-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kaip viena išgertuvių naktis gali pakenkti jūsų organizmui

Prie martinio ar stipresnio alkoholinio gėrimo butelio praleistas vakaras jūsų organizmui turi kur kas daugiau šalutinių poveikių nei rytinis galvos skausmas. Remiantis atliktais naujausiais tyrimais, suvartojus didelį kiekį alkoholio per vieną vakarą, skrandžio bakterijos gali paskleisti toksinus į kraujotaką.
Martinio kokteilis
Martinio kokteilis / „Shuterstock“ nuotr.

Tyrėjai atliko eksperimentą su 25 žmonėmis (11 vyrų ir 14 moterų). Jie visi gėrė alkoholį tam, kad pakeltų alkoholio kiekį (promiles) kraujyje bent iki 0,08 procento. Nacionalinis alkoholio institutas (angl. The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) nustatė, kad alkoholio kiekis kraujyje pakyla per dvi valandas po išgėrimo. Kai tik eksperimento dalyvių alkoholio lygis kraujyje pasiekė nustatytą ribą, jie nustojo gerti. Jų kraujas buvo tikrinamas kas pusvalandį iš viso 4 valandas ir dar po to 24 valandas.

Tyrimo metu buvo pastebėta, kad moterims alkoholio kiekis kraujyje mažėjo lėčiau nei vyrams. Moterų kraujyje alkoholio kiekis buvo didesnis nei vyrų net ir praėjus visai dienai. Negana to, endotoksino (iš skrandžio ląstelių į kraują išsiskiriantis toksinas) lygis iškart pakilo po pusvalandžio, kai tyrimo dalyviai išgėrė alkoholio, ir išliko aukštas iki tyrimo pabaigos tiek moterims, tiek vyrams.

Be to, minėto toksino lygis kraujyje po 24 valandų taip pat buvo aukštesnis moterims nei vyrams.

Tyrimo iniciatorius, Masačusetso medicinos universiteto profesorius Szabo Gyongyi aiškina, kad endotoksinas kenksmingas žmogaus imuninei sistemai, jis taip pat gali sukelti raumenų skausmus ir priversti organizmą imti medžiagas iš raumenų. Būtent dėl to ryte po išgertuvių nakties galite jausti raumenų maudimą ir nemalonų skausmą. Jei toks alkoholio vartojimas kartojasi labai dažnai, aukštas endotoksino kiekis kraujyje gali sukelti inkstų ligas. Profesorius prideda, kad moterys daug jautresnės neigiamam alkoholio poveikiui; tai parodė ir atlikto eksperimento rezultatai.

Dar vienas tyrimas, publikuotas žurnale „Alkoholis“ (angl. Alcohol) parodė, kad visą savaitgalį vartojant svaigiuosius gėrimus galima pakenkti savo DNR. Pagalvokite, prieš vartodami alkoholį, ir nepamirškite saiko, negerkite tuščiu skrandžiu ir nepamirškite vartoti kuo daugiau vandens, kad sumažintumėte dehidrataciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius