Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 japonų lieknumo paslapčių: ką ir kaip valgyti?

Apkūnių žmonių procentas Japonijoje yra vienas mažiausių pasaulyje – iš viso 3,5%. Taigi tikrai pravartu būtų pasižvalgyti, ką valgo japonai ir koks jų gyvenimo būdas – grakštumo paslaptys nepakenks ir mums.
Japonų virtuvės pateikalai
Japonų virtuvės pateikalai / 123RF.com nuotr.

Ryžiai

Tai azijiečių virtuvės pagrindas ir pats svarbiausias kiekvieno japono mitybos sistemos elemenas. Ryžiai yra ne tik puikus garnyras, bet ir duonos pakaitalas. Nepaisant to, kad ryžiuose gausu angliavandenių, jis vis tiek laikomas pagrindiniu japoniškos dietos elementu.

Tiesa, japonai ruošia ryžius visai ne taip, kaip mes įpratę: jie nededa druskos, neskanina sviestu ir ne verda, o brinkina vandenyje. Taigi, jei manote, kad lieknėsite valgydami sušius, galite apsirikti. Dietiniams patiekalams sušių tikrai negalima priskirti.

Žuvis

Japonai praktiškai nevalgo riebios mėsos, tačiau jokiu būdu neatsisako šviežios žuvies ir jūrų gėrybių, kurių stengiasi valgyti kasdien. Nuo tokių produktų kažin ar įmanoma papilnėti, o jūsų organizmas tikrai gauna daug naudingų medžiagų – jodo, omega-3 riebalų rūgščių, kurios sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, taip pat užkerta kelia skydliaukės problemoms.

Mažos porcijos

Mažos porcijos – tai ne godumas, o toks japonų požiūris į maistą. Jie niekuomet nevalgo daug – tik mažomis porcijomis. Net jų pietų dėžutės (bento) yra nedidukės. Tokiu būdu japonai jau nuo vaikystės pratinami laikytis vienos iš pagrindinių sveikos mitybos taisyklių – valgyti mažomis porcijomis, bet dažnai.

Maisto paruošimo būdas

Keptas maistas tikrai ne japonų virtuvės „arkliukas“. Japonai dažniau valgo virtą arba garuose paruoštą maistą. Net ir nereikia sakyti, jog tai žymiai sveikiau nei kokiuose džiūvesėliuose apvoliotas ir riebaluose iškeptas kepsnys.

Žalioji arbata

Šis gėrimas – tai ne tik antioksidantų (jie lėtina organizmo senėjimo procesus) šaltinis, bet ir ištikimasis pagalbininkas jūsų troškimui sulieknėti: žalioji arbata verčia dažniau šlapintis, taigi šalina iš organizmo nereikalingus skysčius.

Reikia suvokti, kad japonas į žaliąją arbatą tikrai nededa kelių šaukštelių cukraus ir, beje, geria arbatą net kelis kartus per dieną.

Fotolia nuotr./Žalioji arbata
Fotolia nuotr./Žalioji arbata

TAIP PAT SKAITYKITE: Efektyviausios iškrovos dienos: kurią rinktis – agurkų, obuolių, kefyro ar grikių?

Soja

Joje gausu baltymų, ji neriebi ir turi mažai kilokalorijų. Sojų yra beveik kiekviename japonų patiekale. Tokiu būdu japonų kasdieniame racione niekuomet netrūksta augalinių baltymų.

Daržovės

Kiekvienas japonas žino: pietūs bei vakarienė be daržovių tiesiog neįsivaizduojami. Japonai dievina porus, kopūstus, bambukų ūglius, lotoso šaknis. Bet svarbiausia tai, kad salotos šviežios, be jokių ištaigingų padažų ir, savaime suprantama, sluoksnio majonezo…

Tik švieži produktai

Maistui japonai stengiasi rinktis tik šviežius produktus, kuriuos ruošia „čia ir dabar“. Išsivirti sriuoms pusei savaites ir prikepti maltinukų jiems tikrai nesuvokiama… Taigi viskas atrodo taip: šviežia žuvis, vandeny mirkyti ryžiai, termiškai neapdorotos daržovės… Iš esmės, beveik nieko ir ruošti nerekia!

Saldumynai? Ne, negirdėjom

Japonų desertų suvokimas gerokai skiriasi nuo mūsų: jokio biskvito, riebaus kremo, grietinėlės ar šokolado. Jie net ledus įsigudrina gaminti iš ryžių! Japonų desertai pasižymi žemu kaloringumu, ne itin saldūs ir skanūs europiečiams. Tačiau kūno linijoms tai tik į naudą.

Dzenbudistinis požiūris į maistą

Kuo jis skiriasi nuo įprasto? Ši filosofija teigia, kad maistas turi tarnauti dvasiniam žmogaus augimui. Tokiu būdu patartinas mėsos atsisakymas ir asketizmas. Beje, nemažai japonų taip ir daro – valgo mažomis porcijomis tik augalinį maistą, kuris būtų kuo mažiau termiškai apdorojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius