-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atsikratyti juodo pavydo ir ką jis sako apie mus?

Mes labai dažnai norime pakeisti mus supančius žmones. Nesusimąstydami, kad norėdami pakeisti pasaulį, turime pradėti nuo savęs. Taip ir su pavydo jausmu: jei kažko pavydime (ne visada tai ir pripažindami), turime išmokti kitaip reaguoti į aplinką ir save. Pavydas – natūralus dalykas, bet didesnė jo dozė užnuodija gyvenimą.
Nelaiminga moteris
Nelaiminga moteris / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Pavydas Emocijos

Tarp juodo ir balto

Yra terminas „baltas pavydas“ – šis pavydas sveikas, nes pavydėdami, mes tuo pat metu ir džiaugiamės už kitą žmogų. Ir galbūt linkime sau to paties. Tai pavydas, kuris nekartina mums ir kitiems gyvenimo, tiesiog skatina siekti to, ko trokštame, ar tiesiog būti laimingiems dėl to, kad kažkam pasisekė.

Tarkime, draugė išvyksta atostogų į Italiją. Pažįstama gavo gerą darbą. Mes baltai pavydime – t. y. ir patys to norėtume, bet nesiejame šio troškimo su neapykanta. Mes negalvojame: kodėl jai pasisekė, o man ne? Juolab kad gal ir darbo neįdėjome, kad mums taip pasisektų. O galbūt tai ne mūsų, o kito žmogaus svajonė, mes pavydime to malonaus jausmo, bet tik tiek.

Už pavydo slepiasi kiti jausmai – nesaugumas, nepasitikėjimas savimi, menkavertiškumas, skausmas, liūdesys.

Kas kita yra „juodas pavydas“, susijęs su neapykanta, pykčiu, apkalbomis ir kitais neigiamais dalykais. Manome, kad kitiems sekasi paprasčiau ir geriau, matome tik gerus dalykus, nematydami užkulisių. Pavydą ypač skatina socialiniai tinklai, kur ir patys žmonės skelbia tik tai, ką nori, – paprastai tik gerus dalykus.

Turime suvokti, kad už pavydo slepiasi kiti jausmai – nesaugumas, nepasitikėjimas savimi, menkavertiškumas, skausmas, liūdesys. Mes manome, kad kitų sėkmė tik patvirtina, kokie nesėkmingi esame mes.

Apie tai ir pakalbėkime – kaip tokio kartaus pavydo atsikratyti arba paversti jį į baltą.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Pamato užčiuopimas

Norint susitvarkyti su pavydo jausmu, pirmiausia reikia padirbėti su savimi. Išmokti priimti save tokius, kokie esate, ir susivokti, iš ko kyla pavydas.

Kai ko nors pavydite, apgalvokite, ko konkrečiai pavydite ir ką tas pavydas sako apie jus? Ar jis išreiškia kokį nors trūkumą? Galbūt jis susijęs su jūsų nemaloniais praeities įvykiais? Gal anksčiau jums nesisekė? Gal jaučiate kažkokią nepaaiškinamą tuštumą viduje?

Tarkime, jūs pavydite savo antros pusės, nors, rodos, nėra tam pagrindo – jūsų santykiai sėkmingi ir antra pusė jus myli. Galbūt tas pavydas reiškia jūsų nesaugumo jausmą – dėl santykių arba dėl savęs, savo išvaizdos, savo pasiekimų ir gebėjimų. Norėdami jaustis saugūs su kitu žmogumi, pirmiausia turite jaustis saugiai su savimi.

Fakto konstatavimas

Taip pat labai svarbu atpažinti ir sau pripažinti, kad pavydite. Tai ne visada bus lengva, bet tai pripažinus, pavydas tarsi nebeteks prasmės.

Galbūt pavydo jausmą galite panaudoti asmenybės augimui ar naujiems pasiekimams?

„Taip, aš pavydžiu tam ir tam to ir to“ – kaip jaučiatės, tai pasakę? Galbūt šį jausmą galite panaudoti savo asmenybės augimui ar naujiems pasiekimams? Jei tikrai kažko pavydite, tarkime, ir jūs norite naujo automobilio ar aukštesnių pareigų, susidarykite planą, kaip to sieksite, o ne tik tuščiai pavydėkite. Tai bus nebe kiek pavydas, kiek sveika konkurencija.

Jei pavydite to, ko iš tiesų patys sau net netrokštate, paleiskite šį jausmą – jums jis nereikalingas, jis nieko gero neduoda.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Nusiraminimas

Juodo pavydo atveju pasistenkite nusiraminti, kelis kartus giliai įkvėpkite ir iškvėpkite. Jei turite galimybę, pasivaikščiokite po gamtą, pabūkite tarp žalumos. Žalia spalva nuramina, padeda susiimti ir tęsti gyvenimą.

Galite susikurti sąrašą dalykų, kuriuos atliekate gerai, dėl ko jus vertina aplinkiniai, dėl ko patys save vertinate. Ir kai suims juodas pavydas, atsiverskite tą sąrašą ir perskaitykite. Juk natūralu, kad vienas žmogus negali turėti ir gebėti visko. Ir tas žmogus, kuriam pavydite, galbūt neturi to, ką turite jūs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius