Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Situacija – moteris nenori mylėtis. Gydytojai siūlo galimas priežastis ir pagalbą

Valentino dieną daugelis kuria savo šventimo tradicijas, tačiau dažnai tos dienos vakarą neapseinama be sekso. Ore sklando romantika ir aistra. Gydytojas ginekologas Rimantas Gricius sako, jog yra nemažai priežasčių, dėl ko moterys gali nenorėti mylėtis bene romantiškiausią metų dieną.
Pora lovoje.
Pora lovoje. / Vida Press nuotr.

Jis vardija ligas, fiziologinius ir amžiaus pokyčius makštyje, o gydytojas psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas sako, jog jeigu moteris nenori mylėtis ir tam nėra fiziologinės priežasties, vadinasi, vyras tiesiog buvo nedėmesingas tam, kas vyksta su jo moterimi.

Psichologinės priežastys

Seksologas Viktoras Šapurovas, paklaustas apie moterų nenoro mylėtis priežastis, vardija tokias kaip patirtas smurtas, seksualinė prievarta, labai dorovingas auklėjimas ar tiesiog motinystė.

„Tam tikro psichologinio tipo moterys, pastojusios ir susilaukusios vaiko, priima nesąmoningą sprendimą, kad lytinių santykių nereikia, nes misija kaip ir atlikta – jie susilaukė vaiko. Tokių moterų nenoras mylėtis kamuoja ir jas pačias, ir jų vyrus, nes jokių fiziologinių priežasčių nėra, o jos kas vakarą turi kurti kažkokią istoriją, kodėl nenori mylėtis“, – sako gydytojas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Šapurovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Šapurovas

Pasak specialisto, kartais jaunoms poroms užsiimti seksu trukdo jų abiejų didelis užimtumas, darbe patiriamas stresas. Neveltui įvairūs tyrimai rodo, kad vis dažniau šeimoje gyvenančios poros lytiniams santykiams skiria savaitgalius, nes darbo dienomis galva užimta kitais rūpesčiais ir atsipalaiduoti sudėtinga. „Jeigu vyrui atrodo, jog kažkas pasikeitė jo moters elgesyje, ir jis nesupranta, kodėl ji nenori mylėtis, vadinasi, jis jau kurį laiką yra nepastabus. Jis kažką praleido, todėl nesupranta, kodėl moteris nenori su juo mylėtis.

Moterys labai dėmėsingos smulkmenoms, jos fiksuoja mažiausius santykių, nuotaikų, emocijų pokyčius. Tai yra gerai, tai leidžia joms anksti nustatyti tarpusavio santykių pokyčius, o štai vyrai tokio jautrumo dažniausiai neturi. Todėl jie mėgsta, kai jiems tiesiai šviesiai pasakoma, kas nutiko. Poros to kartais vengia, nes tokie pasikalbėjimai gali virsti konfliktais. To nenorima, todėl nuoskaudos nešiojamos tylint, ir jos kaupiasi“, – aiškina seksologas, knygos „Pokalbiai apie seksą“ autorius.

V.Šapurovo teigimu, kartais moterų nenorą mylėtis galima paaiškinti labai paprastai – vyras tiesiog prisidirbo, kažkuo nusikalto moteriai, ji jaučiasi įžeista, įskaudinta ir tikrai nenorės mylėtis su vyru, nors jį ir myli visa širdimi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Per gyvenimą įsimylime tik 3 žmones – kiekvieną jų dėl tam tikros priežasties

Fiziologinės priežastys

Gydytojas ginekologas, tiesioggrazi.lt konsultantas Rimantas Gricius sako, jog moters noras mylėtis priklauso nuo jos amžiaus, menstruacinio ciklo ir esamų ligų. Seksualiai aktyviausios yra merginos, vaisingo amžiaus moterų seksualinis aktyvumas mažėja, o menopauzės periodu moterys vėl susidomi seksu, nes dingsta įvairūs tam trukdę veiksniai (baimė pastoti, vaikų priežiūra, kasdieniai rūpesčiai).

„Lytiškai subrendusios merginos neretai keičia partnerius, tai sukelia įvairius susirgimus, vystosi pienligės, uždegimai. Ligos sumažina jų seksualinį aktyvumą. Perštėjimas, niežėjimas, nemalonus kvapas iš lytinių organų – tai pagrindinės priežastys, kodėl ilgalaikių santykių dar nesukūrusios merginos ir moterys nenori mylėtis“, – pasakoja gydytojs ginekologas.

Vaisingo amžiaus moterys, pastojusios ir susilaukusios vaiko, patiria nemažai fiziologinių iššūkių.

Menopauzės periodu moterys vėl susidomi seksu, nes dingsta įvairūs tam trukdę veiksniai (baimė pastoti, vaikų priežiūra, kasdieniai rūpesčiai).

„Gimdymo metu įvykę makšties plyšimai gali palikti nemažą artimesnių santykių baimę, moterys bijo, jog jaus skausmą, bijo, kad vėl įvyks plyšimų, nors siūlai jau seniai išimti ir viskas sugiję, tačiau tokių baimių pasitaiko.

Yra vyresnio amžiaus moterims būdingų ligų, kurios kartais pareikalauja medikamentinio ar chirurginio gydymo. Tuomet moteriai irgi gali būti nemalonu mylėtis, bet praėjus kuriam laikui po gydymo, visi nemalonūs pojūčiai turėtų dingti.

Endometriozė yra tas susirgimas, kuris labiausiai atima iš moters mylėjimosi džiaugsmą, nes jaučiamas dažnas skausmas. Diagnozavus endometriozę, reikia su gydytoju ieškoti sprendimų, kaip kontroliuoti šią ligą“, – pataria medikas.

Vyresniame amžiuje gimdos miomos ir kiti susirgimai gali tapti priežastimi to, kad bus priimtas sprendimas šalinti gimdą. „Man dažnai tenka susidurti su moterų baime atsisakyti gimdos. Viena pacientė net prašė apie tai neužsiminti jos vyrui. Moterys be reikalo taip jaudinasi dėl gimdos –jų kokybiškam gyvenimui, geriems seksualiniams santykiams svarbesnė yra makštis. Būtent makšties sveikata, gera jos flora, tinkamu pH reikia rūpintis moterims, kokio amžiaus jos bebūtų“, – sako gydytojas ginekologas R.Gricius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lytiškai plintančios ligos: grėsmingi signalai ir rekomenduojama apsauga

Padės kasdienė higiena ir vitaminai makščiai

Gydytojas R.Gricius, tęsdamas rūpinimosi makštimi temą, atkreipia dėmesį į tinkamą kasdienę higieną. „Blogiausia, ką daro moterys, – persistengia prausdamos lytinius organus. Makšties terpė turi būti rūgšti, tai leidžia naikinti patogeninius mikroorganizmus. Jeigu terpė gera – vyksta apsivalymo funkcija. Tačiau moterys kartais plauna ne tik išorinius lytinius organus, makštį, bet ir giliau.

Atlikus makšties pH tyrimus matome, kad ten visai nėra reikiamos mikrofloros. Nenuostabu, kad paskui kamuoja makšties sausumas, skausmas ir perštėjimas lytinių santykių metu. Plauti reikia išorinius lytinius organus ir pasirinkti tinkamą prausiklį pagal savo amžių“, – pataria gydytojas.

Renkantis intymios higienos prausiklius, jis siūlo atkreipti dėmesį į pH rodiklį. Jaunų mergaičių makšties pH yra labiau šarminis, vaisingo amžiaus moterų – labiau rūgštinis, o vyresnio amžiaus moterų – vėl labiau šarminis. Gydytojas sako, kad prausiklis turi būti toks, koks tuo gyvenimo laikotarpiu turi būti pH. Jaunoms merginoms ir moterims reikia rūgštinių prausiklių, kurių pH 7, vaisingo amžiaus moterims pH 3,8–5,5, o moterims menopauzės laikotarpiu ir po jo tinka prausikliai kaip ir jaunoms merginoms (pH turi būti 7).

Jaunų mergaičių makšties pH yra labiau šarminis, vaisingo amžiaus moterų – labiau rūgštinis, o vyresnio amžiaus moterų – vėl labiau šarminis.

„Svarbiausia taisyklė – jokiu būdu negalima makštį plauti muilu. Patariu pasidomėti, nes jau yra išmanių kasdienio prausimosi priemonių, kurios gali padėti spręsti tam tikras makšties problemas, pavyzdžiui, mažina uždegimą, susierzinimą, kol yra vartojami vaistai, po ginekologinių operacijų ir pan. Ieškokite priemonių su chlorheksidinu. Jau esame įpratę vartoti maisto papildus organizmui pastiprinti, kai reikia intensyviau dirbti ar saugantis ligų.

Taip pat makšties priežiūrai galima naudoti jai skirtus „vitaminus“ – tai hialurono rūgšties, gerųjų bakterijų, prebiotikų, vitaminų kapsulės. Jos padeda atkurti makšties ekosistemą, mažina patogeninės mikrofloros vystymąsi. Jas gali naudoti įvairaus amžiaus moterys, įvertinusios savo makšties būklę“, – sako R.Gricius.

Taip pat gydytojas papasakojo, kad jam jau teko matyti lubrikantų, kurie ne tik trumpam užtikrina makšties drėgnumą, bet gali padėti slopinti uždegimo simptomus ir sudirginimą. „Gera makšties būklė leis mėgautis lytiniais santykiais“, – kalba ginekologas.

Shutterstock nuotr./Moters kūnas
Shutterstock nuotr./Moters kūnas

Ko moterys ieško erotinių prekių parduotuvėse?

Erotinių prekių parduotuvės fantazijos.lt konsultantė Deimantė Norvilaitė sako, jog dažnai poros užsuka ieškodamos būdų, kaip pagerinti savo seksualinius santykius. „Dažniausiai lietuviai perka prezervatyvus, lubrikantus, vyrai ieško žaisliukų, skirtų pagerinti moterų pasitenkinimą. Kaip žinia, didesnė dalis moterų patiria klitorinio tipo orgazmą, todėl ieškoma tai užtikrinančių priemonių. Moterys ateina lubrikantų, ypač vyresnio amžiaus dažnai skundžiasi makšties sausumu. Būna moterys prašo priemonių, kurios pailgintų laiką iki vyrui patiriant ejakuliaciją. Jos nori ilgiau trunkančių lytinių santykių“, – pasakoja Deimantė.

V.Šapurovo manymu, poros seksualiniuose santykiuose svarbiausiu komponentu turi būti meilė, tada bet kokie lytiniai santykiai teiks malonumą.

Gydytojas seksologas V.Šapurovas pataria moterims gerai pagalvoti, kokia galėtų būti reakcija, jeigu jos nieko nepasakiusios prisipirks visokių sekso žaisliukų. „Kai kurie pavydesni vyrai gali traktuoti tą kaip neištikimybę, tarsi moteris su kažkuo išbandė tai ir tokiu būdu sužinojo apie tas priemones. Gerai pagalvokite, ar jūsų staigmena nevirs dideliu barniu. Turite pažinoti savo vyrą, kad be jo žinios nuspręstumėte įnešti kažkokių pokyčių į jūsų seksualinį gyvenimą“, – sako seksologas.

Erotinių prekių parduotuvės konsultantė sako, jog dažnai parduotuvėje apsilanko poros, kartais ateina smalsumo vedinos, kartais tiksliai žino, ką norėtų įsigyti. „Gal smagiausia matyti, kai ateina vyrai su pirkinių sąrašėliais ir dar paskambina savo moteriai pasitikslinti detalių dėl kai kurių prekių“, – šypsosi Deimantė.

V.Šapurovo manymu, poros seksualiniuose santykiuose svarbiausiu komponentu turi būti meilė, tada bet kokie lytiniai santykiai teiks malonumą. „Jeigu nėra fiziologinių priežasčių, o mylėtis noro nėra, tuomet ieškokite psichologinių priežasčių. Ypač jeigu lentelė „skauda galvą“ kabinama ant miegamojo durų kiekvieną vakarą“, – priduria gydytojas seksologas V.Šapurovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Partneris nebenori sekso. Ką daryti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius