Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip vyrą išmokyti gerbti moterį? Santykių ekspertų komentaras

Ką daryti, kai mylimas draugas prie savo draugų negerbia ar netgi žemina moterį? Kaip jį išmokyti pagarbos? Į šiuos portalo Ji24.lt skaitytojos klausimus atsako santykių ekspertai.
Pora
Pora / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 Pagarba Santykiai

Sveiki,

jau nebežinau, ką daryti su savo draugu. Esame sukūrę šeimą, kartu gyvename jau beveik penkerius metus, tačiau pastaruoju metu itin išryškėjo nepagarba iš jo pusės. Jis su manimi elgiasi lyg su kokia šiukšle ir nuolat aiškina, kaip man elgtis. Kai būname su draugais ar tėvais situacija tampa visiškai nekontroliuojama – vaikinas mane pravardžiuoja ir įžeidinėja. Visiškai kitaip jis elgiasi tik tuomet, kai būname dviese. Patarkite, ką tokioje situacijoje daryti?


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

vyro pagarba yra išlaikoma duodant jam suprasti ir pajusti, kad Jūs nesitaikstysite su tokiu elgesiu. Paprastai vyro netaktas prasideda po truputį, ir moteris nepajunta, kaip atleidžia vis daugiau ir daugiau netinkamo elgesio su ja. Greičiausiai pagalvojusi prisiminsite, kad netaktiškai su jumis Jūsų draugas elgiasi kur kas ilgiau nei tik pastaruoju metu, tačiau pasistengdavote nekreipti į tai dėmesio. Vyras, jausdamas, kad moteris leidžia su ja elgtis kaip jam patinka, pradeda vis labiau nepaisyti ribų. Moterys, pasibaigus kantrybei, paprastai imasi priemonių, kurios tik pablogina situaciją ir kelia konfliktus. Nereikėtų kelti skandalų, šiurkščiai reikšti nepasitenkinimo, skatinti konfliktus, keršyti ir t. t. Šioje situacijoje padėtų tiesiog atviras pokalbis ramiai, be pykčių išsakant, kas skaudina ir kas netenkina bei koks elgesys tinka ir patinka. Tačiau gali būti ir taip, kad Jūsų draugas nematys, jog tai yra didelė problema ir nesileis į kalbas bei nedarys išvadų. Tokiu atveju egzistuoja griežtesnė, tačiau santykių nežalojanti priemonė, kaip padėti vyrui suvokti, jog jo elgesys yra netinkamas.

Vienintelė tinkama priemonė leisti vyrui suprasti, kad jis peržengė ribas, yra laikinai nuo jo atsitraukti ar net sustabdyti kuriam laikui santykius. Vyras turi pajusti, kad moteris nesitaikstys su netinkamu jo elgesiu ir kad ją teks gerbti, jei nori būti su ja. Moterų pagrindinė baimė taikyti tokią techniką yra, kad vyras paliks visam laikui. Taip gali nutikti. Paliktas vienas vyras gauna progą gerai apmąstyti, ko jis nori iš santykių ir ar apskritai nori kurti juos su savo moterimi. Dalis vyrų net neplanuoja kažko ilgalaikio su moterimi, su kuria gyvena, net jei tas gyvenimas tęsiasi ištisą dešimtmetį. Tik palikti jie susikaupia ties santykių klausimu, ir paaiškėja tikra situacija. Tad esant šiai baimei reiktų atsakyti sau  į klausimą – ar aš noriu sužinoti, kiek iš tikro esu brangi savo vyrui?

Svarbi sąlyga yra labai aiškiai ir labai tiksliai papasakoti (ar parašyti laiške, jei kalbėti yra sudėtinga), kas netenkina ir dėl ko blogai jaučiatės. Labai svarbu, kad žodžiuose ir balso tone neskambėtų kaltinimas. Verkti galima, tačiau pyktis bei puolimas padaro daug žalos santykiams ir jokios naudos. Pyktis iš moters pusės apskritai yra žalingas, tad bet kokią nepasitenkinimą keliančią situaciją svarbu spręsti tinkamu laiku ir neuždelsti, kol susikaups pyktis. Vyras turi viso labo išgirsti, kas yra ne taip, kas skaudina jo moterį ir kodėl ji nusprendė pasitraukti.

Taip pat duokite vyrui žinoti, kad laukiate jo sprendimo, ką jis planuoja dėl santykių daryti toliau. Geriausia, kai moteris pasitraukia iš namų, kuriuose gyvena su vyru, pas tėvus ar draugę. Galima pereiti miegoti į kitą kambarį, jei kitokių galimybių nėra. Bet kokiu atveju vyras turi suprasti ir pajusti, kad neteks moters, jei nekeis savo elgesio. Atsargiai su loginiais paaiškinimais iš jo pusės, bandymais apkaltinti Jus, jo reiškiamais nepasitenkinimais, jei jis linkęs taip elgtis. Jei jam pavyks Jus įtikinti, kad neturi nieko keisti, situacija nuo to neišsispręs. Ir toliau jausitės prastai, po kurio laiko pradėsite pyktis su juo arba atšalsite, pradėsite atsitraukinėti. Išsekus kantrybei ateis laikas, kuomet nebenorėsite daugiau su juo turėti nieko bendro, ir tuomet santykiai tikrai prieis liepto galą.

Kitas pavojus – žeminama moteris po truputį praranda savivertę ir pripranta prie netinkamo elgesio. Po kurio laiko ji nejučia pradeda galvoti, kad tik tokio elgesio ir yra verta bei dar labiau prisiriša prie ją žeminančio vyro. Kadangi moteris nebesijaučia verta gero elgesio su ja, ji tiki, kad turi būti dėkinga, jog bent jau šis vyras yra su ja ir jos nepalieka. Taip moteris netenka visų galimybių ką nors pakeisti savo santykiuose, o vyras degraduoja kaip vyras ir kaip partneris, žemindamas moterį ir jausdamas, kad yra laisvas elgtis kaip nori. Taip pat krinta vyro pagarba moteriai, ji pradeda nedominti kaip moteris. Vyrui svarbu jausti, kad jis nėra visiškas savo moters užkariautojas, kad ji gali praslysti pro pirštus, kad su ja negalima elgtis kaip nori, nes kitaip ji tiesiog išeis. Tokia moteris traukia vyrą, yra jam įdomi ir su tokia moterimi jis skaitosi tiek žodžiais, tiek veiksmais.

Moterys neretai neteisingai supranta atsiskyrimo nuo vyro taktiką. Jos mato tai kaip žiaurų poelgį ar vertimą vyrą kažką daryti. Moteriai atsiskyrimas yra skausmingas ir jei vyras elgtųsi šitaip – pasitrauktų nuo moters trumpam sustabdydamas santykius – jai daugeliu atvejų tai būtų stiprus, žalojantis smūgis. Vyrui toks moters žingsnis gali būti smūgis, tačiau jis yra daugiau supurtymas ir paskatinimas prisiminti savo, kaip vyro, pareigas savo moteriai, tačiau, kad ir nemalonus vyrui, neturi žalojančio poveikio. Tai leidimas vyrui suprasti situaciją ir apsispręsti, kaip jis renkasi elgtis ir kiek moteris bei santykiai jam yra brangūs, t. y. kiek labai jis pasirengęs dėl jų pasistengti. Nerekomenduojame piktnaudžiauti tokia taktika. Ji skirta tik tiems atvejams, kuomet švelnesnės poveikio priemonės (pokalbiai, norų išraiškos, dėkingumas už tinkamą elgesį) neveikia ir vyro netaktas peržengia ribas, kelia skausmą moteriai ir tampa grėsme santykiams.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius