Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liežuvis: kokias ligas jis signalizuoja

Plačiai išsižioti galite ne tik stomatologo kėdėje, bet ir prieš veidrodį, bent jau tam, kad nors kartą įdėmiai apžiūrėtumėte savo liežuvį, mat jis jums gali pasufleruoti apie įvairias burnos ar organizmo ligas.
Liežuvis praneša apie ligas
Liežuvis praneša apie ligas / „Shuterstock“ nuotr.

Taigi atsisėskite prieš veidrodį, įsijunkite šviesą ir iškiškite liežuvį, įdėmiai jį apžiūrėję pasitinkrinkite, ar ant jo nėra šių, tinklalapyje menshealth.com pateiktų požymių, kurie dažniausiai signalizuoja rimtesnes sveikatos problemas.

Patinę pilkšvi arba balti „spuogeliai“ po liežuviu. Gali būti, kad jums yra užsikimšusios seilių liaukos, kai taip nutinka seilės negali normaliai ištekėti ir išsivysto vadinamoji seilių liaukų akmenligė (lot. Sialolithiasis) – liga, kai seilių liaukoje susidaro akmenų (sialolitų). Ilgainiui gali prasidėti lėtinis liaukos uždegimas ar užsikimšusio latako uždegimas, o tai sukelia labai didelį skausmą. Jei minėti požymiai neišnyksta per keletą dienų, vertėtų kreiptis į gydytoją, mat susikaupusius akmenis gali tekti šalinti chirurginiu būdu.

Ryškiai raudona liežuvio spalva. Galbūt pradėjote laikytis naujos dietos? Paraudęs liežuvis dažniausiai rodo vitaminų trūkumą organizme, ypač vitamino B12 nepakankamumą. Raudonos spalvos liežuvis gali rodyti ir mažakraujystę, tai reiškia, kad jūsų organizmui trūksta geležies. Norėdami išvengti šių problemų, valgykite daugiau mėsos, žuvies, kiaušinių ir paukštienos. Jei liežuvis ne tik paraudęs, bet vietomis ir skausmingas, kreipkitės į gydytoją, mat atsiradęs skausmas gali rodyti vėžinius liežuvio ar burnos ertmės susirgimus.

Patamsėjęs, pajuodęs ar netgi „apsiplaukavęs“ liežuvis. Galbūt neseniai vartojote antibiotikus ir vėliau pastebėjote, kad ant liežuvio atsirado smulkių plaukelių? Neišsigąskite, jie žalos jūsų sveikatai tikrai nedaro ir turėtų pranykti natūraliai, tačiau pradžioje gali tekti kęsti prastą kvapą iš burnos ar receptorių susilpnėjimą. Gydytojai pataria tokiu atveju kasdien kruopščiai valytis ne tik dantis, bet ir liežuvį.

Patinęs liežuvis. Iš visų simptomų į šitą vertėtų atkreipti patį didžiausią dėmesį, kadangi patinęs liežuvis gali rodyti alerginę organizmo reakciją. Anot gydytojų, patinsta išties ne pats liežuvis, o už jo esantys kvėpavimo takai, kurie išstumia liežuvį į priekį ir dėl to jis burnoje gali pasirodyti kur kas didesnis. Jeigu tinkamu laiku nebus suteikta pagalba, kvėpavimo takai gali visiškai užsiblokuoti, žmogui gali pritrūkti oro.

Sausas, balkšvas, blizgus liežuvis. Pernelyg išsausėjęs liežuvis gali rodyti, kad burnoje neprisigamina pakankamai seilių, o tai gali sukelti ne tik gan nemalonų pojūtį burnoje, bet ir dantenų problemas. Įprastai seilės gamina mineralus, dėl kurių jūsų dantys yra sveiki. Jeigu jų nepakanka, gali atsirasti įvairių burnos ar dantenų infekcijų. Jei jaučiate liežuvio išsausėjimą, gerkite daug vandens, o jei tenka dirbti sausose patalpose, naudokite oro drėkintuvą. Jei pastebite, kad liežuvis išsausėja vis dažniau, dėl to galite kaltinti vartojamus vaistus nuo alergijos, aukštą kraujo spaudimą ar astmą.

Liežuvis su baltomis apnašomis. Jei liežuvis tapo baltas ar ant jo pastebėjote baltų apnašų, gali būti, kad jus užklupo liežuvio infekcija ar uždegiminė liga. Baltas dėmeles ant liežuvio gali sukelti ir burnos kandidamikozė – tai burnos gleivinę pažeidžianti liga, kurią sukelia mieliagrybių genties grybeliai, dažniausiai Candida albicans, kitaip ši liga vadinama tiesiog liežuvio grybeliu (simptomai: deginimas, perštėjimas, svetimkūnio jausmas burnoje, išplitęs gleivinės paraudimas). Norėdami išsigydyti šį negalavimą, kreipkitės į gydytoją.

Pageltęs liežuvis. Gelsvo atspalvio liežuvis taip pat gali rodyti grybelio infekciją, tačiau ši spalva taip pat gali pranešti ir apie skrandžio negalavimus. Skrandžio rūgštys gali sujaukti normalią burnos bakterijų florą, ir dėl to liežuvis gali pagelsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius