Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite jaustis su vyru kaip už mūro? Neapsigaukite: mūras gali būti ir tvirtovė, ir kalėjimas

Psichologas Pavelas Zygmantovičius nuvainikuoja mitą, kad stiprus vyras ir silpna moteris – ideali pora. Jis sako dar daugiau – kad reikia kuo toliau bėgti nuo tokių vyrų, kurie ieško silpnos moters.
Pora.
Pora. / 123RF.com nuotr.

Daugelis moterų tiesiog lydosi, sakydamos, aš noriu būti silpna, galiu jaustis silpna ir moteriška, nes šalia manęs – stiprus partneris, tvirtas vyras. Būdama ir įsijausdama į silpnos moters vaidmenį, ji įsivaizduoja, kad daro vyrui paslaugą, t. y. sudaro sąlygas jam būti stipriu, rūpintis ja, silpnesne būtybe, būti lyderiu ir karžygiu.

Tačiau taip besielgianti moteris, anot psichologo P.Zygmantovičiaus, pati save verčia bevale būtybe. Iš kitos pusės, būti silpna moterimi – tai savotiškas jaukas vyrui, neva, štai tų tvirtų emancipuotų moterų eroje dar yra „tikrų“ moterų, silpnosios lyties atstovių. Reikia vyrui silpnos, dėl kurios jis verstų kalnus? Prašom, galiu.

Kokiam vyrui reikalinga silpna moteris?

Tačiau tiesa kitokia – tas vyras nevers dėl moters jokių kalnų. Vyrui nereikia silpnos moters. Jei jis ir taria „man reikia silpnos“, tai omenyje turi, kad norėtų ramios, švelnios, o svarbiausia, paklusnios ir akių nedraskančios palydovės šalia. Tokios patogios moters.

Tik štai toks vyro (tiksliau, dalies jų, ne visų) noras įvelkamas į apvalkalą „silpna moteris“. Paklusni moteris neprieštarauja, ji paklusni, nuolanki ir daro tai, ką nusprendžia vyras. Psichologas P.Zygmantovičius siūlo pažvelgti dar giliau: silpnos moters ieško ne stiprūs vyrai, o valdingi. Čia yra didžiulis skirtumas: stiprus – nebūtinai valdingas, o valdingas – nebūtinai stiprus. Tačiau valdingas vyras būtinai reikalaus paklusnumo.

Rūpestis? Ne, ne, negirdėjau…

Taip, toks vyras gali žadėti, kad rūpinsis moterimi. Tačiau žodžiai itin skiriasi nuo realybėje matomų pavyzdžių. Moteris nepajunta jokio rūpesčio, tik globą. O tai irgi – didžiulis skirtumas. Rūpestis – tai dėmesys žmogaus poreikiams ir norams, o globa – tik būtinųjų gyvybinių funkcijų užtikrinimas žmogui, kuris nesugeba savimi visaverčiai pasirūpinti.

O juk valdingam vyrui silpna moteris tolygi neįgaliajai. Ji juk silpna, nesugebanti, nemokanti, jam tikrai neprilygstanti. Trumpiau tariant, vyras už ją spręs, ką jai reikia daryti ir kaip elgtis: ką rengtis, kur eiti, su kuo draugauti, ką skaityti ir pan.

Ir viskas čia eina iš santykio vyras stiprus, o moteris silpna. O čia moteris apsirinka, nes naiviai tiki, jog rūpestis kažkaip kitaip atrodo – kad vyras darys tik tai, kas būtų malonu ir patiktų jai. Ne! Nes vyras daro tai, ką laiko teisingiausia. Ir jeigu vyras įsitikinęs, kad štai kelios draugės jai daro „blogą“ įtaką, jis būtinai savo moteriai, tokiai gležnutei gėlelei, neleis su jomis draugauti. Tai nepanašu į jokį rūpestį – tai despotizmas ir moters teisių suvaržymas.

Užsispyrėlės sutramdymas

Nė vienas žmogus negali ilgai tverti, jei yra ujamas, ir laikytis paklusnumo – gamta jau taip sutvarkė, kad laisvė rinktis mums būtina. Kaip gali tokia moteris, laikoma silpna, elgtis? Na, susitikinės su draugėmis slapčia. Arba baus vyrą seksu, tiksliau, jo nebuvimu. Tai tikrai ne moters silpnumas, o gimsta užsispyrimas, kuris sveikų santykių šviesoje net nepasirodytų.

Kaip elgtis vyrui, kurį moteris laiko stipriu? Ogi pademonstruoti valdžią – sutramdyti tą užsispyrėlę. Psichologas P.Zygmantovičius tvirtina, kad jo praktikoje pasitaikė tokių porų ir dirbti su jomis sudėtinga ir, tiesą sakant, nemalonu. Matyti artimo žmogaus užguitą asmenį yra be galo graudu.

Ieškokite vyro, kuris bus atidus ir dėmesingas jūsų poreikiams bei norams.

Kad ir kaip būtų gaila, toks aprašomas „stiprus“ vyras yra įsitikinęs, kad turi teisę „pamokyti užsispyrėlę“ ir nemato savo elgesyje nieko blogo. Moteris atsisako sekso? Tai vyras ne pradeda kalbėtis, ne gundo, ne vilioja, ne įsiklauso į ją, jos jausmus, o nusprendžia paauklėti. O jei dar, be emocinio ir psichologinio smurto, į darbą paleidžia ir kumščius? Juk moteris silpna, o čia jis, vyras, toks stiprus ir galingas. Ko dar reikia moteriai? Ji su juo juk saugi, viskas dėl jos gerovės.

Kokio vyro reikia moteriai?

Ieškokite tokio, kuris sugeba bendrauti ir bendradarbiauti, klauso, girdi ir stengiasi suprasti, gerbia moterį ir jos troškimus, poreikius ir pomėgius, tokio vyro, kuris vertina kompromisus.

Tokį pastebėti lengva – jis ir nespaus moters, renkantis filmą kino teatre, tačiau turės savigarbos ir nebus šlepete – nesitikėkite, kad visur jums pritartų ir su viskuo sutiktų. Geriausias jo apibūdinimas – asmenybė, kuri mokosi sutarti ir susitarti.

Ieškokite vyro, kuris pripažins jūsų autentiškumą ir nepriklausomybę. Ieškokite vyro, kuris nenurodinės jums, ką veikti ir ko nedaryti. Ieškokite vyro, kuris bus atidus ir dėmesingas jūsų poreikiams bei norams, kuris nesprendžia, kada gerti jums kefyrą, o kada – minti treniruoklį.

Taigi reziumė – būkite budri, kai išgirsite „kad stiprus vyras ieško silpnos moters, kuria galėtų rūpintis“. Labai tikėtina, kad reikšmė yra tokia – „valdingas vyras ieško paklusnios moters“.

Ieškokite vyro – ne tokio, be kurio negalėtumėte gyventi, o tokio, su kuriuo galėtumėte gyventi. Ir atminkite – už mūro sienos, t. y. už vyro, galite būti ne tik tvirtovės karalienė, bet ir belangės kalinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius