Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsi mitybos specialistė iš Kanados atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume

Mitybos mokslininkė, knygų autorė kanadietė Brenda Davis dvidešimt metų dalija sergantiesiems sveikatos receptus – dirbdama su klientais ir didelėmis bendruomenėmis, ji keičia jų mitybą ir gyvenseną tam, kad šie būtų sveiki ir džiaugtųsi ilgu gyvenimu. Kuo maitintis, kad išvengtume ligų arba susirgę pasveiktume?
Džiovintos datulės
Džiovintos datulės / „Fotolia“ nuotr.

Bendradarbiauja su terapeutais

„Ilgus metus dirbdama Maršalo salose, kur daugiausia pasaulyje žmonių serga II tipo cukriniu diabetu, susidūriau su didžiuliu pasipriešinimu keisti ydingus mitybos įgūdžius, kurie ir yra II tipo diabeto priežastis, nes reikėjo pakeisti visos bendruomenės mitybos kultūrą, – sako Brenda Davis. – Mano misija yra viena – padaryti viską, kad žmonės gyventų ilgai ir būtų sveiki.“

Visame pasaulyje žinoma mitybos specialistė Brenda Davis, tikinti augalinio maisto galia, gilinasi į tai, kokią įtaką lėtinių ligų gydymui daro sveika gyvensena. Moteris dirba ranka rankon su gydytojais terapeutais.

Specialistė sako, kad ji padeda suvaldyti lėtines ligas maistu ir gyvenimo būdo pokyčiais. Ką tai reiškia? Atsisakoma tokio maisto ar gyvenimo būdo, kuris galbūt ir nulėmė ligos atsiradimą arba bent jau smarkiai prie jos atsiradimo prisidėjo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bestselerio „Kodėl prancūzės nestorėja“ autorė: „Moterys, turite suprasti – dietos nepadeda“

Keiskime mitybos įpročius

Tai kaipgi maitintis, kad ligos nepultų, o jeigu jos ir užklumpa, greitai mus apleistų? B.Davis atskleidė keletą mitybos paslapčių.

Prieš pradedant keisti mitybą, svarbu sureguliuoti kūno svorį. Ji pataria skaičiuoti kalorijas: „Atkreipkite dėmesį į savo porcijas. Apribokite perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra riebalų, cukraus, druskos.“

Beje, per dieną reikėtų suvartoti devynias ir daugiau porcijų daržovių bei vaisių. Juos esą reikėtų rinktis įvairių spalvų. „Suvalgykite bent dvi ar tris žalias daržoves, tarp jų gali būti ir lapinės, taip pat ne mažiau kaip vieną raudoną, vieną – oranžinės, geltonos spalvos, vieną – violetinės, vieną – baltos-gelsvos spalvos vaisių ar daržovę. Spalvų įvairovė, renkantis vaisius ir daržoves, užtikrins, kad su maistu gausite pakankamai fitochemikalų ir antioksidantų“, – tikina specialistė.

Ji ragina į kasdienį valgiaraštį įtraukti ankštines daržoves, geriausia būtų jų, jei įmanoma, suvartoti dvi tris porcijas per dieną. Į šią grupę patenka lęšiai, pupelės, žirniai, tofu, soja bei kitos mėsos alternatyvos.

Anot B.Davis, svarbu su maistu pasisavinti ir omega-3 riebalų rūgštis, todėl į kasdienį racioną reikėtų įtraukti ką nors iš šių produktų: linų sėmenų, ispaninio šalavijo (chia), kanapių sėklų ir graikinių riešutų.

„Omega-3 riebalų rūgštys, tarp kurių – dokozaheksaeno rūgštis ir eikozapentaeno rūgštis, gali būti gaunamos ne su maistu, o iš maisto papildų mikrodumblių pagrindu“, – sako specialistė.

Ji taip pat siūlo rinktis įvairias kruopas, tačiau savo racione sumažinti rafinuotų grūdų. „Sveikos kruopos yra tos, kurios tik išlukštentos ir į jas ne tik nieko nepridėta, bet ir nieko iš jų neatimta. Puikus pasirinkimas būtų miežiai, kamuto kviečiai, spelta, rugiai, avižų kruopos, bolivinė balanda, rudieji, raudonieji arba juodieji ryžiai“, – vardija B.Davis.

Salotų padažams naudokite ne aliejų, o riešutus, įvairias sėklas, pastarųjų sviestą bei avokadą.

Norintiems nesirgti arba pasveikti svarbu vengti cukraus. Būtina skaityti produktų etiketes. Maksimalus cukraus kiekis (ne tik grynas, bet esantis ir kituose produktuose) per dieną vyrams gali būti devyni arbatiniai šaukšteliai, moterims – šeši. „Dar turėtumėte apriboti suvartojamųjų sočiųjų riebalų kiekį. Didžiausia jų koncentracija yra mėsoje bei pieno produktuose. Tropiniuose aliejuose, tokiuose kaip kokosų, taip pat jų gausu“, – aiškina mitybos žinovė.

Dar vienas svarbus dalykas – vengti transriebalų. Jų geriausia išvis atsisakyti. Transriebalų dažniausiai rasite perdirbtuose supakuotuose maisto produktuose.

„Venkite ir perdirbtos mėsos bei sumažinkite raudonosios mėsos bei paukštienos kiekį savo racione“, – pataria B.Davis. Jos teigimu, pieno produktų reikėtų suvartoti minimaliai. Jeigu šie produktai vis dėlto patenka į jūsų valgiaraštį, reikėtų pirmenybę teikti liesiems produktams – rinktis, pavyzdžiui, liesą jogurtą.

Taip pat derėtų riboti perdirbtus maisto produktus, greitą arba keptą maistą, mat juose gausu riebalų, druskos bei cukraus. Ne mažiau svarbu sumažinti ir suvartojamo alkoholio kiekį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Transriebalai: kokių produktų sudėtyje jų yra ir kaip atskirti „riebalus žudikus“ etiketėje?

Aliejui ir cukrui – griežtas „ne“

Sudėliojusi bendrą mitybos, kuri veda į sveiką gyvenimą, planą, B.Davis ragina žengti kitą žingsnį – ruošiant maistą atsisakyti aliejaus ir cukraus, o pastaruosius keisti kitais produktais. Aliejų esą galima naudoti tik kaip pagardą ar prieskonį.

Norėdami pasaldinti ne pieno gėrimus, naudokite datules. Apskritai į gėrimus dėkite šviežius arba džiovintus vaisius.

„Troškinti maistą galite vyne, sultinyje, vandenyje su šlakeliu sojos ar balzaminio acto. Salotų padažams naudokite ne aliejų, o riešutus, įvairias sėklas, pastarųjų sviestą bei avokadą“, – tokius pokyčius įvesti savo virtuvėje pataria specialistė. Kepti galima naudojant riešutų sviestą, obuolių padažą, trintą bananą, džiovintų slyvų tyres ir pan.

Cukraus pakaitalų irgi yra nemažai. Pastarąjį, kaip ir aliejų, virtuvėje galima palikti tik kaip maisto pagardą. Gaiviuosius gėrimus reikėtų rinktis tik nesaldintus. Jeigu vis dėlto trūksta saldumo, geriau gerkite kokteilius, sultis ar kitą gėrimą iš šviežių vaisių.

„Norėdami pasaldinti ne pieno gėrimus, naudokite datules. Apskritai į gėrimus dėkite šviežius arba džiovintus vaisius“, – pataria specialistė. Smaližiams ji siūlo virtuvėje turėti romo ar klevų sirupo – šie esą nepakenks, o saldumo suteiks. Ant pusryčių stalo, pasak specialistės, turėtų atsidurti dribsniai, pagardinti šviežiais ar džiovintais vaisiais.

123rf.com/Aliejus
123rf.com/Aliejus

Vėžys neprognozuojamas

Vis dėlto šios ir kitos mitybos paslaptys žinomos ne visiems. Moters kabineto duris dažnai praveria norintys jas žinoti, o tarp jų – ir itin sunkūs ligoniai, bandantys laimėti kovą su vėžiu. Kovojant su šia liga taip pat labai svarbi mityba, tiesa, ji galbūt nebus tokia veiksminga kaip kitų ligų atveju.

Sveika mityba negali padaryti žalos; jeigu jos planas sudarytas kruopščiai, greičiausiai ji ir padės.

„Jis yra mažiau nuspėjamas nei II tipo diabetas arba širdies ligos, tačiau jį sukelia daugybė priežasčių, tokių kaip tabakas, alkoholis, aplinkos teršalų poveikis, stresas, nesveikas maistas ir pan. Taigi mitybos pokyčių efektas gali skirtis, priklausomai nuo vėžio tipo, ligos stadijos bei žmogaus sveikatos būklės, mitybos vaidmens žmogaus gyvenime“, – aiškina B. Davis. Vienam mitybos specialistės klientui augalinė mityba iš tiesų padėjo – vėžys atsitraukė, tačiau esą nėra jokios garantijos, kad mityba ir gyvensenos pokyčiai padės ligą visiškai pažaboti.

„Sveika mityba negali padaryti žalos; jeigu jos planas sudarytas kruopščiai, greičiausiai ji ir padės. Aš dažnai sakau žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, kad šios ligos – lyg degantis namas. Dėtis į save nesveiką maistą šiuo atveju yra lyg pilti ant ugnies dar žibalo“, – sako B.Davis.

Bet ar vien tik mitybos augaliniu pagrindu pakanka, kad galima būtų visam laikui pamiršti vaistus? Mitybos specialistė teigia, kad viskas priklauso nuo žmogaus ir jam diagnozuotos ligos: „Mano nuomone, žmonės, kuriems diagnozuotos ligos, sukeltos netinkamo maisto ar gyvenimo būdo, pvz., II tipo cukrinis diabetas ar aterosklerozė, turi būti tikri, jog mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai yra efektyvūs gydymosi būdai jų atveju.“

Pasak B.Davis, jeigu žmogus pasiryžęs padaryti reikšmingų pokyčių savo mityboje ir gyvensenoje, jis, ko gero, galės atsisakyti vaistų. Vis dėlto, anot jos, kai kurie žmonės prioritetą teikia ne tokiems pokyčiams, o sintetiniams preparatams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl moterys ir vyrai tunka skirtingai: ką būtina žinoti apie riebalų sankaupas įvairiose kūno vietose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius