Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 mitai apie sveiką maistą

Kartais tai, kas naudinga sveikatai, taip apauga mitais, kad galima pasiklysti prieštaringų vertinimų pinklėse. Taigi, ar galime tikėti visuotinai priimtais teiginiais?
Salotos
Salotos / Fotolia nuotr.

1 mitas: „Nuo sulčių nesustorėsi“

Iš tikrųjų: Sultys – tai koncentruotas kalorijų kokteilis, kuris yra mažiau naudingas už vaisius, kuriuose pilna ląstelienos. Būtent ji sukelia sotumo jausmą ir padeda virškinimui. Taigi, jei sulčių reklamoje perskaitysite, kad jos degina kalorijas, nepamirškite, kad tai – rinkodaros specialistų triukas. Ypač jei tos sultys iš tetrapako.

 

2 mitas: „Nori numesti svorio – valgyk vaisius“

Iš tikrųjų: 1 kg virtos dešros vidutiniškai yra 2800 kalorijų, o 1 kg vynuogių turi tik 800 mažiau kalorijųTačiau retai kas vienu prisėdimu sukirs kilogramą dešros, o štai žiūrėdamas televizorių lengvai nuskabys vieną kitą vynuogių kekę. Taigi didelė vynuogių kekė svorį metančiai damai sudarytų maždaug pusę viso dienos raciono!

 

3 mitas: „Patys naudingiausi produktai – visai be riebalų ir pažymėti „Light“ ženklu

Iš tikrųjų: Tai irgi reklamos triukas. Jei organizmas visai negaus jokių riebalų, tai gali neigiamai paveikti sveikatą. Nereikia įsivaizduoti, kad riebalai – didžiausias jūsų priešas. Valgydami produktus be riebalų, nepajusime greitai  sotumo jausmo, todėl suvalgysime gerokai daugiau nei reikia. Ir svoris augs… Be to, neretai tokie produktai būna smarkiai „praturtinti“ įvairiais dirbtiniais saldikliais ir pan., o jie organizmui taip pat toli gražu ne į naudą.

 

4 mitas: „Patys dietiškiausi patiekalai, kuriuos verta užsisakyti greitojo maisto restorane, – sušiai“

Iš tikrųjų: Į daugybę jų dedama majonezo ir riebaus sūrio. Lašišos irgi nepavadinsi dietine žuvimi. Taigi kartais didelis sušio ritinėlis gali turėti net… 500 kalorijų! Tiems, kurie sveiki ir liekni, tai visai nieko, bet tiems, kurie skrupulingai skaičiuoja kalorijas, neprošal apie tai pagalvoti.

 

5 mitas: „Egzistuoja produktų, skaidančių riebalus“

Iš tikrųjų: Manoma, kad tokių savybių turi ananasai, papajos, greipfrutai, česnakai, jūrų kopūstai, kai kurie baltyminiai produktai. Ar tikrai jų „bijo“ riebalai? Iš tikrųjų riebalai ima „degti“ TIK tada, kai išeikvojate daugiau energijos nei jos gaunate iš maisto. Ir joks ananasas, jei šveisite viską iš eilės, nepadės.

 

6 mitas: „Užvalgius saldumynų, geriau dirba galva“

Iš tikrųjų: XXI a. antrojo laipsnio cukrinis diabetas tapo tikra žmonijos rykšte. Kodėl? Per daug vartojame cukraus, rafinuoto maisto ir per dažnai lepinamės kepiniais. Juk dabar viskas saldu: košės, varškės sūreliai, jogurtai. Parduotuvių lentynos lūžta nuo šokolado ir saldumynų. O kur dar ledai, želė ir kiti desertai su įvairiausiais skonio stiprikliais... Taigi, jei teiginys, kad nuo saldumynų geriau dirba galva, būtų tiesa, mūsų galvos turėtų veikti kaip kompiuteriai. Deja, taip nėra…

 

7 mitas: „Geriausias aliejus – alyvuogių“

Iš tikrųjų: Alyvuogių aliejus jau išstūmė mums įprastą saulėgražų, kuris tikrai nėra blogesnis. Beje, reikėtų turėti galvoje ir tai, kad aliejus gali būti rafinuotas ir ne. Rafinuotas tinka tik kepimui, o ne salotoms, nes visos naudingosios medžiagos, o ir vitaminai A bei E žūsta kaitinami. Tad salotoms naudojamas tik nerafinuotas pirmo šalto spaudimo aliejaus, kuriame gausu vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų. Ir nerafinuotas aliejus neprivalo būti alyvuogių.

Aliejų įvairovė didžiulė. Ir visi jie yra vienaip ar kitaip naudingi organizmui. Nenaudojančioms jokio aliejaus greičiau išsausėja oda, anksčiau atsiranda raukšlių, gali net sutrikti menstruacijų ciklas. O štai sėmenų ir garstyčių aliejus ypač naudingas menopauzės laikotarpį pasiekusioms moterims, moliūgų – įvairaus amžiaus vyrams.

 

8 mitas: „Monodietos – pats geriausias būdas išsaugoti figūrą“

Iš tikrųjų: Dabar jų daug ir jos labai madingos, bet verta atsiminti, kad tikrai ne visada naudingos, ar netgi kenksmingos. Galima, aišku, laikytis net šokolado dietos, valgyti jo po labai nedaug ir netgi numesti svorio, bet jei panašios dietos laikomasi ilgai, gali kilti sveikatos problemų.

Kefyro, agurkų, varškės, obuolių, grikių, ananasų, abrikosų ir kitokios dietos kenkia organizmui, nes visą laiką valgant tą patį maistą, ima trūkti vitaminų ir mikroelementų, ląstelienos arba baltymų. Tokios dietos tinkamos nebent iškrovos dienai. Vieną dieną per savaitę valgyti vien obuolius, gerti pasukas ir pan. išties naudinga  – organizmas pailsi ir jam nekyla jokių grėsmių.

 

Taip pat skaitykite:

9 didžiosios dietos klaidos

Nuostatos metant svorį: kurios jų klaidingios, o kurios teisingos?

Daržovės ir vaisiai lieknėjimui

Požiūris į maistą pagal amerikiečių rašytoją M. Pollaną

Viskas apie kalorijas

Kodėl nekrinta svoris

Kaip sumažinti kalorijų kiekį?

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius