ko pats sakė – jaučia jums trauką. Turėkite galvoje, kad vyras jaučia ne tokią trauką, kaip moteris vyrui. Vyrą labiausia traukia tik moters išvaizda instinktų, seksualine prasme. Jokio noro įsipareigoti tokioje traukoje nėra. Kuomet moteris, pamačiusi potencialiai jai tinkamą vyrą, planuoja ką su juo veiks po dvidešimt metų, vyrui yra įdomiau, ką jis su moterimi veiks po poros valandų ir ties tuo jo fantazijos sustoja.

Minčių apie ateitį su moterimi vyro galvoje nėra tol, kol moteris sudomina įsipareigoti pasiruošusio (!) vyro, atsiverdama jam, pasakodama apie save, būdama švelni, maloni, prielanki ir palaikydama sveiką atstumą, leisdama vyrui rodyti iniciatyvą, bet nieko jam nežadėdama anksčiau laiko. Leisdama vyrui save užkariauti, laikydama asmenines ribas, kokio vyro elgesio ji netoleruos, leisdama pajusti, jog ji yra maloni, švelni, įdomi būtybė, moteris suteikia sau didelį šansą, kad šalia jos atsiras tinkamas, gerbiantis ją vyras, kuris bus pasiruošęs bei norės būti su ja ir tik su ja.

Dalis moterų turi natūralų gebėjimą taip elgtis su vyrais, kitoms reikia susirasti ir pastudijuoti santykių, pažinčių žinias bei išmokti naujų taktikų. Tokių žinių yra, svarbiausia venkite visos informacijos, kurioje kalbama apie žaidimą seksualumu, seksualinį vyro pritraukimą – pritrauksite tik Jūsų kūnu norintį pasimėgauti vyrą, kurio neišlaikysite ilgai. Nevenkite knygų, kuriose kalbama apie santuoką, nors esate neištekėjusi. Jose daug informacijos, kuri yra naudinga nuo pat pirmų pažinčių dienų. Jei norite tvirtų, laimingų, ilgalaikių santykių, investuokite į santykių žinių studijavimą. Išvengsite daug šiurkščių klaidų, kurias daro poros iš nežinojimo, ir suteiksite sau didesnį šansą sukurti stabilius, tenkinančius santykius.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius