Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išmokti mažiau valgyti? Psichoterapeuto patarimai

Jums atrodo, kad norint sumažinti suvartojamo maisto kiekį lėkštėje reikalinga neįtikėtina valios jėga? Žinoma, be jos niekaip neišsiversite. Tačiau yra ne viena gudrybė, kurią išmėginę išmoksite suvartoti mažesnes maisto porcijas.
Mergina valgo
Mergina valgo / Vida Press nuotr.

Gydytojas psichoterapeutas Michailas Gavrilovas pataria, ką reikia žinoti, kad džiaugtumėtės geresne savijauta, sveikata, išmoktumėte taisyklingai maitintis ir nepersivalgyti.

Teisingai įvertinkite produktų maistinę vertę

Rinkitės tuos produktus, kurie jums suteiks sotumo jausmą, energijos ir taps statybine medžiaga naujoms ląstelėms. Pavyzdžiui, varškė garantuos ilgesnį laiką trunkantį sotumo jausmą nei šokoladinis batonėlis, kadangi varškėje gausu baltymų ir kitų mikroelementų. O štai šokoladinis batonėlis – tai tik gliukozė. Žinoma, ir šokoladu alkį kuriam laikui numalšinsite, tačiau energija, gauta iš batonėlio, ypač jeigu jį valgėte po 18 val., pavirs į riebalus.

Išmokite skaičiuoti kilokalorijas

Tai jus išvaduos nuo iliuzijų, kai atrodo, jog valgote tiek mažai, tačiau kažkodėl svoris stovi vietoje arba net auga. Juk retai kas įsivaizduoja, kad nedideliame biskvitinio torto, pertepto riebiu kremu, gabalėlyje slepiasi toks pats kiekis kilokalorijų kaip normaliuose pietuose, t.y. apie 450–500 kcal. Kelis mėnesius skyrę tam dėmesio – savo įgūdžiams formuoti (galite naudotis ir virtuvinėmis svarstyklėmis), vėliau iš akies matysite, kiek tam tikrame maiste slepiasi kilokalorijų.

Racione – daugiau produktų, kuriuose gausu ląstelienos (skaidulų)

Rekomenduojama suvartoti ne mažiau kaip 500 g vaisių, žalumynų, nekrakmolingų daržovių per parą. Dėl ląstelienos jūs ilgai jausitės sotūs, energingi, palepinsite savo virškinamąjį traktą, taip pat džiaugsitės skaistesne oda, puikia nuotaika.

Pašalinkite fiziologines priežastis, dėl kurių persivalgote

Tai gali būti susiję su tuo, kad jums trūksta mikroelementų, vitaminų, tarkime, vitamino D, chromo, cinko, magnio ir kt. Organizmas, trokšdamas susigrąžinti tai, ką prarado, reikalauja tam tikrų maisto produktų, todėl, gali būti, jog persivalgote. Jeigu įtariate, kad jus kamuoja tokia bėda kaip vitaminų trūkumas, į visus klausimus padės atsakyti tyrimai ir gydytojo konsultacija.

Atkreipkite dėmesį į savo malonumų aplinką

Jį sudaro keli sektoriai – malonumas kūnui: bet koks odos priežiūros ritualas, masažas, pirtis, malonūs prisilietimai, fiziniai krūviai; dvasios malonumas: visapusiškas tobulėjimas, knygos, parodos; rankų malonumas: bet koks kūrybos procesas. Jeigu kurioje nors malonumų grupėje kažko trūksta, dažniausiai tą tuštumą užima maistas, todėl labai svarbu atrasti tai, kas jums iš tikrųjų įdomu. Jeigu kokia nors veikla suteikia malonių emocijų, dingsta tuštumos jausmas. Taip apetitas, susijęs su nuoboduliu, pasitraukia į šoną, ir mes atrandame savo tikruosius norus ir poreikius.

Įvertinkite aplinkybes, kurios jos priverčia daugiau valgyti

Galbūt didžiausios pagundos kyla tada, kai esate kompanijoje ir matote kitus valgančius žmones, per atostogas, norėdami atsipalaiduoti, pažaboti emocijas, tarkime, liūdesį, vienatvę, nuovargį ir pan. Atraskite savo Achilo kulną ir atraskite būdą, kaip pasipriešinti gundymams. Prie stalo daugiau bendraukite, o ne valgykite, rinkitės aktyvų laisvalaikį, kuo daugiau judėkite įprastose gyvenimo situacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius