Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sutaupyti planuojant vestuves?

Niekas nedrįs priešgyniauti, kad vestuvės – brangi šventė. Šiam svarbiam gyvenimo įvykiui sutaupyti reikiamos pinigų sumos pavyksta toli graži ne visiems jaunavedžiams.
Jaunieji
Jaunieji / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Taupymas

Skolintis arba pasiimti kreditą? Vargu ar šiuo atveju būtinos tokios kraštutinės priemonės. Taigi siūlome atkreipti dėmesį į keletą gudrybių ir organizacinių niuansų kurpiant vestuvių planą. Šie patarimai padės sutaupyti ir, svarbiausia, nebūsite priversti atsisakyti malonių smulkmenų. O juk iš tiesų būtent jos ir sukuria šventinę atmosferą.

Kalbant apskritai... Būkime atviros, vestuvės yra didžiulis verslas. Ir kiekvienas paslaugų siūlytojas yra suinteresuotas iš šios jūsų šventės užsidirbti. Tai normalu ir natūralu. Tačiau jūs neprivalote pasiduoti kitų diktatui. Jei nestokojate kūrybingumo, patys galite viską susiorganizuoti gerokai pigiau, jaukiau, asmeniškiau. Juk, sutikite, kartais žmonės vestuvėms išleidžia krūvą pinigų, bet jos būna tokios nuobodžios ir nelinksmos, kad po jų nelieka jokio įspūdžio. O kartais viskas būna paprasta, bet taip nuoširdu ir smagu, kad tokias vestuves prisimeni ilgai ilgai...

Taigi nebūkite nuobodžios, „džiazuokite“, improvizuokite – juk tai viena svarbiausių jūsų gyvenimo dienų!

 

Vestuvių pokylis

Sudaryti išankstinį išlaidų sąrašą ir pasiryžti sumažinti jas vertėtų pradėti nuo vestuvių pokylio. Tad į ką derėtų atkreipti dėmesį ir nuo ko pradėti šią taupymo „programą“?

Pirmiausia – pokylio vieta. Jei norima smarkiai sutaupyti, vestuvių vaišes galima organizuoti namuose arba, jei tuokiamasi šiltuoju metų laiku, gamtoje. Pasitelkus romantiškas gražiai išpuoštas pavėsines, išradingai viską suplanavus, tokios tuoktuvės gali būti išties romantiškos ir  įsimintinos. Vienas šio sprendimo minusas – niekada negali  žinoti, kokį pokštą iškrės lietuviški orai.

Jei kalba sukasi tik apie restoraną ar kaimo sodybą, tuomet vertėtų pasidairyti tokio, kuris tik neseniai atvėrė duris, mat jis suinteresuotas pritraukti klientų siūlydamas neblogas sąlygas ir nuolaidas. Beje, pamėginkite su restorano vadovu susitarti, kad alkoholinius gėrimus ir kai kuriuos maisto produktus galėtumėte nusipirkti patys.

Sumažinkite svaigiųjų gėrimų butelių skaičių: pirma, sutaupysite nemažai pinigų, nes alkoholis – nepigus dalykas, antra, vargu ar savo šventėje norėtumėte matyti alkoholio padauginusių svečių. Juk vestuvės neturėtų būti tokia puota, į kurią žmonės susirenka tiesiog apsisvaiginti. Be to, jei vakaras bus įdomus ir svečiai nenuobodžiaus, nebus nė kada be perstojo kilnoti taurelių. Taigi šiuo atveju vienu šūviu nušautumėte du zuikius: sutaupytumėte nemažai šlamančiųjų ir išvengtumėte su alkoholiu susijusių problemų (netikėtų incidentų, barnių ir pan.)

Sudarydami vestuvių pokylio valgiaraštį, brangius ir itin įmantrius restorano patiekalus pakeiskite, pavyzdžiui, daržovių salotomis, kurios kainuos pigiau, o ir ant stalo atrodys gaiviai, ryškiai ir gražiai. Tas pats pasakytina ir apie kepsnius. Geriau paprastesni, bet gražiai pateikti.

 

Svečių sąrašas

Vertėtų darsyk atidžiai peržvelgti preliminarų svečių sąrašą ir, kad ir kaip tai būtų nemalonu, šiek tiek patrumpinti jį. Kaip teigia vestuvių planuotojos, šiais laikais jaunavedžiai į savo šventę dažniausiai kviečia tik artimiausius šeimos narius ir nedidelį būrelį geriausių bičiulių. Laikai, kai į vestuvių puotą būdavo kviečiamas visas kaimas ir krūvos giminių iš visų apylinkių, jau praeityje. Juk iš tiesų vestuvės dedikuojamos žmonėms, kurie jums iš tiesų yra brangūs ir nuoširdžiai drauge džiaugiasi jūsų laime, o ne atvažiavo čia tik išgerti ir pavalgyti...

 

Transportas

Paprasčiausias būdas sumažinti vestuvių išlaidas būtų paprašyti svečių atvykti savu transportu. Ir, žinoma, įspėkite juos iš anksto, kad grįžimu namo jie irgi turės pasirūpinti patys.

O ir patiems jaunavedžiams juk nebūtina samdyti prabangiausio limuzino. Vestuvės ir limuzinas – tai stereotipinis ir neįdomus variantas. Bus tikrai kur kas šauniau ir įsimintiniau, jei paprastus automobilius išradingai papuošite originaliomis detalėmis.

Jei nesate suvaržyti stereotipų, galite į vestuves atkakti ir netradiciniu transportu, pavyzdžiui, dviračiais. Bus originalu ir smagu ne tik jums, bet ir aplinkiniams. Juk ne kasdien išvysi dviratį minančią nuotaką! 

 

Nuotakos apranga

Be abejo, kiekviena nuotaka tą dieną nori atrodyti stulbinamai gražiai, ypatingai. Tačiau šis malonumas – ne iš pigiųjų. Kaip tokiu atveju elgtis, kad pavyktų ir šiek tiek sutaupyti, ir jaunoji atrodytų išskirtinai bei nepriekaištingai?

Būsima nuotaka galėtų pagalvoti apie vestuvinės suknelę „iš antrų rankų“. Pasidairykite jos skelbimų portaluose. Gal ši mintis iš pradžių nuskambės ne itin viliojančiai, bet tikrai neverta nusiminti ir žvelgti į tai pernelyg skeptiškai. Jaunųjų patirtis byloja, kad jei nepagailėsite laiko panaršyti po šiuos portalus, pamatysite, kad prabangią suknelę galima nusipirkti už gana padorią pinigų sumą.

Kita išeitis nuotakai – siūtis vestuvinę suknelę. Juk vestuvinė suknia nebūtinai turi  būti klasikinė, balta ir pūsta. Jei nebijote būti netradicine nuotaka, suknelė gali būti ir megzta, ir nerta, ir dekoruota aplikacijomis... Iš tiesų svarbu ne kaina, o idėja. Kartais įdomus, bet nebrangus variantas gali atrodyti gerokai įspūdingiau už brangųjį. Nepasiduokite vestuvinių suknelių stereotipams ir pažvelkite į tai kūrybiškai, su polėkiu, domėkitės, ieškokite. Žinoma, tai užtruks kur kas ilgiau nei nueiti į vestuvinių suknelių saloną ir tiesiog išsinuomoti ar nusipirkti ją. Tačiau taip galite nemažai sutaupyti ir sublizgėti kaip išties išskirtinė, originali nuotaka.

Jei pasitikite savo jėgomis, šukuoseną, makiažą ir manikiūrą taip pat galite pasidaryti pati. Kaip sakydavo mūsų senoliai: „Tikrą nuotaką labiausiai puošia kuklumas.“ Taigi persistengti su makiažu ir šukuosena neverta. Pasidairykite kokių nebrangių, bet dailiai atrodančių sprendimų. Kartais kur kas stilingiau atrodo puošnus lankelis ar romantiškai į plaukus įsegta viena vienintelė gyva gėlė, nei ant galvos sukurptas „tortas“.

 

Gėlės ir papuošimai

Jaunosios gėlių puokštė, pokylių salės papuošimai, kvietimai į vestuves – visa tai nuotaka gali padaryti savomis rankomis. Užsienyje toks vestuvių variantas „pasidaryk pati“ gana populiarus, netgi madingas. Vėlgi paieškokite originalių idėjų interneto platybėse. Nustebsite, kokių šaunių minčių jums pavyks rasti! Maža to, nė nepajusite, kaip po truputį vis su didesniu azartu kibsite įgyvendinti šią užduotį. Galite į tai įtraukti ir bičiules. Pažvelkite į tai ne kaip į dar vieną priešvestuvinį galvos skausmą, o kaip į smagią atrakciją – juk iš tiesų viskas priklauso nuo požiūrio.

 

Nuotraukos

Štai šiuo atveju, kaip byloja patirtis, taupymą vertėtų pamiršti. Viso vestuvių fotografavimo nepatikėkite vienam iš šventės svečių. Nuotraukos – prisiminimas visam gyvenimui, tad kiekviena sutuoktinių pora svajoja, kad šis svarbus jų gyvenimo žingsnis būtų įamžintas profesionalaus fotografo. Niekas nedrįs ginčytis, jog suvirpa širdis vartant originalių, įdomių ir kokybiškų vestuvinių nuotraukų albumą. Bet... nebūtina jų prisipleškinti devynios galybės. Geriau mažiau, bet tikrai įsimintinos.

Žinia, daugelis vestuvių fotografų turi savas taisykles ir neskubės fotografuoti jūsų vestuvių dėl kelių kadrų. Tačiau paieškojus, panaršius po pokalbių svetaines, galima surasti ir kitokių variantų. Tarkime, galbūt pavyks surasti kokį jauną kūrybingą fotografą ir surengti nedidelę, bet išties šaunią fotosesiją prisiminimui. Na, o užstalės nuotraukas gali pafotografuoti ir kažkas iš savųjų – juk išskirtinės meninės raiškos čia jau nereikia. Patikėkite, po dešimties ar daugiau metų tokios nuotraukos jums tikrai neatrodys labai įdomios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius