Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ajurvedinis masažas. Kas tai?

Greičiausiai visiems teko patirti masažo teikiamą naudą ir malonumą kūnui ir sielai. Tačiau tikrai ne visi žino, kuo ypatingi ajurvediniai masažai. Taigi siūlome pasidomėti.
Masažas
Masažas / Fotolia nuotr.

Ajurveda (iš sanskrito kalbos „ajur“ – gyvenimas, „veda“ – žinios) – tai 5 tūkst. metų skaičiuojantis mokslas apie sveikatą, visavertį gyvenimą, žinios, kaip išsaugoti grožį ir pasipriešinti ligoms. Tai mokslas ne tik apie masažus, bet ir apie sveikatos išsaugojimą, gydymą vaistažolėmis, kvėpavimo pratimus, organizmo valymo būdus, spalvų, kvapų bei muzikos terapiją ir gyvenimo psichologiją. Pagal ajurvedą fiziškai sveikas, bet nelaimingas žmogus nėra visiškai sveikas. Ji moko, kaip būti sveikam, kaip prisipildyti gyvybinės energijos ir jaustis laimingam. Ajurvedos mokslas prasideda nuo paprasčiausio dienos režimo. Lietuvoje tai iš dalies siejasi su liaudies medicina, kuri sako, kad reikia su saule keltis ir jai leidžiantis gultis.

Pagal ajurvedą keltis reikėtų pusę valandos prieš patekant saulei, o gultis – jai nusileidus, t. y. apie 21–22 val. Mat nuo 21 val. iki vidurnakčio ilsisi smegenys, atkuriami jų centrai, o po to ilsisi tik kūnas. Šią Rytų išmintį yra patvirtinusi ir Vakarų medicina. Būdamas horizontalioje padėtyje žmogus gauna mažiau saulės energijos. Vertikalioje padėtyje, saulei tekant pakilus iš lovos, energijos gaunama kur kas daugiau.

Pagal ajurvedą žemę gaubiančios energijos keičiasi tam tikrais intervalais. Todėl atsikelti anksti rytą 4–5 val., ypač šiltuoju metų laiku, labai naudinga, nes tuo metu į žemę plūsta džiaugsmo energija. Atsikėlę 5–6 val. gauname sveikatos ir harmonijos energijos. 6–7 val. dar gauname energijos, padedančios pasipriešinti ligoms, o pabudę vėliau tarsi kopiame į kalną, nes priešinamės gamtos ritmams. Vakarėjant gerosios energijos mažėja. Yra daugybė būdų tai energijai išsaugoti ir palaikyti. Vienas jų – ajurvedinis masažas.

Karališkas masažas

Ajurvedinis masažas dar žinomas „abhyanga“ vardu. Žodis „abhyanga“, išvertus iš indų kalbos, reiškia aliejinis masažas. Pats stipriausias aliejinis masažas Indijoje vadinamas Marma Abhyanga, arba Marmos taškų masažu.

Nuo klasikinio masažo ajurvedinis skiriasi tuo, kad tai masažas ne tik kūnui, bet ir protui, jausmams, stabiliai emocinei būklei palaikyti. Šie masažai subalansuoja emocijas, ramina protą, šalina toksinus, atjaunina ląsteles. Ajurvediniai masažai dar vadinami jauninamaisiais ir manoma, kad jie net gali  pailginti žmogaus amžių. Kaip tik dėl tokio ypatingo poveikio senovėje šie masažai buvo atliekami tik karališkųjų šeimų nariams.

Nauda sveikatai

Vakaruose manoma, kad kiekvienas žmogus turi savo likimą ir laiko nesustabdysi. Rytų filosofija, ajurvedos mokymas gyvenimą skaičiuoja ne metais, o įkvėpimais ir iškvėpimais. Dėl to Rytuose medituojant stengiamasi kuo lėčiau kvėpuoti – nes kuo lėčiau kvėpuosi, tuo ilgiau gyvensi. Greitas, streso paveiktas kvėpavimas eikvoja energiją. Dėl to svarbūs tie momentai, kai mes džiaugiamės, tarsi amą prarandame, nes tada nejučia kvėpavimas sulėtėja.
Ajurvediniai masažai atliekami su įvairiais aliejais, parinktais pagal žmogaus tipą. Pagal ajurvedą skiriami įvairų konstitucijų vėjo (vata), ugnies (pita) ir žemės (kapha) tipo žmonės.

Žmonių, kurių oda yra itin sausa (vėjo tipas), ajurvediniai masažai yra vienas efektyviausių būdų tokią odą pagydyti. Aliejai ją atgaivina taip sustiprindami ryšį su aplinka. Aplink žmogų yra susidaręs bioelektrinis laukas. Aplink žemę taip pat yra bioelektrinis laukas ir per normalią odą vyksta bioenerginiai mainai. Kai oda sausa, nėra reikiamo ryšio. Dėl to žmogus džiūsta tarsi augalas. Nors ir geria skysčių, to nepakanka. Sausos odos vaistas – aliejai.

Šie masažai taip pat stiprina regėjimą. Regėjimo centrai išsidėstę smegenyse, bet veido, ausų, pilvo ir pėdų aliejinis masažas taip pat stiprina regėjimą. Masažuojant visą kūną, o ne tik atskiras jo dalis, pasiekiama geresnio efekto. Turint konkrečią bėdą, galima atlikti ir epizodinį arba darant bendrą kūno masažą atskirą kūno dalį masažuoti intensyviau. Tarkim, nuo nemigos labai naudingas galvos, ypač plaukuotosios dalies, aliejinis masažas.

Svarbu žinios

Ajurvediniai masažai labai subtilūs, nes kūnas neliečiamas pirštais, o tik aliejaus srovele. Tai reikalauja itin didelių įgūdžių - aliejus turi būti pilamas iš tam tikro aukščio ir tam tikros temperatūros, kuri nustatoma pagal žmogaus tipą, be to, tas pats aliejus negali būti naudojamas antrą kartą.

Ajurvedinius masažus turėtų atlikti geri specialistai, kitaip bus gaunama tik apie 10 proc. masažo naudos. O vien aliejinis masažas be tinkamų žinių kartais gali ir pakenkti.  Vis dėlto paprastą pėdų ar delnų masažą galima darytis ir patiems namuose, nes pagal  ajurvedą masažuotis reikia kasdien. Bent 5 min. pėdų masažas kasdien prieš miegą padės harmonizuoti ir sustiprinti visas organizmo sistemas.

Kaip masažuojama

Prieš ajurvedinį masažą svarbu pabendrauti su žmogumi, jį pajausti. Tam prieš procedūras skiriama apie 20 min. Pagal tai, koks žmogus yra, parenkamas ne tik aliejus, bet ir nustatomas masažo tempas, paspaudimų stiprumas. Prieš masažus paprastai daroma ir druskų vonelė pėdoms. Viskas turi būti atliekama atsižvelgiant į  žmogaus charakterį. Tai dar vienas esminis skirtumas nuo klasikinio masažo, kur susitelkimas nėra toks svarbus. Keletą valandų po ajurvedinio masažo patariama nesiprausti, nes aliejai dar ilgai išlieka veiksmingi, o pirmą kartą duše nerekomenduojama naudoti muilo.

Ajurvediniai masažai skatina antikūnų gamybą, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą ir kovoti su ligomis. Stresas dažniausiai kaupiasi blauzdose, kryžkaulyje ir pakaušyje. Dėl to masažuojant šioms vietoms skiriamas didelis dėmesys. Truputis streso yra gerai, nes tai – gyvybinė jėga. Tačiau jeigu jis užsitęsia, kartojasi, pradeda gamintis toksinai, kurie nusėda ląstelėse ir jas dirgina. Ajurvediniai masažai taip pat gerina širdies, kraujagyslių, kvėpavimo, endokrininę, kaulų, raumenų, inkstų, centrinę, periferinę ir vegetacinę nervų sistemos veiklą.

Žmogaus tipo nustatymas

  • • Masažo aliejai parenkami individualiai pagal žmogaus tipą. Jeigu žmogaus oda linkusi į vėsumą, kūnas mėgsta šilumą (vėjo tipo žmonės), reikia naudoti šildančius garstyčių, sezamo aliejus.
  • • Ugnies tipo žmonės savyje turi labai daug karščio. Todėl naudojami vėsinantys saulėgrąžų ar kokoso aliejai.
  • • Na, o žemės tipo žmonių oda  esti drėgna, apskritai, ji nelabai mėgsta aliejų. Vis dėlto kai kurioms probleminėms zonoms tiktų kukurūzų ar unikalus sezamo aliejus, kuris dar gali būti maišomas su vaistažolėmis arba aromatiniais aliejais.
  • • Žmogaus konstitucinis tipas nustatomas bendraujant: pagal išvaizdą, kalbėjimo stilių, elgseną, pomėgius, net  miego įpročius. Paprastai naudojamos specialios lentelės su 20–30 klausimų, jos ir padeda nustatyti žmogaus tipą.
  • • Ajurvedinius masažus galima atlikti kone kiekvienam žmogui ir net kūdikiams. Skiriasi tik trukmė, intensyvumas ir masažo rūšis. Nuomonė, kad kuo stipresnis masažas, tuo jis geresnis, klaidinga. Jeigu susikaupę daug įtampos, stresų, padėti gali net ir švelnūs glostymai. Kartais jų reikia daugiau, bet gydymas esti veiksmingesnis. Jeigu ligą išprašai švelniai, tai ji ir pasitraukia, o stiprus skausmingas masažas, po kurio lieka net mėlynių, – tikrai nekvalifikuotas.
  • • Ajurvediniai masažai žmogui sukelia tam tikrą būseną, kai galvoje beveik nelieka minčių. Dėl to po masažų būtina dar 15–20 min. pagulėti ir atsipalaiduoti. Būtent tada žmogus pradeda girdėti save, savo sielą, gali pajusti, ko iš tikrųjų nori, pasikeičia gyvenimo vertinimas, net gali gauti atsakymą, kodėl susirgo ir ką turėtų keisti.

Tarsi ritualas...

Ajurvedinis masažas veikia 7 lygmenis: kūną, protą, jausmus, mintis, intelektą, ego ir superego, arba sielą. Visus šiuos lygmenis ypač stipriai galima paveikti per Marma taškus,  taip pat atliekant kvėpavimo pratimus. Taip keičiasi ne tik žmogaus savijauta, bet ir gali kisti gyvenimo kokybė.

Atliekant masažus naudojamos ir pagalbinės priemonės. Muzika, apšvietimas, kvapai masažą daro veiksmingą. Uoslės receptoriams sužadinti naudojami aromatiniai aliejai;  regos centrams parenkami specialūs, tinkamai apšviesti paveikslai; klausai peno suteikia rami, maloni muzika; lytėjimo receptoriai veikiami švelniais rankų prisilietimais, o skonio – žolelių arbata. Masažo dieną ir kelias po jo reikia gerti daug skysčių, nes toksinai valosi per odą,  inkstus, limfinę sistemą. Dar viena ajurvedinio masažo paslaptis: jis veikia ne vieną ar dvi, bet mažiausiai septynias dienas. Dėl to viso kūno masažai gali būti atliekami kartą per savaitę, o profilaktiškai pakanka karto per mėnesį.

Masažų poveikis

Žmogaus kūne yra 107 pagrindiniai, vadinamieji marma taškai, per kuriuos lengviausia suteikti sveikatos. Taip pat per juos lengviausia žmogų pažeisti. Švelniai masažuojant marma sritis sustiprinamas ne tik fizinis, bet ir dvasinis kūnas. Marmos taškuose fizinis kūnas jungiasi su subtiliuoju.

Ajurvediniais masažais gydomos ir sunkios ligos: paralyžiai, išsėtinė sklerozė. Džiūstantys raumenys pamaitinami ne tik aliejais, bet ir ryžių nuoviru.

Taip pat gali būti atliekamos ajurvedinės aliejų ir žolelių vonelės sąnariams, kurios tarsi „ištraukia“ ligą iš pažeistos vietos. Ajurvedinės vonelės daromos ir akių srityje, taip pat ausims – kai pašildytas aliejus pilamas į ausis. Ši procedūra skambiu pavadinimu Purna Korana gydo ne tik ausų, bet ir smegenų, taip pat akių ligas, subalansuoja bendrą organizmo būklę. Ši procedūra labai veiksminga skundžiantis ausų ūžimu ar kamuojant depresijai.

Vis dėlto ajurvedinis masažas tinka ne visada. Nemasažuojami stipriai peršalę ar onkologinėmis ligomis sergantys žmonės, nes trinant pažeistas vietas liga gali pasklisti po visą kūną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius