Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santykių ekspertai pataria: kaip atpažinti meilę, o ne aistrą ir susižavėjimą?

Mūsų aplinkoje (medijoje, žurnaluose, reklamose, dalyje romanų) yra daug aiškinimų, kas yra meilė. Jie išreikšti pačiais įvairiausiais būdais.
Širdis
Širdis / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 Santykiai Meilė

Paimkime kaip pavyzdį populiarių dainų tekstus, kurie neretai skamba taip – „kaip aš tave myliu“, „kaip be tavęs blogai“, „pamačiau tave ir gyventi be tavęs negaliu“, tačiau iš tikrųjų šie žodžiai reiškia – „kaip aš tavęs geidžiu“.

Tokie „meilės“ pavyzdžiai dainose, muzikiniuose klipuose, dalyje filmų bei knygų sukelia chaosą žmonių galvose, ir jie nebežino, kaip atpažinti tai, kas tikra. Turbūt teko girdėti, kaip moterys pasakoja apie savo vyrų meilę – vieną dieną jisai ją myli, kitą dieną nežino, ar myli arba jau myli kitą.

Atpažinti aistrą ne tik daug lengviau, bet ji labiau ir žavi, labiau traukia. Ji žada stiprias emocijas, išgyvenimus, drugelius pilve, fejerverkus vos tik susižavėjimo objektas pasirodo matymo lauke. Taigi aplinkoje netrūksta meilės aistros pavidalu, o ir dėmesys labiau krypsta į ją. Taip greitai pasimetame ir pradedame vadinti meile ką tik nori, tik ne tikras jos apraiškas.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: ar meilei nekliudo amžiaus skirtumas?

Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr./Silvija ir Šarūnas Mažuoliai
Gedmanto Kropio/„Laimos“ nuotr. Silvija ir Šarūnas Mažuoliai

Kartą į Šarūną kreipėsi jaunas vyras su prašymu pagelbėti dėl santykių su mergina, ir vienas iš jo klausimų buvo – kaip suprasti ar aš tikrai ją myliu. Šarūnas uždavė jam labai paprastus klausimus: ar tau rūpi jos gerovė? Ar įsiklausai į ją? Ar rūpiniesi ja? Ar stengiesi ją apsaugoti? Ar priimdamas sprendimus atsižvelgi į jos norus, poreikius, nuomonę?

Vyras į visus klausimus atsakė „Taip“ ir gavo vienareikšmišką atsakymą: „Tu ją myli.“ Susižavėjimas buvo praėjęs, ir liko rami, tačiau tikra meilė.

Atpažinti meilę gali būti ne taip lengva visuomenėje, kurioje yra daug stimuliacijos aistra ir seksualumu. Kuomet lieka ramesni jausmai, žmonės sutrinka – jei nebeskraido drugeliai ir nesproginėja fejerverkai, tai reiškia, kad nemyliu?

Aistra yra troškimas kito žmogaus sau. Aistra su meile palaiko porą, įneša aštresnių pojūčių. Aistra be meilės arba išgaruoja, arba, kurį laiką pasimėgavus, pradeda kelti kančią, jei trokštamas žmogus yra nepasiekiamas. Meilė yra nuoširdus rūpestis kitu žmogumi, noras jam to, kas geriausia, na, o aistros sakomi žodžiai yra: „Noriu jos“, „Be jo negaliu“, „Mirsiu, jei tavęs nebus šalia.“

Ar meilė iš tikrųjų užgimė, parodo laikas. Aistra ir susižavėjimas palaipsniui blėsta, iš čia ir posakis, kad meilė trunka trejus metus.

Santykių pradžioje atskirti, ar porą sieja atsivėrusi meilė, ar vien tik aistra, yra praktiškai neįmanoma. Ar meilė iš tikrųjų užgimė, parodo laikas. Aistra ir susižavėjimas palaipsniui blėsta, iš čia ir posakis, kad meilė trunka trejus metus. O meilė yra tai, kas išlaiko porą ilgiems metams.

Žmonės, kuriems labai sunku būti vieniems, gali sumaišyti meilę su priklausomybe nuo partnerio. Tam, kad būtų ne vieni, jie gali įsikalbėti patys sau ir patikėti, kad tikrai myli žmogų, su kuriuo yra santykiuose, tačiau iš tikrųjų jie jaučia baimę būti palikti ir likti vieniši.

Fotolia nuotr./Kava
Fotolia nuotr./Kava

Meilės apraiškų yra įvairų, ir šiame straipsnyje paminėsime tik esminius momentus.

Šia tema – apie skirtingas meilės apraiškas ir rūšis – yra toks anekdotas. Sovietiniais laikais, kur paskaitos būdavo tik politine tematika, žmonės entuziastingai susirinko į salę pagal reklaminį plakatą „Viskas apie meilę“. Atėjo lektorius ir pradėjo pasakoti: „Yra įvairios meilės formos – meilė moteriai, meilė draugams, o šiandien pašnekėsime apie meilę tėvynei!“ Reiktų skirti meilės jausmą ir meilės išraiškas.

Taip pat skaitykite: Santykių ekspertai pataria: kaip susigrąžinti savivertę moteriai, kuri yra nuolat žeminama

Paradoksas, bet galima nuoširdžiai mylėti vienas kitą, tačiau neišbūti po vienu stogu nesukėlus didelio konflikto. Taigi daugeliui porų tenka mokytis iš tikrųjų mylėti, ir vien tik jausmo neužtenka, o tuo tarpu žmonės tiki, kad turi užtekti ir belieka surasti „tą vienintelį“.

Meilė, kaip jausmas su netinkama išraiška, niekur neveda, o netinkamos išraiškos nebūtinai tik žeminimas ir skaudinimas. Tai gali būti kur kas subtilesni dalykai, kuomet partneriai, taip ir nepažinę vienas kito, daro tegul ir iš širdies, tačiau visai ne tai, ko kitam reikia, ir poroje kyla nepasitenkinimas.

Puikus ne visai teisingų meilės išraiškų, tegul ir ne poroje, pavyzdys – močiučių, mėgstančių rūpintis, ar vaikai yra pavalgę, meilė anūkams. Jos visą dieną nepalieka vaikų ramybėje, brukdamos jiems vis kitokį patiekalą iš nuoširdžios meilės vaikams, o šiems nuo to greitai pradeda darytis bloga.

Poroje galima daryti lygiai tą patį – labai stengtis dėl kito žmogaus, tačiau tokiu būdu, kuris partnerį tik suerzina. Kuomet žmonės nepažįsta patys savęs, nepažįsta savo partnerio, nežino tarpusavio skirtumų, savo ir vienas kito poreikių, norų, nemoka bendrauti taip, kad be reikalo neskaudintų, meilės toli gražu neužtenka tam, kad du žmonės būtų laimingi kartu.

Kalbant apie teisingas meilės išraiškas, galime paminėti tokias:

  • Noras ir pastangos pažinti partnerį – jo poreikius, norus, jautrias vietas, jį/ją kaip asmenybę. Aistroje žmogus mažai gilinasi į kitą žmogų. Svarbiausia, kad tas žmogus šalia ir teikia gerų emocijų. Tam žmogui gali dovanoti dovanas, būti jam malonesnis, geresnis, tačiau taip elgtis skatina baimė prarasti, o ne gero kitam norėjimas. Pažinimui reikia laiko, kantrybės, noro suprasti, kad kitas žmogus yra labai, vietomis net kardinaliai skirtingas.
  • Atsidavimas vienam žmogui ir santykiams. Dalis žmonių, būdami poroje, pradeda sąmoningai vengti bet kokio artimesnio bendravimo su priešingos lyties žmonėmis, ypač tais, kurie žavi ir bent kiek traukia.
  • Atsižvelgimas į partnerio nuomonę, norus, poreikius. Daliai porų tai didelis iššūkis, suvokti, kad kitas žmogus turi savo pasaulį ir ne mažiau svarbesnį nei mūsų pačių. Daug paprasčiau ir greičiau padaryti sprendimus nesitarus nei ieškoti variantų, kurie tenkintų abu. Dėl to gali tekti aukoti savo norus ar įprotį viską daryti pagal save. Daliai žmonių tiks būti su stipriai dominuojančiu partneriu, tačiau toli gražu ne visiems.
  • Rūpinimasis partneriu taip, kaip reikia jai/jam. Jau kalbėjome, kad viena yra rūpintis kitu žmogumi ir visai kas kita rūpintis taip, kaip jam iš tikro reikia, o ne taip, kaip patogiau mums patiems. Moterys iš meilės neretai persirūpina vyru tiek, kad šiam praeina noras apskritai būti santykiuose su ja. Jis pasijunta nereikalingas, nekompetetingas, galų gale patogiai įsitaiso ant sofos ir nebepakelia nei piršto tam, kad pagelbėtų moteriai.

    Suteikti vyrui iššūkius, galimybes pagelbėti, pasijusti reikalingu, svarbiu, paklusti jo nuomonei gali reikšti, kad moteriai teks žengti į baimę prarasti vyrą, nesaugumo jausmą, kad ji pati negali visko pasidaryti, yra priklausoma nuo kažko kito ir t. t. Tai auka dėl mylimo žmogaus, tačiau būtina tam, kad vyras jaustųsi laimingas santykiuose.

    Vyrai tuo tarpu, mėgsta savo meilę įrodinėti uždirbdami pinigus ir pastatydami namus. Kelis metus nemačiusi vyro, negavusi jo dėmesio, išklausymo, supratimo, moteris palengva vysta santykiuose ir traukiasi iš jų. Vyrui žymiai patogiau uždirbti pinigus nei turėti reikalų su moters emocijomis, tačiau tokia meilės išraiška yra egoistinė ir veda tik skyrybų ar nelaimingų santykių link.

Meilės išraiškų galima rasti ir daugiau, tačiau esminis skirtumas tarp meilės ir aistros yra: ar aš noriu kažko sau ar kitam žmogui? Ir meilė, ir aistra svarbios santykiuose ir tiek be vienos, tiek be kitos prasideda problemos, jei pora nori visaverčių santykių.

Sumaišyti aistrą su meile nesunku, tačiau laikas parodo, ar poros santykiai peraugo į gilesnius, pagrįstus meile, ar pasibaigus aistrai nuvyto kartu su ja.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių, nesugebate atsikratyti pavydo ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys į įdomiausius laiškus.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius