„Kaip gražiai nutraukti santykius?“ Santykių ekspertų komentaras

Kaip neskausmingai vaikinui pranešti, kad santykiams atėjo metas padėti tašką? Portalo Ji24.lt skaitytojai pataria santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.
Skyrybos
Skyrybos / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 1 Skyrybos

Sveiki,

Nebežinau, kaip turėčiau elgtis. Draugauju su vaikinu jau metus laiko, susipažinome Anglijoje, kartu leidome laiką, teko keletą kartų būti atskirai, t. y. po kelis mėnesius, bet santykiai išliko tobuli. Vis dėlto po kiek laiko viskas ėmė blogėti, vaikinas nustojo rašyti, kreipti į mane dėmesį, nusprendžiau, jog vyksiu pas jį, nes atstumas tik blogina santykius, tačiau niekas nepasikeitė.

Esu tikra, kad jis su niekuo kitu nesusitikinėja – tiesiog nesugeba man rasti laiko arba nesuvokia, kad man nieko nebejaučia. Nesulaukiu trokštamo dėmesio, kartais pamąstau, ar vis dar esu jam reikalinga. Jau mėnesį esu šalyje, kurioje jis gyvena, tačiau matėmės tik kartą po keturių mėnesių buvimo atskirai. Nusprendžiau padėti tašką šiems santykiams, nes jaučiuosi nereikalinga. Tačiau nežinau, kaip gražiai užbaigti juos? Jei kada nors gyvenime sutiksiu jį, nenorėčiau, kad būtų baisu pasisveikinti su juo.


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

išsiskyrimas gali būti ir abipusiai draugiškas, ir ne. Nenuostabu, kad, esant ne pačiai maloniausiai situacijai, norisi, jog ji nevirstų dar sunkesnė. Deja, kaip ir santykiuose, taip ir dedant paskutinį tašką, dalyvauja du žmonės. Galima labai taktiškai, maloniai, nuoširdžiai papasakoti viską, kas netenkino santykiuose, nepaliekant draugo nežinioje, ir vis tiek sulaukti audringos reakcijos iš jo pusės.

Nereikėtų koncentruotis į tai, kad išsiskyrimas turi būti lengvas, gražus ir kaip padaryti, kad jis būtų toks, o ne kitoks. Jei susitaikysite su faktu, kad draugas gali nenorėti skirtis gražiuoju ir kad jis nebūtinai turi šią žinią priimti lengvai, be nuoskaudos, pykčio ar nusivylimo, nusiimsite nuo savo pečių dalį įtampos ir baimės. Gali būti, kad judviejų pokalbis bus ramus, draugiškas ir abu prieisite prie išvados, kad kaip porai jums ne pakeliui, bet liksite draugais. Tačiau ne tik nuo jūsų priklausys, kokia bus išsiskyrimo dinamika. Draugas gali reaguoti labai netikėtai, jautriai, nes kitaip matė judviejų santykių situaciją ir t. t.

Moterys dažnai ilgai laukia ir kenčia santykiuose, kol jos, netekusios kantrybės, galiausiai praneša apie skyrybas. Dalį vyrų po tokios žinios ištinka šokas, nes jie pirmą kartą aiškiai išgirsta, kad kažkas buvo ne taip.

Išsiskirti gražiai ir draugiškai yra puiki intencija. Ką galite padaryti, tai neapsunkinti pokalbio ir išsiskyrimo dar labiau. Kalbėkite be kaltinimų, atvirai ir nuoširdžiai papasakokite, kas buvo ne taip ir kas paskatino padėti tašką jūsų santykiams. Geriausia, ką galite padaryti, tai nebūti jam priešiška ir nepulti į savikaltą, jei jis bus emocionalus. Padarysite savo draugui dovaną (net jei jis nepriims jos ramiai ir taikiai), jei duosite žinoti, kas netenkino jūsų santykiuose. Kuo tiksliau, paprasčiau ir be užuolankų kalbėsite, tuo lengviau bus pačiai ir draugui. Kartais kalbėti būna per daug sunku, tad jei pokalbis apie skyrybas bus komplikuotas, vėliau draugui galite parašyti raštu. Jei būsite kiek įmanoma atviresnė su juo, kad ir kaip pakryps pokalbis, pati jausite daugiau vidinės taikos su savimi. Žinosite, kad buvote nuoširdi, padarėte geriausia, ką galėjote, ir nieko nenuslėpėte. 

Pokalbis gali nuvesti ir prie vienos įdomios temos, kuri pasitaiko atvirai nesikalbančiose porose. Vyrai gali ilgai nejausti, kad santykiuose kažkas yra ne taip. Net moters kalbas jie gali priimti tik kaip nedidelių problemėlių, į kurias neverta kreipti didelio dėmesio, išsakymą. Moterys dažnai ilgai laukia ir kenčia santykiuose jausdamosi atstumtos ir nereikalingos, kol jos, netekusios kantrybės, galiausiai praneša apie skyrybas. Dalį vyrų po tokios žinios ištinka šokas, nes jie pirmą kartą aiškiai, jiems suprantama kalba išgirsta, kad kažkas buvo ne taip. Dauguma vyrų, tik prarasdami moterį, grąžina dėmesį į santykius ir imasi veiksmų jų atžvilgiu. Štai taip veikia vyriškas mąstymas, ir daug moterų padaro kritinių klaidų nežinodamos šio mechanizmo ir galvodamos, kad vyrai sutverti taip pat, kaip ir jos.

„Shuterstock“ nuotr./Pora
„Shuterstock“ nuotr./Pora

Ne viena moteris išsaugotų santykius, jei apie gresiančias skyrybas ji praneštų vyrui tada, kai pati dar nori išsaugoti santykius ir duoti jam šansą. Gali būti, kad jūsų santykiai tiesiog priėjo natūralią pabaigą – aistra ir pirminis susižavėjimas nuslopo, atstumas sutrukdė geriau vienas kitą pažinti ir užmegzti tvirtesnį ryšį arba tokiam ryšiui užsimegsti tiesiog nebuvo potencialo.

Stebėkite, kad ateityje nepadarytumėte šios kritinės klaidos su vyru, su kuriuo užsimegs ilgalaikiai, gana tvirti ir jus tenkinantys santykiai. Nelaukite paskutinio kantrybės lašo ir labai aiškiai išsakykite, kaip jaučiatės, jei pradėsite jausti, kad vyras apsileidžia. Po kurio laiko vyrai elgiasi štai taip: aprimę, kad užkariavo moterį ir jau turi ją, pradeda koncentruotis į kitas jam rūpimas veiklas. Moters pareiga – visą laiką išsaugoti lengvą įtampą ir duoti vyrui suprasti, kad moteris jo gyvenime nėra savaime suprantamas dalykas. Taip vyras bus suinteresuotas skirti dėmesį santykiams ir grįžti prie jų, jei atitols ir per daug nugrims į savus reikalus.

Moteris turi labai gerai sekti savo būsenas ir jausti, kada pradeda kentėti santykiuose. Kaip tik tuomet ateina laikas pokalbiui, o prireikus –  ir veiksmams, t. y. atsitraukimui į kitą kambarį ar net išėjimui pagyventi atskirai, kol vyras susivoks, ko nori, ką ši moteris jam reiškia ir kiek jis pasiruošęs investuoti į santykius su ja. Daug moterų nesiryžta to daryti, nes bijo, kad jis nuspręs nutraukti santykius. Tai yra viena iš galimybių, tačiau tik taip moteris gali rasti sau vyrą, kuris bus atsidavęs santykiams ir norės būti su ja džiaugsme ir skausme.

Baimė susitikti gatvėje buvusį draugą ar bet kokį kitą žmogų, su kuriuo turime konfliktinę situaciją, glūdi pačiuose mumyse, ne kitame žmoguje. Kiek jums pavyks susitvarkyti su kaltės jausmu dėl skyrybų, tiek rami būsite dėl susitikimo kada nors ateityje. Kad ir kaip jis reaguos, baimė susitikti jį ateityje gyvena jumyse, ir net gražiausias išsiskyrimas gali nenumalšinti jos. Tad nesistenkite sušvelninti nemalonaus jausmo persistengdama, kalbėdama užuolankomis ar atidėliodama pokalbį.

Sekmės jums!


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius