Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip greičiau išsigydyti kosulį

Kosulys – tai organizmo reakcija į kvėpavimo takų uždegimą, sukeltą peršalimo arba virusų, bakterijų, oro teršalų. Nenuostabu, kad ir vaistų nuo kosulio yra ne vienos rūšies. Kai pradeda varginti kosulys, pirmiausia pabandykite nustatyti savo kosulio priežastį ir tik tada ieškokite priemonių jam gydyti.
Peršalus
Peršalus / Fotolia nuotr.

Netikėti kosulio priepuoliai

Užsikosėjote rydama maistą? Šiuo atveju kosulys yra apsauginė organizmo reakcija – kosėjant pašalinamas svetimkūnis. Jei užspringstate, geriausia prašyti pagalbos – stiprokai stuktelėti per nugarą. Tuo metu pati spustelėkite diafragmą. Be to, netikėtą kosulį gali sukelti jautrumas ore esančioms cheminėms medžiagoms. Tokiu atveju geriausia kuo greičiau išeiti į gryną orą. Jei netikėti kosulio priepuoliai kartojasi dažnai, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Jie gali būti alerginio pobūdžio.

 

Reguliariai besikartojantys įkyraus kosulio priepuoliai

Nepatingėkite nueiti pas gydytoją. Mat įkyrus kosulys gali būti gerklų arba bronchų trachėjos uždegimo, kurį sukelia bakterinė arba virusinė infekcija, pasekmė. Jei, be kosulio, vargina dar ir dusulys, skrepliai būna tiršti, bet skaidrūs, galima įtarti bronchų spazmą, bet tikslią diagnozę gali nustatyti gydytojas. Jei jau kelis mėnesius atsikosite pilkšvais ar gelsvos spalvos skrepliais, tuojau pat kreipkitės į gydytoją, nes, galimas daiktas, sergate lėtiniu bronchitu. Tokia diagnozė ypač galima, jei gyvenate užterštoje aplinkoje ir dar rūkote. Lėtinis bronchitas paprastai paūmėja peršalus. Negalavimą būtina gydyti, kitaip gali atsirasti negrįžtamų pokyčių – susiaurėti bronchai ir juose nuolat kauptis gleivės.

 

Virusinės infekcijos sukeltas kosulys

Tokiu atveju kosėjant dažniausiai būna balsvų, tirštų skreplių. Jei kosulį lydi kataras ir gerklės skausmas, tai greičiausiai virusinė infekcija. Ją lengviau įveiksite gerdama daug skysčių, darydamasi inhaliacijas. Vaistais kosulio nemalšinkite, nes šiuo atveju jis netgi naudingas – kosint pašalinama dalis nosies išskyrų, susilpnėja sloga. Tačiau jei pakyla temperatūra, tai gali būti ir gripas. Tokiu atveju, verta pasikonsultuoti su gydytoju. Paprastai išrašoma atsikosėjimą skatinančių ir organizmo atsparumą didinančių medikamentų. Jei jaučiate, kad, be visų šitų simptomų, darosi sunku kvėpuoti, spaudžia krūtinę, į gydytoją kreipkitės kuo skubiau. Mat tai gali būti plaučių uždegimo požymis.

 

Atsargiai – tuberkuliozė!

Gydytojai sako, kad ši beveik pamiršta liga, deja, grįžta, todėl vertėtų prisiminti ir jos požymius. Pirma, keletą mėnesių užsitęsusį kosulį lydi bendras silpnumo jausmas, dusulys, švilpesys krūtinėje. Tokiu atveju visada reikia kreiptis į gydytoją. Jis paskirs tyrimus, leisiančius nustatyti negalavimo priežastį (mat tai gali būti bronchinė astma). Tačiau įkyrus kosulys be išskyrų, jį lydintis karščiavimas, naktinis prakaitavimas gali būti tuberkuliozės požymis. Savo ir aplinkinių labui būtina kuo greičiau sužinoti teisingą diagnozę ir pradėti gydymo kursą.

 

Natūralūs būdai kosuliui sušvelninti

* Gerkite daug skysčių – mažiausiai 2 l per dieną. Ypač tinka mėtų, tūbių, šalpusnių, gysločių arbata.

* Kosuliui malšinti puikiai tinka kakavos pupelių sviestas (jis daugiausia naudojamas konditerijos pramonėje).

* Pasigaminkite nelabai skanios (ir nelabai kvepiančios), bet labai veiksmingos mikstūros: sutarkuokite juodojo ridiko minkštimą ir pridėkite medaus. Kai jis ištirps, gerkite susidariusio skysčio po šaukštą kas kelias valandas.

* Nakčiai ant krūtinės ląstos užsidėkite drobinį maišelį su įkaitintomis (orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje) linų sėklomis.

* Labai prinokusį bananą sutrinkite šakute ir užplikykite verdančiu vandeniu. Šį tirštą, kisielių primenantį gėrimą geriausia išgerti prieš miegą.

* Svogūnų sirupas taip pat veiksmingai malšina kosulį. Jį ruoškite taip: 4 vidutinio dydžio svogūnus supjaustyk griežinėliais, sudėkite į dubenėlį, įdėkite 10 šaukštų medaus, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje keletui valandų, o dar geriau – per naktį. Paskui sirupą perkoškite ir gerkite po šaukštą kas valandą.

* Neblogai kosulį slopina burokėlių sirupas. 2 nevirtus burokėlius nulupkite, smulkiai sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės vandens ir 15 min. virkite ant mažos ugnies. Ataušusią masę išspauskite per marlę. Gerkite po šaukštą kelis kartus per dieną.

* Užklupus kosulio priepuoliui, čiulpkite ledinukų su eukaliptų aliejumi.

* Prieš naktį nugarą ir krūtinę įtrinkite kamparo spiritu arba specialiu tepalu (su eukaliptų ekstraktu ir pan.).

* Drėkinkite patalpų orą. Jei neturite specialaus prietaiso, ant radiatorių pakabinkite šlapių rankšluosčių.

 

Kokius vaistus nuo kosulio rinktis?

Yra dvi vaistų nuo kosulio grupės: vaistai, skatinantys atsikosėjimą, ir vaistai, slopinantys kosulį. Atsikosėjimą skatinantys vaistai padeda pašalinti bronchuose susikaupusias gleives, bet neslopina kosulio. Tai gerai, nes kosulį slopinantys vaistai, neleisdami išskyroms natūraliai pasišalinti iš kvėpavimo takų, tik sulėtintų sveikimą. Kosulį slopinančius vaistus galima vartoti tik tada, kai kosulys sausas ir tik gydytojui paskyrus.

 

Taip pat skaitykite:

Skauda gerklę. Kaip gydytis?

5 imunitetą stiprinantys produktai

Užmirštos ligos grįžta?

7 negalavimai, kuriuos padeda įveikti morkos

Vaistų pramonės aukso amžius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius