-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šeimos gydytojos komentaras: ką verta žinoti apie peršalimą

Peršalimas – tai ūmi virusinė viršutinių kvėpavimo takų liga, kuri dažniausiai pasireiškia atvėsus orams, nes po vasaros karščių organizmas dar nespėja adaptuotis prie pasikeitusios aplinkos temperatūros. Neretai dėl peršalimo būna kalti patys žmonės, nes apsirengia per plonai arba pernelyg šiltai. Visgi į šeimos gydytojus dėl peršalimo dažniausiai kreipiasi tėvai su mažais vaikais, ligoniai, sergantys lėtinėmis ligomis, taip pat vyresnio amžiaus žmonės.
Peršalimas
Peršalimas / Fotolia nuotr.

Apie peršalimo ligas kalbamės su Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Edita Gecevičiene.

– Kuo pasireiškia peršalimas?

– Peršalus dažniausiai pasireiškia tokie simptomai kaip:

• gerklės perštėjimas ir skausmas;

• nosies užgulimas;

• sloga;

• čiaudulys;

• kosulys;

• galvos skausmas; 

• pakilusi temperatūra (suaugusiesiems dažniausiai neaukšta, vaikams neretai aukštesnė);

• bendras silpnumas;

• apetito stoka.

Susergame ar ne, priklauso ir nuo organizmo imuniteto. Norint išvengti peršalimo ligų, reikia stengtis stiprinti savo imunitetą grūdinantis, sportuojant, sveikai maitintis, atsisakant žalingų įpročių. 

– Kokie simptomai rodo, kad negalima gydytis pačiam ir būtina kreiptis į šeimos gydytoją?

– Peršalimas dažniausiai praeina greitai – per 5–7 dienas. Sunerimti reikia tuomet, kai karščiavimas užsitęsia, atsiranda tokie simptomai, kaip:

• pūlingas sekretas iš nosies, lydimas galvos skausmo;

• ausų skausmai;

• skausmas krūtinėje;

• dusulys, užsitęsęs varginantis kosulys;

• ilgiau nei savaitę trunkantis gerklės skausmas, lydimas karščiavimo.

Esant vienam ar keliems iš paminėtų simptomų galima įtarti, kad prisidėjo bakterinė infekcija ir reikalingas specifinis gydymas, todėl šiuo atveju savigyda užsiimti jau nederėtų.

– Kokiais liaudies medicinos būdais patartumėte kovoti su peršalimo simptomais?

– Rekomenduoju gerti kuo daugiau šiltų skysčių. Labiausiai tinka įvairios vaistažolių arbatos, skatinančios prakaitavimą, veikiančios priešuždegimiškai, skatinančios atsikosėjimą  (liepų žiedai, avietės, šalavijas, medetkos, mėtos, debesylo žolė, čiobrelis). Senas geras vaistas – alijošius su medumi. Esant nosies užgulimui, sausam kosuliui labai padeda šiltų garų inhaliacijos su pušų pumpurais, eukaliptais, česnaku, jūros druska ar soda. Krūtinės skausmą malšina šildomieji kompresai. Gerklės skausmą malšina skalavimas druskos tirpalu ar vaistažolių nuoviru.

– Ką patartumėte tiems, kurie nori apsisaugoti nuo peršalimo?

– Susergame ar ne, priklauso ir nuo organizmo imuniteto. Norint išvengti peršalimo ligų, reikia stengtis stiprinti savo imunitetą grūdinantis, sportuojant, sveikai maitintis, atsisakant žalingų įpročių. Taip pat labai svarbu subalansuoti darbo – poilsio režimą, t.y. darbe daryti pertraukas, stengtis dirbti kuo mažiau viršvalandžių,  rasti laiko poilsiui, eiti miegoti laiku. Būnant uždarose patalpose būtina dažnai jas vėdinti, prasidėjus šildymo sezonui – drėkinti. Ir prisiminkime, kad labai svarbu yra kuo dažniau plauti rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius