-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarptautinis tyrimas smurto prieš moteris lygį prilygina epidemijai

Naujas vieno įtakingiausių medicinos žurnalų „The Lancet“ tyrimas smurtą prieš moteris vadina „pasauline epideminio lygio visuomenės sveikatos problema“. Norint šios problemos mastus sumažinti, remiantis tyrimu, šiuo metu taikomų tarptautinių priemonių nepakanka.
Verkiantis meškiukas
Verkiantis meškiukas / 123RF nuotr.

Tyrimas atskleidžia įvairių smurto prieš moteris formų statistiką. 100–140 milijonų moterų pasaulyje yra atliktas lytinių organų apipjaustymas, vien Afrikoje tai kasmet gresia 3 milijonams mergaičių. 7 proc. pasaulio moterų susiduria su seksualine prievarta, 30 proc. patiria savo partnerio smurtą.

Tyrėjų teigimu, šiuos skaičius pakeisti galima tik skiriant daugiau dėmesio ir išteklių smurto prevencijai. Įvertinus įvairiose šalyse taikomas priemones, nustatyta, kad iki šiol daugiau dėmesio skiriama atsakui į smurtą nei būdams jo išvengti. Daugelyje šalių, ypač ekonomiškai silpnesnėse, raginama pirmiausia susitelkti į tokias problemas kaip lyčių nelygybė, kuri laikoma viena labiausiai smurtą skatinančių priežasčių.

Taip pat pabrėžiama, kad nukentėjusioms moterims daug padėti galėtų ir gydytojai ar medicinos seselės, į kuriuos smurto atveju kreipiamasi vienus pirmųjų. Tam siūloma integruoti smurto prevencijos projektus į kitas medicinos programas.

„Nėra tokios stebuklingos lazdelės, kuri staiga išspręstų smurto prieš moteris problemą. Tačiau elgesio ir nuostatų pokyčiai vis tik įmanomi ir norint jų pasiekti, net nebūtina, kad pasikeistų visa karta, kaip dažnai manoma“, – sako viena iš tyrimo autorių Charlotte Watts.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius