-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

9 dalykai, kurių niekada nedaro lyderiai

Daug pasiekę žmonės žino, kaip išlaikyti gerą emocinę sveikatą: išlikti ramiems ir neleisti, kad kokios nors aplinkybės išmuštų iš vėžių. Jie sąmoningai vengia tam tikrų emocijų ir stengiasi neperdegti dirbdami – to galime pasimokyti.
Ekstremalas
Ekstremalas / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Darbas

1. Jie niekam neleidžia aptemdyti savo džiaugsmo

Jei savo gyvenimą lyginate su svetimu, iškart nusiviliate, ar ne? Protingiausia būtų džiaugtis savo pasiekimais nesidairant į kitus. Kartais, be abejo, neįmanoma atsiriboti nuo svetimų nuomonių, bet neverta jų priimti už gryną pinigą. Netikėkite 100 procentų tuo, ką apie jus rašo ar kalba. Taigi, nepriklausomai nuo to, kokia nuomonė sklando apie jus, jūsų savivertė neturėtų dėl to kentėti. Ir žinote, kodėl? Nes jūs tikrai nesate nei toks puikus, nei toks blogas, kaip apie jus kalbama.

2. Jie nieko nepamiršta

Jie gali lengvai atleisti klaidas ir net įžeidimus, tačiau jų nepamiršta. Jie tiesiog žino, kad atleidus galima nebesinešioti pykčio naštos ir lengviau judėti į priekį. Na, galbūt jie gali duoti kitam antrą šansą, bet ir tai retai – lyderiai yra pragmatiški ir stengiasi neįklimpti į svetimų klaidų ar išdavysčių liūną.

3. Jie netrokšta numirti darbe

Nes žino, kaip svarbu išgyventi šiandien, kad galėtum pakovoti rytoj. Taigi, jie valdo savo emocijas – kai kitiems konflikto įkarštyje taip sukyla emocijos, kad žmonės, įrodinėdami savo tiesą, atsiduria ties infarkto riba, lyderiai, giliai pakvėpavę ir nusiraminę, gali nusileisti ar pasitraukti, žinodami, kad sukaups jėgų kitam mūšiui.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

4. Jie nesistengia būti tobuli

Nes žino – tobulybė nepasiekiama. O žmogiškosioms būtybėms būdinga klysti. Jei norite būti ir tobula mama / tėtis, ir tobula žmona / vyras, ir tobula (-s) darbuotoja (-s), nuolat jausite nusivylimą, o paskui kankinsitės, kad kitiems pavyksta geriau. Praleisite daugybę laiko beprasmiškai svarstydami, ką ir kaip galėjote padaryti geriau, užuot pasidžiaugę tuo, ką turite.

5. Jie negyvena praeitimi

Sėkmę atneša mėgstamas darbas – ypač tada, kai nesiseka.

Net jei praeityje jie kelis kartus bankrutavo, tiki, kad vis vien pasiseks, nes kitaip net negali būti! Kodėl negali? Nes sėkmę atneša mėgstamas darbas – ypač tada, kai nesiseka. Gali būti labai sunku, tačiau atkakliai dirbant įmanoma visko pasiekti. Su sąlyga, jei nesigręžiosite į praeitį ir nuolat neapverksite savo klaidų. Jei gyvenate praeitimi, ji prasismelkia į jūsų dabartį ir trukdo laimingesnei ateičiai.

6. Jie nepervertina problemų

Jei nuolat apie jas galvojate, jų nemažėja. Tačiau didėja jūsų nepasitenkinimo savimi jausmas, o stresas neleidžia užmigti. Geriau koncentruotis į veiksmus, kurie padės išbristi iš susidariusios situacijos. Jei pasiseka žengti nors mažą žingsnelį, pagerinantį situaciją, jūs iškart įvertinate savo veiksmų efektyvumą ir išgyvenate teigiamas emocijas. Dar viena klaida – tikėtis, kad kaip nors viskas susitvarkys ir laukti. Belaukiant tik nerimausite, todėl visada geriausia – veikti. Ir išspręsti problemą dar tada, kai ji nevirto didžiuliu sniego kamuoliu, besitaikančiu jus sutraiškyti.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

7. Jie vengia nuolat verkšlenančių

Kiekvienas turime pažįstamų, kurie nuolat dėl ko nors skundžiasi, kartais prašo patarimų, bet jais niekada nepasinaudoja. Dažniausiai jie sako: „Gerai tau kalbėti...“, „Būtum tu mano vietoje“... „ Gal tu ir teisi (-us), bet...“ Jie trokšta, kad kiti dejuotų ir piktintųsi kartu su jais – tada jie pasijunta geriau, o išgirdę, kad kažkam sekasi, tik susinervina ir ieško, kaip apjuodinti tą, kuriam pasisekė labiau.

Kartais nuo žmogaus, kuris TIK dejuoja ir piktinasi, bet nė piršto nepajudina padėčiai pakeisti, geriau šiek tiek atsiriboti.

Didžiulis skirtumas, ar tik išklausote ir paguodžiate nuliūdusią draugę, ar kartu su ja plakate liežuviais jai neįtikusį žmogų ir kartu dejuojate dėl esą neteisingo pasaulio. Kartais nuo žmogaus, kuris TIK dejuoja ir piktinasi, bet nė piršto nepajudina padėčiai pakeisti, geriau šiek tiek atsiriboti. Nes priešingu atveju tokia situacija – kaip pasyvus rūkymas. Jūs nuolat kvėpuojate kažkieno „dūmais“. Yra vienas geras būdas besipiktinančiai ir dejuojančiai personai nuraminti: kai kitą kartą kas nors vėl jums skųsis, paklauskite, ką žmogus pasiruošęs padaryti, kad išspręstų savo problemas. Jis greitai nusuks kalbą...

8. Jie nelaiko negatyvių emocijų

Kai gresia pavojus, kūnas reaguoja taip: jis pasiruošęs arba bėgti, arba susikauti. Kai situacija tikrai rimta, nieko nuostabaus, kad kyla daugybės jausmų, aišku, neigiamų, banga. Tačiau jei ji baigiasi, o jūs vis „persukate filmą“ galvoje ir nesiliaujate to darę, ilgainiui tai prišaukia ligas. Ilgalaikis stresas pražūtingai veikia mūsų kūną, taigi reikėtų vengti sunkių prisiminimų.

9. Jie nebijo paskyti: „Ne!“

Kalifornijos universiteto mokslininkai įrodė, kad kuo žmogui sunkiau pasakyti: „Ne!“, tuo dažniau jis kenčia dėl nuolatinio streso ar net depresijos. Tai daugumos žmonių problema. Tas žodelis – tikrai stiprus, todėl žmonės dažnai įvynioja jį tarsi saldainį į gražų popierėlį. Ir be reikalo. Tiesus ir ramus: „Ne“ šimtą kartų geriau už visokius išsisukinėjimus: „Manyčiau, kad galbūt ne...“ ar „Aš svarstau, kad galbūt negalėčiau...“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius