Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip kovoti su kojų prakaitu?

Itin stipriai prakaituojančios kojos gali sukelti ne tik estetinių, bet ir fiziologinių bėdų.
Kojų prakaitas – didelį diskomfortą kelianti problema
Kojų prakaitas – didelį diskomfortą kelianti problema / „Shuterstock“ nuotr.

Netinkama higiena, sintetinių medžiagų kojinės ar per maži batai ne tik gali paintensyvinti prakaitavimą, bet ir sukelti nemalonių ligų, pavyzdžiui, kojų ar kojų nagų grybelį.

Tad ką daryti, kad nemalonus kojų kvapas daugiau nekeltų diskomforto ir neišsivystytų į nemalonias ligas, pataria tinklalapio besthealthmag.ca ekspertai.

Kaip išvengti kojų prakaito?

♦ Kasdien plaukite kojas šiltame vandenyje, naudokite antibakterinius ar kvapiuosius muilus arba dušo želes.

♦ Jeigu dažnai kamuoja kojų ar nagų grybelis, kojas po plovimo itin kruopščiai nusausinkite, nepamirškite išsivalyti ir tarpupirščių. Geriausia kojas išdžiovinti plaukų džiovintuvu, nustačius mažiausią karščio srovę.

♦ Turėkite bent dvejas batų poras. Labai nesveika kasdien mūvėti tuos pačius batus, tad jei turite galimybę, pasistenkite bent kas antrą dieną keistis batus ir leisti jiems prasivėdinti.

♦ Mūvėkite natūralių medžiagų kojines. Sintetinės medžiagos neleidžia odai kvėpuoti, todėl prakaitas dar labiau paintensyvėja, tad stenkitės rinktis medvilnines ar kitų natūralių medžiagų kojines.

♦ Šiltuoju metų laikotarpiu kuo dažniau avėkite atvirus batus, kad kojos galėtų kvėpuoti.

♦ Batus laikykite šviesioje ir gerai vėdinamoje patalpoje, ne tamsioje spintoje, kurioje bakterijoms sudarytos puikios sąlygos plisti.

♦ Nusipirkite nemalonų kvapą sugeriančius padus į batus ir keiskite juos maždaug kas 3–6 mėnesius.

♦ Jeigu iš batų galite išimti padus, stenkitės juos kuo dažniau plauti skalbimo mašinoje ar bent jau ištraukite iš batų, kad padai prasivėdintų.

♦ Jei kojų prakaitas itin nemalonaus kvapo, peržvelkite savo mitybą, venkite stiprų skonį turinčių produktų, tokių kaip česnakas, svogūnai ar aitriosios paprikos.

Natūralios priemonės nuo kojų prakaitavimo

Juodosios arbatos vonelė. Į karštą vandenį įmeskite du juodosios arbatos paketėlius, uždenkite ir palaikykite 15 minučių, tuomet įsipilkite daugiau vandens, kad būtų vėsiau ir merkite kojas. Laikykite jas vandenyje maždaug 30 minučių. Jeigu kojos dažnai prakaituoja, šią vonelę stenkitės darytis kuo dažniau. Juodojoje arbatoje gausu rūgščių, efektyviai kovojančių su bakterijomis, kurios sukelia prakaitavimą, ir neleidžiančių joms kauptis.

Acto vonelė. Jeigu nemalonus kojų prakaitas yra dažna problema, išbandykite acto vonelę. Į šiltą vonelę įpilkite puodelį acto. Rezultatas bus dar geresnis, jei įlašinsite kelis lašus eterinio čiobrelių aliejaus, jis turi stiprių antiseptinių savybių, kurios kovoja su nemalonų kvapą sukeliančiomis bakterijomis. Acto vonelėje kojas mirkykite kasdien, ir po savaitės kojos kur kas mažiau prakaituos (ši vonelė netinka, jei ant kojų turite kad ir nedidelių žaizdelių).

Tepkite kojas levandų aliejumi. Levandų aliejus ne tik puikiai kvepia, bet ir efektyviai naikina bakterijas. Kojas aliejumi išsitrinkite prieš eidami miegoti ir nakčiai užsimaukite medvilnines kojines. Prieš bandydami šį būdą įsitikinkite, kad aliejus neerzina jūsų odos, pabandykite jo pasitepti ant nedidelio odos plotelio.

Batus ar kojas apibarstykite soda. Jei batuose kojos itin stipriai prakaituoja, nusiavę juos apibarstykite soda, kuri puikiai kovoja su nemaloniu kvapu, arba kukurūzų miltais, kurie sugeria drėgmę. Jei nenorite, kad kojos suprakaituotų, prieš audamiesi batus sodos ar talko miltelių pasibarstykite ant kojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius