Maisto produktai, kurių niekada nederėtų valgyti prieš miegą

Jei vakarienę valgote vėlai ar jei ypač mėgstate užkandžiauti prieš miegą, galite labai rimtai sutrikdyti savo miego ciklą bei pakenkti savo skrandžiui ir bendrai organizmo sveikatai.
Užkandžiavimas
Užkandžiavimas / „Shutterstock“ nuotr.

Anot 30 metų darbo medicinoje praktiką turinčios gydytojos Jamie Koufman, vakarienę valgyti derėtų likus ne mažiau kaip trims valandoms iki miego, mat kitaip organizmas nespės tinkamai suvirškinti maisto, rašo prevention.com.

Gydytoja pataria vengti ir užkandžiavimo prieš miegą, ypač tam tikrų produktų ir gėrimų, kurie itin trukdo organizmui pailsėti bei neleidžia jums tinkamai išsimiegoti. Tad kai kitą kartą prieš eidami miegoti atsidarysite virtuvinę spintelę ar šaldytuvą, iš ten jokiu būdu neimkite šių produktų:

Alkoholio. Įvairūs alkoholiniai gėrimai atpalaiduoja skrandį ir stemplę jungiančius vožtuvus, kai taip nutinka, organizmui tampa sunku tinkamai suvirškinti maistą ir dėl to gali atsirasti deginimo jausmas ir sukilti rėmuo.

Limonado. J. Koufman tikina, kad pasaulyje ir gamtoje nėra daugiau jokio kito gėrimo, kuris taip stipriai keltų skrandžio rūgštingumą, kaip limonadas. Tad jei naktį nenorite galuotis nuo stipraus ir raižančio skrandžio skausmo, šio gėrimo verčiau visiškai atsisakykite.

Taip pat skaitykite: Prastai miegate? Išbandykite 3 gudrybes

Šokolado. Kai kuriose šokolado rūšyse, ypač juodajame šokolade, galima aptikti kofeino, kuris ne tik neleis tinkamai užmigti, bet ir trukdys tinkamai išsimiegoti. Anot gydytojos, šokolade yra ir mažiau žinomos medžiagos – teobromino. Savo chemine sudėtimi šis junginys labai panašus į kofeiną, todėl jis taip pat stimuliuoja organizmą.

Sūrio. Tam tikros sūrio rūšys (ypač fetos ir mocarelos sūriai) taip pat kelia skrandžio rūgštingumą, o ką jau kalbėti apie riebalus, kurių organizmas prieš miegą nespėja tinkamai suvirškinti. Jei šį produktą vis dėlto labai mėgstate, prieš miegą verčiau užkandžiaukite parmezano ar šveicarišku sūriu – jie ne taip dirgina skrandį.

Riešutų. Nors riešutuose gausu organizmui naudingų riebalų ir juos valgyti yra sveika, prieš miegą šio užkandžio verčiau atsisakykite, kitaip gali sukilti skrandžio rūgštingumas. Anot J. Koufman, prieš miegą ypač derėtų vengti žemės, anakardžių, makadamijos ir graikinių riešutų, na o pistacijos ir migdolai dar nėra toks blogas pasirinkimas.

Citrusinių vaisių ir jų sulčių. Citrinos, apelsinai, mandarinai ir žalieji obuoliai – pagrindiniai vaisiai, kurių prieš miegą jokiu būdu nederėtų valgyti, pasistenkite negerti ir šių vaisių sulčių.

Kavos. Užmigti ji tikrai nepadės, o ir skrandžiui prieš naktį gali kiek pakenkti, mat kava taip pat kelia rūgštingumą. Verčiau rinkitės kavą be kofeino, o geriausia – ją pakeiskite stikline vandens ar pieno.

Taigi, ką daryti jei prieš eidami miegoti vis tik norite ko nors užkrimsti? Gydytoja J. Koufman pataria suvalgyti bananą ir išgerti raminantį poveikį turinčios šiltos ramunėlių arbatos.

Taip pat skaitykite: Nuo miego įpročių priklauso ir jūsų intelekto koeficientas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius