Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senų tėvų priežiūra – našta?

Kiekvienas pasensime. Kol tėvai jauni, retai apie tai susimąstome. Tačiau anksčiau ar vėliau tenka jais pasirūpinti. Būtent tada susiduriame su ne visai malonia realybe. Psichologė R. Aukštinaitytė pataria, kaip geriau sutarti su senyvo amžiaus tėvais.
Šeima
Šeima / Fotolia nuotr.

Senatvė dažnai siejama su išmintimi, švelnumu ir gerumu. Būtent tokie pagyvenusių žmonių paveikslai kuriami reklamose, kur mielos ir šypsena spinduliuojančios močiutės mažylius vaišina blynais, o aktyvūs ir rūpestingi seneliai žaidžia su jais parkuose. Realybėje dažnai viskas ne taip gražu ir paprasta. Mūsų šalies ekonominė situacija kol kas neleidžia senjorams mėgautis oria senatve. Jeigu turi sąlygas, daugelis žmonių užtarnautą poilsį iškeičia į darbą. Dirba tol, kol išsenka paskutinės jėgos, o tada, kaip patys sako, tampa „našta vaikams“.

Dažnai tenka girdėti skundus, kaip sunku gyventi su senyvo amžiaus artimaisiais. Gerai, kai jie sugeba pasirūpinti savimi, padeda namuose, tačiau visai kas kita, kai senoliams reikia nuolatinės priežiūros ir kontrolės. Atrodytų, nieko ypatingo: savo laiku tėvai augina vaikus, vėliau jie prižiūri pasenusius gimdytojus. Tačiau ne kiekvienas yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę už garbaus amžiaus artimuosius. Ir ne dėl to, kad yra blogas ar pamiršo, kiek jėgų jam atidavė tėvai. Priežastis greičiausiai susijusi su baime, kaip senyvas žmogus elgsis ir kaip derėtų tinkamai juo pasirūpinti.

Keletas patarimų

  • Išklausykite. Seniems žmonėms būtina jūsų meilė. Jiems reikia pašnekovo ir klausytojo. Pasistenkite nors keletą valandų per savaitę pabendrauti su garbaus amžiaus artimuoju, išklausykite jo prisiminimus. Antraip senjoras įvairiais būdais stengsis atkreipti jūsų dėmesį: skųsis, manipuliuos jumis, apsimes sergąs ir kitaip gudraus, kad tik jūs būtumėte šalia.
  • Paskirstykite pareigas. Pasitarę su šeimos nariais, nuspręskite, už ką jis bus atsakingas. Užimtam žmogui nelieka laiko kritikai ir priekaištams. Be to, senjoras pasijus svarbus ir reikšmingas. Vaikaičiai – ideali priemonė: seneliams atsiranda motyvacija būti sveikiems, o tėvai gauna patikimą vaikų prižiūrėtoją.
  • Teiraukitės patarimo. Pagyvenusiam žmogui svarbu žinoti, kad jo balsas šeimoje taip pat svarbus, o jis vis dar autoritetas. Todėl kuo dažniau klauskite patarimų. Jokiu būdu nereiškia, kad visada privalote elgtis taip, kaip senolis patarė. Tačiau įprotis pasitarti vyresnio amžiaus tėvams įrodys, kad juos gerbiate.

Išsamų straipsnį ir daugiau patarimų rasite 46-ajame populiariausio savaitraščio moterims „Ji“ numeryje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius