-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Waris Dirie – sukrečianti Somalio klajoklės istorija

Bėgusi deginančiu dykumos smėliu ir jautusi liūto alsavimą į veidą, patyrusi atšiaurų šaltį pustomose laukymėse ir žmonių širdyse Waris Dirie, klajoklė iš Afrikos, nepalūžo nė vieną gyvenimo akimirką...
Waris Dirie
Waris Dirie

Sunku patikėti išgirdus iš Somalio kilusios pasaulinio garso manekenės gyvenimo istoriją. Dykumų gėlė (taip ji šifruoja savo vardą) dar kartą įrodė, kad madų pasaulis – ne tik blizgantys žurnalų viršeliai ir aklas grožio idealų garbinimas. Ją pačią galima vadinti idealu, itin stipria asmenybe, sugebėjusia iš naujo susikurti gyvenimą.

Afrikos apsuptyje

W.Dirie – fotomodelis, manekenė, visuomenės veikėja, rašytoja ir Jungtinių Tautų ambasadorė, kovojanti už moterų teises Afrikoje, tiksliau – už itin žiaurų mergaičių apipjaustymo ritualo uždraudimą, kurį pati patyrė būdama vos penkerių.

Ji gimė 1965 metais Somalyje, klajoklių šeimoje. Iš tiesų Waris nė pati nežino tikslios savo gimimo datos. Tuo metu šioje šalyje niekam nerūpėjo išsaugoti tokių duomenų, mat dauguma vaikų mirdavo iki penkerių metų. Šiuo metu situacija greičiausiai nėra pakitusi, nes dykumos žmonės labiau susirūpinę, kaip išgyventi sausros nualintose dykvietėse, o ne švęsti vaikų gimtadienius, kurių vidutinėje Afrikos šeimoje paprastai auga daugiau kaip dešimt.

W.Dirie labai šiltai pasakoja apie savo vaikystę ir šeimą. Ji myli tėvą ir didžiuojasi mama nepaisant to, ką jai dėl jų teko patirti. Garsios manekenės šeimoje augo 12 vaikų, tačiau iš jų liko tik šeši, tarp jų buvo ir Waris. Turint omenyje, kokios sveikatos ir mitybos sąlygos yra Afrikoje, tai nieko nestebino. Jau nuo vaikystės būsima žvaigždė demonstravo itin audringą ir kovingą charakterį, dėl ko dažniausiai būdavo baudžiama. Ji labai jautriai aprašo vaikystės istorijas. Viena iš jų susijusi su didžiuliu noru turėti batų porą. Jaunystėje Waris apskritai neturėjo batų, todėl dabar jos kojos išraižytos baisiausių randų. „Šiuo metu niekaip negaliu atsispirti pagundai įsigyti dar vieną batelių porą, todėl mano spinta tiesiog prigrūsta aukštakulnių, basučių, sportinių batelių, mokasinų ir t. t. Deja, neturiu jų prie ko derinti, nes mano drabužinėje tekabo vos keli apdarai“, – pasakoja W.Dirie.

Didžiausias košmaras

Sulaukusi vos penkerių metų, Waris patyrė baisiausią gyvenimo skausmą – apipjaustymą. Šis įvykis iš esmės pakeitė jos gyvenimą. „Vėliau mane tai įkvėpė apsaugoti kitas moteris nuo to košmaro, kurį patyriau aš“, – su nuoskauda sako moteris.

Mažos mergaitės galva buvo laikoma motinai tarp kojų. Užgniaužta burna, kraujo skonis – visa tai Waris įsiminė ilgam. Moterį, kuri jai atliko tokią barbarišką operaciją surūdijusiu skutimosi peiliuku ir vėliau viską susiuvo storiausia adata, ji vadina žudike. „Nežinau, kiek mergaičių mirė dėl jos kaltės, – sako Waris. – Kentėjau ilgus metus ir po tokio skausmingo kūno išniekinimo net dabar nesijaučiu visiškai pasveikusi fiziškai ir dvasiškai.“

Būdama trylikos metų, Waris pabėgo iš namų išsigandusi, kad tėvas ją vis dėlto išleis už senio, kuris buvo pasiryžęs vesti mergaitę ir už ją duoti penkis kupranugarius. Dieną naktį bėgusi per karščiu tvoskiančią dykumą ir ieškanti miesto, kuriame gyvena jos vyriausioji sesuo, mergaitė buvo išsekusi nuo bado ir patyrė dar daugiau sukrėtimų: jos vos neišprievartavo, ji vos nežuvo, kai užpuolė liūtas, o atsidūrusi Afrikos mieste, Waris apstulbo pamačiusi kardinaliai kitokį gyvenimą.

Laimė, mergaitei pavyko rasti seserį. Kurį laiką ji dirbo namų šeimininke. Tačiau likimas laukė, kada galės jai pažerti dovanų. Po visų vargų maištingoji Waris nusprendė siekti didesnio tikslo. Avantiūra – Londonas, kuriame pirmą kartą išvydo baltaodžius, kur savo dėdės, įtakingo asmens, namuose dirbo tarnaite. Šis miestas  tapo pirmąja W.Dirie sėkmės stotele.

Iš Afrikos – į Niujorką

Waris Dirie
Waris Dirie

Rūke skendinčiame Londone trylikametė Waris atsidūrė su padirbtu Somalio valstybės pasu, kuriame buvo įrašyta, kad jai aštuoniolika. Mergina intensyviai dirbo dėdės namuose, prižiūrėjo vaikus ir virė valgyti. Sykį 16-os metų W.Dirie pastebėjo garsus fotografas Malcolmas Fairchildas ir iškart pasiūlė fotografuotis. Išsigandusi Waris atsisakė, nesileido į jokias kalbas, bet... išsaugojo jo vizitinę kortelę. Garsus menininkas įkalbinėjo merginą visais įmanomais būdais, netgi pasirodė jos giminaičių namuose. Tačiau artimieji buvo nesukalbami. Galiausiai viena draugė visgi įkalbėjo Waris nusifotografuoti garsiam katalogui. Tai buvo jos naujo gyvenimo pradžia. Svaigus šuolis į mados pasaulį aukštyn kojomis apvertė mažą jaunosios afrikietės pasaulėlį. Sutartys ir užsakymai egzotiškos išvaizdos gražuolei pasipylė kaip iš gausybės rago. Ji netgi nusifilmavo kino juostoje apie Džeimsą Bondą. Tiesa, reikėtų pridurti, kad karjeros pradžioje mergina nuolat vaikščiojo peilio ašmenimis. Neturėdama paso ir leidimo dirbti,  W. Dirie pakliūdavo į netikėčiausias situacijas. Štai kartą ji išskrido filmuotis su padirbtu pasu, kuriame buvo nurodytas Marilyn Monroe vardas! Kad tai labai garsi aktorė, Waris nė nežinojo. Galiausiai ji, pavargusi nuo baimės dėl galimos deportacijos ir kelis kartus nukentėjusi nuo apgavikų, ryžosi fiktyviai santuokai su anglu. Šį žingsnį būtų galima pavadinti viena didžiausių gražuolės klaidų.

1991 m. ji ilgam iškeliavo į JAV, kur bendradarbiavo su garsiomis madų kompanijomis, fotografavosi žurnalų viršeliams, filmavosi kine. Vis dėlto  pats mėgstamiausias W.Dirie darbas – vaikščioti podiumu, nes būtent ten ji jautėsi tikra žvaigždė. Nepaisant susižavėjimo mados pasauliu, charizmatiškoji afrikietė ir toliau blaiviai vertino mados pasaulį, nesibaimindama garsiai kalbėjo apie jo tamsiąją ir šviesiąją puses.

Pasaulis sužinojo

1995 m. BBC nusprendė sukurti filmą apie klajoklę afrikietę. Po ilgų įkalbinėjimų Waris sutiko tikėdamasi, kad kūrėjai, praėjus daugeliui metų, padės jai aplankyti gimtinę Somalį ir surasti artimuosius. Ypač gražuolė norėjo pamatyti mamą. Atsidūrusi dykumoje po tiek laiko, stovėdama po gimtuoju dangumi, moteris negalėjo sulaikyti ašarų... Didžiausia dovana jai buvo susitikimas su motina, kuri, nors ir suvargusi, ir pasenusi, išsaugojo grožį ir buvo tokios stiprios dvasios, kokią Waris ją prisiminė ir didžiavosi visą gyvenimą. Išskrisdama į Niujorką, ji negalėjo sulaikyti graudulio ir prižadėjo, kad sugrįš pas savo šeimą.

Dar didesnė laimė jai teko sutikti būsimą vyrą, kurį pamilo iš pirmo žvilgsnio. Baras, džiazo muzika ir jis, Deinas. Nepaisant atliktos operacijos, kuri turėjo sugrąžinti Waris gyvenimo džiaugsmą, intymus gyvenimas ir santuoka jai atrodė kankinantys ir siaubą keliantys dalykai. Sielos randai gijo daug ilgiau nei fiziniai... Vis dėlto Waris triumfuoja: ji džiaugiasi motinyste, turi sūnų ir galiausiai nutraukė visus saitus su fiktyviu vyru.

Susilaukusi mažylio, W.Dirie nuolat grįždavo prisiminimų takeliais į vaikystę ir į tai, ką teko iškęsti. Po ilgų apmąstymų ir svarstymų ji nusprendė papasakoti savo istoriją „Marie Clair“ žurnalui, kuriame pasidalijo tuo visą gyvenimą ją persekiojusiu siaubu ir kančia – moteriškų genitalijų apipjaustymu. Waris suprato, kad palaikymo iš savo žemiečių nesulauks, tačiau manė, jog pasauliui būtina žinoti apie tokį brutalų paprotį, kuris gajus ir šiandien. Pasaulis sužinojo, ir egzotiško grožio Waris nusprendė kovoti už moterų teises. W. Dirie tapo Jungtinių Tautų ambasadore. Ji padėjo ir padeda daugumai moterų iškęsti reabilitaciją, pakeisti gyvenimą, patirti džiaugsmą.

Dabar Waris jaučiasi laiminga ir mylinti, mylima mama, moteris, žmona. Ji padeda Afrikos moterims ir svajoja sugrįžti. Sugrįžti į pustomų dykumų žemę – Somalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius