Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išvengti peršalimo?

Nuovargis, silpnumas, mieguistumas, galvos skausmai, kimbantys virusai ir peršalimo ligos – tai ženklai, rodantys, jog jūsų organizmas yra nusilpęs. Šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia prisitaikyti prie besikeičiančių orų, ypatingai svarbu stiprinti imunitetą. Vienas iš būdų – subalansuota mityba ir pakankamas, bent 5 skirtingų daržovių ir vaisių per dieną suvartojimas, sako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
Sloga
Sloga / Fotolia nuotr.

Svarbiausia – tinkama mityba

Valgant nereguliariai, nevisavertį maistą, konservantus ir sintetinių priedų turinčius produktus, sutrinka medžiagų apykaita ir ima stigti vitaminų, mineralų bei kitų maisto medžiagų. To pasekmė – silpnėjantis organizmo atsparumas virusams ir ligoms.

„Labai svarbu atsižvelgti į dienos valgiaraštį ir suvalgyti bent 400 g arba 5 skirtingus vaisius ar daržoves“, teigia dietologė. Tiek rekomenduoja ir pasaulinė sveikatos organizacija.

Kokius vaisius ir daržoves rinktis?

Įtraukite į valgiaraštį kuo įvairesnių vaisių ir daržovių spalvų ir rūšių. Taip užtikrinsite maistingųjų medžiagų pakankamumą savo organizme.

Anot dietologės žalios, geltonos ir oranžinės spalvos daržovės turi daug antioksidantų, kurie palaiko gerą jūsų imuninės sistemos veiklą. Tai morkos, ankštinės daržovės, obuoliai ir moliūgai. Citrina imunitetą stiprina didžiule vitamino C koncentracija. Suvalgius po citrinos skiltelę per dieną, gausite dienos vitamino C porciją organizmo apsaugai.

Gydytoja dietologė taip pat išskiria uogas, nes jos turi daug vitamino C. Jis neleidžia irti ląstelėms, todėl yra naudingas imuninei sistemai. Pavyzdžiui, spanguolės galėtų būti dar vienu pasirinkimu siekiant sustiprinti imunitetą. Jose gausu vitaminų ir medžiagų, kurios slopina uždegimus, naikina bakterijas ir virusus. Kuo daugiau organizme yra gerųjų bakterijų, tuo atsparesni esame ligoms ir infekcijoms.

Iš kur gauti reikiamų vitaminų?

„C vitamino gaukite valgydami šviežius citrusinius vaisius, erškėtuoges ir šaltalankio uogas, brokolius, žiedinius kopūstus, pomidorus, paprikas, špinatus. A vitamino šaltinis: geltoni ir oranžiniai vaisiai bei daržovės, pavyzdžiui: morkos, bananai, persikai, abrikosai. B vitamino gausu žaliose daržovėse – avokade, briuselio kopūstuose, taip pat bananuose ir žirniuose. Juose yra ir vitamino E, kaip ir pupelėse, kukurūzuose, špinatuose“, - teigia dietologė.

Kampanija „Penki per dieną“

Pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš dvejus metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius