Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lieknėjimo ir grožio paslaptys: japonų dieta

Norite būti sveikesni ir lieknesni? Pradėkite laikytis japonų dietos, kurios pagrindas riebi, bet labai naudinga ir sveika žuvis bei skanios natūralios žolelių arbatos.
Sušiai
Sušiai / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 1 Japonija

Prisijunkite prie daugiau kaip 79 tūkst. „Ji“ gerbėjų – tapkite grupės nariu „Facebook“ tinkle, paspaudę „Patinka“.

Japonija pirmauja pasaulyje pagal gyvenimo trukmės ilgį, o tai neabejotinai reiškia, kad šioje valstybėje gyvena sveikiausi žmonės. Japonės žavi mažomis, lieknomis figūromis ir tobula oda.

Knygos „Japanese Women Don‘t Get Old Or Fat“ autorė Naomi Moriyama tinklalapiui sofeminine.co.uk atskleidė japoniškos dietos paslaptis. Anot jos, japonų gyvenimo būdas neturi nieko bendro su alinančiomis dietomis, stebuklingais aliejais ar piliulėmis, jiems kovoti su ligomis, apsaugoti savo kūną ar prailginti gyvenimo trukmę padeda jų mitybos įpročiai.

Meilė žuviai

Shutterstock nuotr./Žuvis
Shutterstock nuotr./Žuvis

Britai ir amerikiečiai valgo daug raudonos mėsos, o japonai – daug žuvies. Naomi Moriyama tikina, kad japonai yra tarsi apsėsti žuvies, jie itin mėgsta riebią žuvį: lašišą, skumbrę, sardines ir upėtakius. Japonijoje gyventojų mažai, tačiau jų suvartojamos žuvies kiekis sudaro net 10 proc. viso pasaulio suvalgomos žuvies. Vienam žmogui per metus Japonijoje tenka apie 69 kilogramus žuvies, o kitose pasaulio šalyse – tik 16 kilogramų. Taigi nenuostabu, kad japonės turi tokius gražius plaukus ir odą, juk jos suvartoja tikrai daug omega-3 riebalų rūgščių. Šios rūgštys sumažina artrito, vėžio ir širdies ligų atsiradimo riziką.

Apie didžiausius omega-3 rūgščių privalumus skaitykite čia.

Dar viena didžiulė aistra – ryžiai

Fotolia nuotr./Žuvis su rudaisiais ryžiais
Fotolia nuotr./Žuvis su rudaisiais ryžiais

Rudieji ryžiai – pilno grūdo kruopos, kuriose daug skaidulų ir antioksidantų, padedančių stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgam suteikiančių sotumo jausmą. N. Moriyama tikina, kad ryžiai yra visų azijietiškų dietų pagrindas, juk Japonijoje jie patiekiami mažame dubenėlyje prie kiekvieno patiekalo.

Šios kruopos turi mažai riebalų, lėtai išsiskiriančių angliavandenių, kurie ilgam suteikia energijos. Negana to, pavalgius ryžių, nekyla noras užkandžiauti nesveiku ir saldžiu maistu, kuriame gausu cukraus ir širdžiai kenksmingų riebalų, – taigi daugiau jokio sausainių kramsnojimo!

Atkreipkite dėmesį į tai, kad ruošdami ryžius japonai nenaudoja sviesto, druskos ar aliejaus. Jiems toks ruošimo būdas yra nepriimtinas. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje žmonės pripratę dėti sviesto ir druskos ne tik į ryžius, bet ir į makaronus. Visgi kartais mažiau reiškia daugiau.

Ankštinės daržovės

Dariaus Katino nuotr./„Miso“ daržovių sriuba
Dariaus Katino nuotr./„Miso“ daržovių sriuba

Tofu, miso sriuba, tradicinis patiekalas iš sojų pupelių Edamame – mėgstamas japonų maistas. Būtų sunku rasti japonišką patiekalą, kuriame nebūtų ankštinių daržovių. Tai labai naudingas pasirinkimas! Šios daržovės turi daug kalio, magnio, geležies ir – svarbiausia – mažai riebalų. Jas labai paprasta paruošti, taigi būtinai išbandykite! Ruoškite sriubas, troškinius ir salotas.

„Miso Tasty“ tinklalapio įkūrėja Bonnie Chung, remdamasi tyrimo, atlikto su 20 tūkst. japonių, reguliariai vartojusių miso sriubą, išvadomis tikina, kad ši sriuba net 40 proc. mažina krūties vėžio riziką. Ji taip pat padeda sumažinti plaučių, skrandžio ir storosios žarnos vėžio atsiradimo tikimybę, nes turi didelį kiekį antioksidantų bei apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.

Vis dėlto Naomi Moriyama pataria iš savo raciono visiškai neišbraukti raudonos mėsos, tiesiog sumažinti suvartojamą kiekį ir ja mėgautis rečiau. Knygos autorė verčiau siūlo dažniau mėgautis sojų produktais, kurie yra puikus pakaitalas raudonai mėsai ar sūriui.

Rafinuotas skonis daržovėms ir vaisiams

„Shuterstock“ nuotr./Daržovės
„Shuterstock“ nuotr./Daržovės

Remiantis Harvardo sveikatos mokyklos duomenimis, dažnas šviežių vaisių ir daržovių vartojimas mažina kraujo spaudimą, vėžio atsiradimo ir insulto riziką, taip pat gerina akių būklę, atmintį bei gali padėti reguliuoti svorį. N. Moriyama tikina, kad mitybos specialistai ragina valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, tačiau dauguma žmonių vis tiek to nedaro, nes nežino, kokios neįtikėtinai naudingos jos yra.

Paruoškite daržoves ar vaisius japonišku stiliumi: smulkiai supjaustykite turimas daržoves, kepkite jas su nedideliu kiekiu rapsų aliejaus vidutinio karštumo paprastoje ar „Wok“ keptuvėje. Skonis vertas nuodėmės!

Jūrų dumbliai ir kitos daržovės

Fotolia nuotr./Jūros dumbliai
Fotolia nuotr./Jūros dumbliai

Jūrų dumbliai užima aukštą poziciją japonų virtuvėje ir yra labai populiarūs, jie naudojami ir kaip garnyras, ir kaip prieskonis. Vakarų šalyse jūros dumbliai didžiuliu populiarumu nepasižymi, daugiausia jie vartojami nebent gaminant sušius.

Jūrų dumbliai turi daug naudingų medžiagų, o tam tikros lapų rūšys – wakame ir kombu – padeda apsisaugoti nuo vėžio. Taip pat šie dumbliai turi daug skaidulų, vitamino B, magnio, kalcio ir antioksidantų, kurie turi priešuždegiminių savybių. N. Moriyama pataria jūrų dumblių dėti į salotas ar kepti juos keptuvėje.

Kitoks maisto ruošimas

„Fotolia“ nuotr./Aliejai
„Fotolia“ nuotr./Aliejai

Jei susigundysite išbandyti japonų dietą, tuomet teks pakeisti ir maisto ruošimo būdą. Svarbu ir ką gaminate, ir kaip gaminate. Naomi Moriyama aiškina, kad japonų maisto ruošimas yra lengvas ir šviesus, atskleidžiantis natūralų maisto skonį bei kvapą, taip pat naudingąsias jų savybes.

Jei susigundysite išbandyti japonų dietą, tuomet teks pakeisti ir maisto ruošimo būdą. Svarbu ir ką gaminate, ir kaip gaminate.

Japonai nenaudoja sviesto ar kitų gyvulinių riebalų, kurie yra kenksmingi širdžiai. Kepdamos žuvį, mėsą ar sojos produktus, japonės naudoja rapsų, ryžių sėlenų aliejų. Rapsų aliejus turi daug antioksidantų, o lyginant su kitais aliejais, jame yra mažiausiai blogųjų riebalų. Taip pat šis aliejus turi daug naudingųjų omega-3, omega-6 rūgščių ir vitamino E. Jei norite atskleisti dar geresnį patiekalo skonį, vietoj įvairiausių padažų ir druskos naudokite žoleles ir citrinų sultis.

Gerkite nesaldintą arbatą

Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos milteliai (angl. matcha)
Shutterstock nuotr./Žaliosios arbatos milteliai (angl. matcha)

Japonai mėgsta gerti žaliąją ar žolelių arbatą ir liesą pieną vietoje gazuotų gėrimų. Matcha žalioji arbata yra ne tik labai mėgstama arbatos rūšis Japonijoje, bet ir didelis verslas. Įdomu, kad matcha arbata naudojama visur: gėrimuose, desertuose, net duonoje.

Japonijoje užsisakę deserto, nesitikėkite gauti gabalą pyrago. N. Moriyama pasakoja, kad japonų desertas yra ruošiamas iš gražiai supjaustytų ir lėkštėje sukomponuotų sezoninių vaisių. Ledai ar pyragai taip pat yra gaminami, tačiau japonai mėgaujasi jais daug mažesnėmis porcijomis, lyginant su vakarietiška tradicija, o po kiekvieno patiekalo jie visuomet gurkšnoja žaliąją arbatą.

Svarbiausias dalykas – valgykite lėtai ir sąmoningai. Mėgaukitės kiekvienu maisto kąsniu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius