Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistė rekomenduoja 10 užkandžių lieknėjantiems

Visi mėgstame užkandžiauti ir, pasak mitybos specialistų, tai yra geras įprotis. Sveiki užkandžiai greitina medžiagų apykaitą ir sumažina alkio jausmą tarp pagrindinių valgymų. Svarbu tik tinkamai pasirinkti užkandžius ir prisiminti, kad jie yra skirti ne pavalgyti, o užkąsti.
Avokadas.
Avokadas. / 123RF.com nuotr.

Kad pasirinkimas būtų lengvesnis, kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė pateikia 10 sveikų užkandžių pavyzdžių.

Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Greta Bučnytė.
Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Greta Bučnytė.

Vaisiai – tai gausūs vitaminų bei mineralinių medžiagų šaltinis, turintis antioksidantų ir skaidulų. Jie puikiai numalšina alkį, neapsunkina virškinimo bei organizmą aprūpina vitaminais, visus metus stiprindami imuninę sistemą.

Tik reikia nepamiršti, kad vaisius rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje. Antroje dienos pusėje (pavakarių metu) iš vaisių tinka tik greipfrutai ir obuoliai, nes turi žemą glikeminį indeksą (GI), todėl cukraus kiekis kraujyje kils lėtai ir nesukels riebalų kaupimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Po darbų: įveikti nuovargį ir susigrąžinti jėgas padės 3 paprasti žingsniai

Džiovinti vaisiai – rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie negali atsisakyti saldumynų, nes tai puikus pakaitalas jiems, tačiau rinkitės tik priešpiečių metu. Juose taip pat gausu įvairių mineralinių medžiagų: kalio, geležies, kalcio ir kita, vitaminų. Mineralinės medžiagos yra reikalingos nervų sistemos veiklai užtikrinti, kraujo krešėjimui, augimo ir atsistatymo procesams ir t. t. Pavyzdžiui, džiovintose spanguolėse yra vitamino K, cholino, kalcio bei kalio, kurie palaiko normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą, gerina miego kokybę, raumenų judėjimą, geriną atmintį.

Riešutai – tai baltymų, gerųjų riebalų ir antioksidantų šaltinis. Jie yra labai riebūs bei kaloringi, tačiau suteikia ilgą sotumo jausmą. Puikus užkandis priešpiečių metu. Graikiniuose riešutuose yra mūsų organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino A, E, K, folio rūgšties, kurie gerina regėjimą, gerina širdies bei kraujagyslių veiklą ir kita.

Daržovės – vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, vandenyje tirpių vitaminų, mikroelementų, ląstelienos bei karotinų šaltinių. Karotinai yra vitamino A provitaminai, kurie yra svarbūs ląstelių augimui bei atsinaujinimui, geram regėjimui bei stipriai imuninei sistemai. Puikiai tinka priešpiečių bei pavakarių metu. Žmonėms nereikia baimintis juos valgant antroje dienos pusėje, nes jų virškinimui organizmas sunaudoja daugiau energijos nei gauna.

Trapučiai – puikus užkandis tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu, ypač tiems, kurie darbo metu neturi galimybės suvalgyti salotų ar kitų gaminamų užkandžių. Trapučiai turi mažai riebalų bei yra mažai kaloringi.

Rekomenduojama rinktis tik natūralius, be jokių priedų jogurtus, nes visi priedai suteikia papildomų kalorijų.

Vaisių sultys – rekomenduojama rinktis tik šviežiai spaustas vaisių sultis, nes parduotuvėje pirktuose pakeliuose (tertrapakuose) būna didelis pridėtinio cukraus kiekis. Šviežiai spaustose sultyse išlieka visi vitaminai bei mineralinės medžiagos, kurios yra būtinos mūsų organizmui. Šios sultys puikiai tinka priešpiečių metu ir tiems, kurie darbo metu neturi galimybės suvalgyti užkandžių.

Daržovių sultys – kaip ir vaisių sultis, rekomenduojama rinktis tik šviežiai spaustas. Jose taip pat išlieka mineralinės medžiagos bei vitaminai. Šios sultys tinka tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu.

Liesas natūralus jogurtas – ne tik baltymų, bet ir kalcio šaltinis. Kalcis, kaip žinia, yra reikalingas stipriems kaulams bei dantims, todėl yra labai svarbu, kad šios mineralinės medžiagos netrūktų mūsų maisto racione. Tačiau rekomenduojama rinktis tik natūralius, be jokių priedų jogurtus, nes visi priedai suteikia papildomų kalorijų. Galite valgyti tiek priešpiečių, tiek pavakarių metu.

„Fotolia“ nuotr./Jogurtas su braškėmis
„Fotolia“ nuotr./Jogurtas su braškėmis

Sriubos – puikus užkandis, kai norisi kažko šilto. Galite drąsiai rinktis ir priešpiečių, ir pavakarių metu. Daržovių sriubos yra mažai kaloringos ir išsaugo dalį vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Uogos – skaidulų, vitaminų bei mineralinių medžiagų šaltinis, puikiai tinkantis priešpiečių metu. Jų sudėtyje yra vitamino A, K, D, C, kalcio, fosforo, kalio ir kita. Vitaminas D reguliuoja mineralinių medžiagų, fosforo bei kalcio įsiurbimą žarnyne, šioms medžiagoms padeda išsilaikyti kauluose bei dantyse. Šis vitaminas gerina kalcio pasisavinimą, saugo nuo osteoporozės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Virškinimo gerinimui ir svorio metimui – vanduo su citrina ir ciberžole

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius