Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtos priežastys, kodėl užklumpa depresija

Depresija daugeliui atrodo „ponų“ prasimanymas, tačiau iš tikrųjų, ši sielą raižanti liga kur kas skaudesnė už fizinius potyrius. Visame pasaulyje nuo depresijos kenčia milijonai žmonių. Pavyzdžiui, Amerikoje depresija serga net 16 milijonų vyresnių nei 18 metų asmenų, o Lietuvoje sergančiųjų skaičius yra perkopęs gerokai daugiau kaip 100 tūkst. Pasirodo, šią ligą sukelti gali daugybė priežasčių – kai kurios jų atrodo net labai netikėtos.
Depresija
Depresija / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Depresija

Socialiniai tinklai. Atrodo, kad kažkada depresija, kurią sukėlė masinis naudojimasis socialiniais tinklais, taps oficialia diagnoze. Bent jau apie tai labai rimtai kalba Amerikos pediatrų akademija. Specialistų nuomone, paaugliai, kurie per ilgai sėdi prie prie kompiuterių, mirkdami socialiniuose tinkluose, jau dabar demonstruoja depresijos požymius. Kodėl taip vyksta? Mokslininkų duomenimis, paaugliai nori „kietai“ atrodyti ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų. Tiesa, tą patį būtų galima pasakyti ir apie suaugusius žmones.

Internetas. Be jo sunku išsiversti, kadangi daugelis mūsų kasdien prisėda prie kompiuterio ne tik dirbti, bet ir sužinoti, kas naujo įvyko pasaulyje. Labiausiai nuo to kenčia paaugliai, vyresni nei 16-os metų, kuriems virtualus pasaulis tampa priimtinesnis nei gyvenimiška realybė.

Neišsimiegojimas. Miego trūkumas – tikra kančia, kadangi turi įtakos ir mūsų grožiui, ir fizinei savijautai, ir psichologiniam nusiteikimui. Mokslininkų nuomone, net ir vienos valandos skirtumas (tarkime, 6 ar 7) neigiamai atsiliepia mūsų vidiniams jausmams, todėl pataria į miegą žvelgti atsakingai.

Darbų atidėliojimas. Specialistų duomenimis, svarbių darbų atidėliojimas dažniausiai susijęs su tuo, kad jums nėra aišku, ar pajėgsite susidoroti su tam tikromis užduotimis. Kodėl tai depresijos požymis? Teigiama, kad visa ši situacija susijusi su nepasitikėjimu savimi, menka saviverte, abejonėmis. Kai pagaliau prisiruošiate kažką padaryti, suprantate, kad nespėjate, kadangi darbų krūvis išaugo, ir tai jūsų savijautą dar labiau pablogina. Trumpai tariant – įstringate uždarame rate.

Konkurencija tarp vaikų. Įdomu ir tai, kad vaikų konkuravimas dėl tėvų dėmesio gali atsigręžti netikėtomis pasekmėmis. Buvo atskleista, kad nuolatiniai konfliktai su broliais ar seserimis vaikystėje, suaugus gali pasireikšti depresija.

TV šou ar filmo pabaiga. Neįtikėtina, tačiau kai pasibaigia koks nors svarbus žmogui dalykas, tarkime, jau minėti televizijos šou, serialai, namo renovacija, filmas ir pan., gali užklupti depresijos požymiai. Pavyzdžiui, 2009-aisias paaiškėjo, jog filmo „Avataras“ gerbėjai ėjo iš proto dėl fakto, kad filme buvo vaizduojamas dirbtinis, netikras pasaulis ir jiems tai prilygo sielos skausmui.

Gyvenamoji vieta. Miesto gyventojai turėtų sunerimti, kadangi jie dažniau patiria stresą, ir tai susiję su depresijos vystymusi. 2011-ųjų metų duomenimis, miestiečiai net 39 proc. labiau rizikuoja  susirgti dvasios liga.

Taip pat skaitykite: Didžiausi omega-3 riebalų rūgščių privalumai

Valgote mažai žuvies. Pasirodo, omega-3 riebalų rūgštys, esančios lašišoje ir augaliniuose riebaluose, turi svarbią reikšmę sveikatai. 2004-aisiais atlikti tyrimai Suomijoje atskleidė, kad šių riebalų rūgščių trūkumas skatina depresiją moterims, tačiau ne vyrams. Teigiama, kad tai susiję su hormonu serotoninu, kuris atsakingas už mūsų nuotaiką ir gerą savijautą. Taip pat depresijos įkaitais galite tapti, jeigu jūsų organizmui trūksta vitaminų B6 ir B12. Mokslininkai pastebėjo, kad vyresni žmonės, įtraukę papildus į racioną, rečiau susidūrė su depresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius