Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kiek laiko trunka pirmasis susižavėjimas?“ Santykių ekspertų komentaras

Į portalo moterims Ji24.lt skaitytojos klausimą atsako santykių ekspertai.
Pirmasis susižavėjimas
Pirmasis susižavėjimas / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 1 Santykiai

Sveiki. Norėjau paklausti – šiuo metu daug kur kalbama apie tą pirmąjį susižavėjimą... Žinau, kad neįmanoma apibrėžti jausmo laiko terminais, bet esu skaičiusi, kad pirmasis susižavėjimas trunka apie 3–6 mėnesius. Kiek šiame teiginyje yra tiesos?


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

Esate teisi – neįmanoma nubrėžti tikslaus periodo. Tai labiau tinka moksliniam smalsumui tyrinėjant mases, fiksuojant bendrą statistiką ir pan. Realiame gyvenime periodų nustatymas neturi didelės praktinės reikšmės ir kartais gali pridaryti daugiau problemų nei naudos. Nėra apibrėžto scenarijaus, kaip du žmonės susižavi, kiek stipriai suveikia vaizduotė, kiek jie mato realų vaizdą, nepaisant sukilusių stiprių jausmų. Kiekvienas yra labai unikalus, ir, žvelgiant į statistinius duomenis, svarbu tai turėti galvoje ir skaityti juos daugiau dėl smalsumo ar bendro suvokimo, o ne bandyti įžvelgti juose kažką pritaikomo praktiškai.

Pirminis susižavėjimas gali trukti ir kelerius, ir net keliolika metų. Dažniausiai tokių atvejų pasitaiko, kai susižavėjimo objektas yra nepasiekiamas ir audrina vaizduotę (pvz., susižavėjus savo viršininku). Tuomet moteris labai ilgam gali susižavėti ir tapti priklausoma nuo susižavėjimo objekto. Kitais atvejais susižavėjimas gali dingti per savaitę ar dvi, pavyzdžiui, kai greitai sukilę jausmai staiga dingsta ir patys nesuprantame, ką matėme tame žmoguje.

Susižavėjimo ir polinkio susižavėti stiprumas taip pat skiriasi. Dalis žmonių pirminį susižavėjimą iš karto pavadina didžiule užgimusia meile ir neskuba žiūrėti, su kuo iš tiesų kuria santykius. Kita dalis žmonių, net nepaisydami pirminio susižavėjimo ir sukilusių jausmų, iš karto gana racionaliai žiūri į santykius ir nesiduoda būti nuskraidinami vaizduotės ir fantazijų. Psichologai įvairiai skirsto santykių vystymosi fazes: vieni išskiria keturias, kiti septynias, devynias ir t. t. Šios fazės turi didesnį ar mažesnį pagrindą ir susižavėjimas priklauso prie jų. Tačiau, kaip minėjome, studijuojant tokias žinias, daugiau dėmesio reikėtų kreipti į esmę, o ne į konkrečius terminus ar tikslius fazių aprašymus. Kiekviena pora unikali. Tarkime, vieniems susižavėjimas gali būti labai stiprus, trukti gerą pusmetį, tačiau vėliau pradėti rimti ar net staiga kristi žemyn, kitiems ši fazė gali kone nė nepasijusti ir santykiai tiesiog vystosi palaipsniui, naujos santykių kokybės keičia senas.

Net aistringiausi partneriai, kelerius metus mėgavęsi stipria trauka vienas kitam, anksčiau ar vėliai pajunta, jog ugnis pradėjo blėsti. Todėl svarbu gerai įsisavinti, kad pirminis susižavėjimas yra tik gamtos dovana, kuri išsenka.

Susižavėjimas ypatingas tuo, kad jis labiau pagrįstas mūsų pačių vaizduote nei tuo, ką iš tikrųjų prieš save matome. Tik praleidus pakankamai laiko kartu, patyrus nemažai iššūkių ir pamačius vienas kitą skirtingomis aplinkybėmis, skirtingose situacijose, galima pradėti susidaryti realesnį vaizdą apie kitą žmogų. Kadangi gyventi reikės ne tik su nuostabiais jausmais, kurie sukyla santykių pradžioje, bet ir su partnerio charakterio savybėmis, jo stiprybėmis ir silpnybėmis, naudinga žinoti apie tokios fazės kaip susižavėjimas egzistavimą ir duoti santykiams laiko prieš skelbiant sau, kad suradome gyvenimo meilę ir būsimą sutuoktinį.

Paprastai, net jei nuo santykių pradžios jaučiame, kad žmogus yra mums artimas ir brangus, tik laikas parodo, ar iš tikro galėsime kurti santykius ir bendrą ateitį. Būna situacijų, kai du vienas kitą mylintys žmonės tiesiog negali gyventi kartu dėl nesutampančių požiūrių į gyvenimą, pomėgių, gyvenimo planų. Susižavėjimo fazėje į tokius dalykus paprastai nekreipiame dėmesio. Deja, noras išsiaiškinti vienas kito ateities planus, pagrindinius norus ir poreikius dažnai nekyla ir nurimus jausmų bangai. Svarbu ne tik mėgautis užplūstančiomis malonių jausmų bangomis, bet ir ugdyti, klausyti gal mažiau romantiško, bet būtino racionalaus balso mumyse, kuris kreipia dėmesį į daug praktiškesnius dalykus.

Shutterstock nuotr./Besibučiuojantys puodeliai
Shutterstock nuotr. / Besibučiuojantys puodeliai

Pirminis susižavėjimas – tai didelė dovana kiekvienai naujai porai, duodanti resursų vienas kitu žavėtis, lepinti, rodyti dėmesį, kalbėti gražius žodžius. Visa tai išeina natūraliai ir daug porų tikisi, kad taip bus visada. Kai jausmų pikas blėsta, pora nustemba, kodėl santykiai tampa vis niūresni ir pilkesni, kodėl partneris nebesižavi taip, kaip anksčiau, kodėl nebėra tos ugnelės, kuri buvo santykių pradžioje. Taip nutinka kiekvienai porai ir net aistringiausi partneriai, kelerius metus mėgavęsi stipria trauka vienas kitam, anksčiau ar vėliai pajunta, kad ugnis pradėjo blėsti. Todėl svarbu gerai įsisavinti, jog pirminis susižavėjimas yra tik gamtos dovana, kuri išsenka.  Taip nutikus, porai toliau tenka pačiai kurstyti savo santykius dėmesiu, rūpesčiu, gražiais žodžiais, gilinti tarpusavio ryšį, pažinti vienas kitą ir iš pirminio susižavėjimo po truputį pereiti į kitos kokybės santykius – ramesnius, tačiau gilesnius, atviresnius ir tvirtesnius, jei, žinoma, porai pavyksta tai padaryti.

Dalis žmonių klausia, kaip žinoti, ar gimsta tikri jausmai, ar tai tėra tik pirminis susižavėjimas? Labai sunku tai suprasti pačiam, ypač jei žmogus linkęs pasiduoti vaizduotei ir fantazijoms. Nereikia tikėtis pirmomis savaitėmis atsakyti sau į ši klausimą. Gali prireikti ir metų, kol bus aišku, ar kitas žmogus tinka į gyvenimo partnerius. Draugų ir žmonių, kuriais pasitikite, komentarai gali padėti pamatyti tikrą vaizdą apie pasirinktą partnerį. Susižavėję mes net galime toleruoti elgesį, kurio nevertėtų toleruoti ir kurį labai gerai mato aplinkiniai. Žinoma, aklai tikėti aplinkinių žodžiais taip pat nereikėtų. Atvirumas su savimi ir tvirtas noras pamatyti tiesą veikia stipriausiai. Jei gebame nemeluoti sau, gana greitai pajusime, kad kažkas santykiuose yra ne taip, kad partnerio elgesys ir kai kurie jo būdo bruožai nėra tie, kuriuos galime priimti ir su kuriais galėtume gyventi, kurti bendrą ateitį. Svarbu sau kuo tiksliau pasakyti ir tai, ko norime iš santykių ir ko ieškome – malonaus laiko praleidimo kartu ar ilgalaikių santykių.

Pirminis susižavėjimas – nuostabus periodas, atskleidžiantis ir parodantis geriausias vienas kito savybes. Tai savotiškas reklaminis periodas, kuris gali tęstis gana ilgai, t. y. tiek, kad spėtume patikėti, jog tai, ką matome, yra vienintelė tiesa. Jei norėsime pamatyti tikrą tiesą, anksčiau ar vėliau susidarys tokios situacijos, kuriose atsiskleis dar nematytos partnerio savybės ir padės mums susidaryti platesnį vaizdą apie žmogų, su kuriuo planuojame ateitį.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius