Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Efektyvus darbas: kaip sumažinti dalykų, blaškančių jūsų dėmesį darbe?

Įvairūs dėmesį išblaškantys dalykai mažina jūsų produktyvumą ir koncentraciją. Prisiminkite vakarykštę dieną – kiek kartų jūs atsitraukėte nuo svarbios užduoties ar nuo pokalbio?
Moteris su kompiuteriu
Moteris su kompiuteriu / Vida Press nuotr.

Dėmesį blaško telefono skambučiai, žinutės, socialinių tinklų pranešimai, elektroniniai laiškai, kartais – bendradarbiai. Tinklalapis 4brain.ru pateikia patarimus, kaip sumažinti ir suvaldyti dėmesį blaškančius dalykus, kad jie netrukdytų siekti asmeninių bei profesinių tikslų.

Padarykite blaškytojų sąrašą

Dėmesio blaškytojai atima jūsų laiką ir energiją bei tampa priežastimi, dėl kurios jūs laiku nepadarote jums skirtų užduočių, kurios kaupiasi ir sukelia stresą. Todėl pats laikas imti ir įsivardinti visus jūsų dėmesio ir laiko rijikus. Ant popieriaus lapo pasidarykite lentelę, kurioje bus tokios eilutės:

  • Blaškytojas
  • Blaškytojo aprašymas
  • Žmogus
  • Laikas
  • Trukmė
  • Argumentuotai (pagrįstai reikalauja dėmesio)?
  • Svarbu?

Eilutė „Žmogus“ nebūtinai turi būti pildoma kiekvieną dieną. Greičiausiai ji bus mažiausiai užpildyta, palyginti su kitomis, tačiau vis tiek ją palikite. Juk kai kuriuos dažniausiai blaško būtent kiti žmonės. Jeigu tai jūsų atvejis, užrašykite, kiek kartų per dieną tas žmogus nukreipia jūsų dėmesį nuo darbų ir eikvoja laiką.

Tokį blaškymą pateisintų tik tai, kad jis buvo argumentuotas, pagrįstas ir labai svarbus. Tačiau to irgi galima išvengti, jeigu tinkamai planuosite dieną ir neleisite iškilti skubių sprendimų reikalaujančioms situacijoms. Šį sąrašą pildykite mažiausiai savaitę, tai leis jums objektyviai įvertinti esamą situaciją.

Užrašykite, kiek kartų per dieną tas žmogus nukreipia jūsų dėmesį nuo darbų ir eikvoja laiką. Tokį blaškymą pateisintų tik tai, kad jis buvo argumentuotas, pagrįstas ir labai svarbus.

Analizuokite ir šalinkite blaškytojus

Išanalizuokite savo sąrašą ir išskirkite 10 dažniausiai dėmesį blaškančių dalykų. Jeigu tai kiti žmonės, pasistenkite išspręsti viską pagarbiai ir taktiškai.

Kokių situacijų galima buvo išvengti? Tikėtina, jūs pernelyg ilgai tempėte ir neišsprendėte kai kurių klausimų, tad dabar jie reikalauja skubaus dėmesio ir tampa blaškančiais reikalais. Todėl būkite atidūs turimoms užduotims ir atlikite jas laiku.

Kai kurios situacijos bus svarbios ir reikalaus greitų bei neatidėliotinų sprendimų, kurie nepriklausys nuo jūsų. Teks su tuo susitaikyti ir išmokti būti psichologiškai atspariems tokiam stresui.

Priverskite telefoną tylėti ir būti naudingu

Mobilusis telefonas nuolat blaško mūsų dėmesį. Tad skirkite tam šiek tiek laiko, ir situacija bus išspręsta. Įlįskite į telefono nustatymus, peržiūrėkite, kokias programėles turite atsisiuntę. Ištrinkite tas, kurios tik blaško jūsų dėmesį priminimo langais, tačiau jūs jų nenaudojate. Atrodytų, toks paprastas ir akivaizdus dalykas, tačiau daugybė žmonių turi bent kelis tokias programėles, kurių nežinia kodėl nepašalina.

Tam tikromis darbo valandomis, kai reikalingas maksimalus dėmesys ir susikaupimas, išjunkite telefoną ir internetą. Tuomet niekas jūsų neblaškys, nekils pagundų pažiūrėti, kas jums rašo.

Padarykite pauzę

Kai tik kažkas ima blaškyti jūsų dėmesį, iš karto kyla noras žaibiškai į tai sureaguoti. Nepasiduokite šiam norui ir padarykite pauzę, kad įvertintumėte, ar verta imtis kažkokių veiksmų. Užduokite sau tuos pačius klausimus: ar tai svarbu ir pagrįstai reikalauja mano dėmesio?

123RF.com nuotr./Moteris kalba telefonu
123RF.com nuotr./Moteris kalba telefonu

Išmokyte sakyti „ne“

Žmogus visada kažko nori. Tai nebūtinai būna egoistiški prašymai, – kartais blaškytojo norai (pašnekėti kažkokia ir jums įdomia tema) gali būti malonūs ir jums, tačiau jeigu turite pernelyg daug užduočių, teks išmokti pasakyti „ne“. Tik vieno šio žodžio nepakanka. Būkite mandagūs ir nuoširdūs, trumpai paaiškinkite, kodėl negalite dabar skirti tam laiko.

Tam tikromis darbo valandomis, kai reikalingas maksimalus dėmesys ir susikaupimas, išjunkite telefoną ir internetą. Tuomet niekas jūsų neblaškys, nekils pagundų pažiūrėti, kas jums rašo.

Apibrėžkite laiką, kai jus galima trukdyti ir kai ne

Leiskite žmonėms suprasti, kokiu laiku jūsų negalima trukdyti. Būkite taktiški ir pagarbūs aiškindami bendradarbiams, kada jus galima trukdyti. Tai labai paprastas sprendimas, tačiau turi didelę naudą. Juk geriau pasakyti žmogui, kada tiksliai būsite užsiėmę, negu sėdėti ir pykti, kai jis ateis pas jus kažko aptarti. Jūsų dėmesys nuo svarbių darbų bus nukreiptas, tačiau blaškytojas juk nebuvo informuotas, kad tuo laiku jūs negalite su juo kalbėtis.

Numatykite tikslų laiką blaškytojams

Sudarykite atskirą sąrašą išblaškančių veiksnių, kurie neturi jokios naudos, tačiau yra jums malonūs arba leidžia šiek tiek pailsėti, ir numatykite jiems keletą dešimčių minučių. Paskambinkite mylimam žmogui, atsidarykite jums patinkantį tinklalapį, atsakykite į keletą žinučių ar elektroninių laiškų. Tačiau darykite tai jūsų pačių numatytu laiku.

Valdykite nekontroliuojamus blaškytojus

Kai kurių dėmesį blaškančių dalykų tiesiog neįmanoma kontroliuoti, tačiau jūs galite sumažinti jų poveikį. Pavyzdžiui, jeigu matote, kad nepavyks išvengti telefoninio pokalbio, turite sąžiningai perspėti „turiu tik 5 minutes“. Taip pat reikia elgtis, jeigu pakalbėti gyvai nori prie jūsų darbo stalo išdygęs kolega. Geri tarpusavio santykiai darbe – vienas iš svarbesnių dalykų, tačiau neleiskite kolegoms virsti nekontroliuojamais jūsų dėmesio blaškytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius