Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė, kokia dalis lietuvių dantis valosi tik kartą per dieną

Kada paskutinį kartą buvote pas odontologą? Greičiausiai tada, kai surėmė rimti skausmai ar reikėjo tvarkyti dantis dėl ėduonies. Daugelis žmonių odontologo kabineto vengia kaip velnias kryžiaus, beje, ir dantų, burnos priežiūrai neskiria tiek dėmesio, kiek reikėtų iš tikrųjų.
Čilės mokslininkai neseniai atrado kone stebuklingą molekulę pavadinimu keep32, kuri užmuša bakterijas, sukeliančias ėduonį.
Dantys / Fotolia nuotr.

Neretas lietuvis į savo dantų priežiūrą vis dar numoja ranka. Daugiau nei kas trečias, t. y., 39 proc. šalies gyventojų dantis valosi tik kartą per dieną. Beveik pusė (49 proc.) lietuvių pas odontologą kreipiasi tik ištikus bėdai, o vizitą pas jį daugelis sieja su baime ir skausmu.

Tokias lietuvių dantų priežiūros tendencijas atskleidė rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa. Jos metu apklausta 500 gyventojų nuo 35 iki 60  metų amžiaus.

Paaiškėjo, jog kas penktas Lietuvos gyventojas pas odontologą lankosi kartą per metus. Vienas iš dešimties apklaustųjų į odontologo kabinetą užsuka kartą per dvejus metus ir rečiau, 3 proc. gyventojų pas dantų gydytoją nesilanko visai.

„Įsisenėjusios dantų problemos gali sukelti ne tik jų skausmą, bet ir kitus rimtus negalavimus – virškinimo, skrandžio bėdas. Deja, ne tik apklausa, bet ir mūsų praktika rodo, kad žmonės Lietuvoje vis dar nepakankamai dėmesio skiria tinkamai dantų higienai, į odontologus linkę kreiptis tik tada, kai nebegali tverti skausmo. Tačiau delsiant bėda didėja, todėl ją išspręsti užtrunka ilgiau, o ir piniginę pacientui paprastai tenka atverti plačiau“, – teigia odontologijos klinikos „Denticija“, kurios iniciatyva ir buvo surengta apklausa, gydytoja Jūratė Lybaitė.

Vizitą pas odontologą sieja su baime ir skausmu

Didelę įtaką tam, kad lietuviai vengia odontologo, turi ir nuo vaikystės įsišaknijusi dantų gydytojų baimė. Didžioji dauguma arba 63 proc. apklaustųjų įvardijo, kad vaikystėje labiausiai bijojo būtent dantų gydytojo.

Iki šiol pirma mintis, kilusi galvoje paminėjus žodį „odonotologas“, didžiajai daliai (41 proc.) apklausoje dalyvavusių lietuvių yra skausmas, o beveik kas ketvirtas (24 proc.) gyventojas dantų gydytojus ir dabar sieja su baime.

Nemaloniausia procedūra odontologo kabinete lietuviams yra dantų gręžimas. Taip teigė daugiau nei trečdalis, t. y. 35 proc. respondentų. Danties rovimas nemaloniausias 32 proc., o nuskausminimo procedūrą kaip nemaloniausią įvardijo 13 proc. apklaustųjų.

Antra pagal populiarumą burnos priežiūros priemonė mūsų šalyje yra dantų krapštukai.

„Pastebime, kad nereto pacientų galvoje vis dar išlikę mitai apie itin skausmingą dantų gydymą, kuriuos vis dėlto daugiausia lemia psichologinės priežastys, – pasakoja gyd. odontologė J. Lybaitė. – Tačiau šiuolaikinės technologijos ir gydymo būdai jau seniai nebeprimena prieš kelis dešimtmečius veikusių dantų gydytojų kabinetų. Pavyzdžiui, šiuo metu odontologijoje naudojamas lazeris ne tik leidžia išvengti nemalonaus gręžimo garso, bet ir, gydant minkštuosius burnos audinius bei dantenas, skausmo ir kraujavimo. Net labiausiai nemėgstantiems nuskausminimo procedūrų galima pasirinkti tokią, kuri kels mažiausiai nemalonių pojūčių.“

Dantų priežiūrai – dantų krapštukai

Didžioji dauguma šalies gyventojų (98 proc.) kasdienei dantų priežiūrai naudoja dvi paprasčiausias priemones – dantų šepetėlį ir pastą. Įdomu tai, kad antra pagal populiarumą burnos priežiūros priemonė mūsų šalyje yra dantų krapštukai.

Nemaža dalis Lietuvos gyventojų nėra linkę investuoti ir į burnos higienos procedūras. Dažniausiai apklausoje dalyvavę gyventojai (32 proc.) teigė, kad pas odontologą atlikti burnos higienos procedūrų lankosi kartą per dvejus metus ir rečiau. Kas ketvirtas lietuvis nurodė, kad tokių procedūrų neatlieka visai. 29 proc. šalies gyventojų jomis naudojasi kartą per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius