Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alergiškiems vaikams duris atveria naujas vaikų darželis „Išminčiukai“

Rugpjūčio mėnesį Vilniaus Lazdynėlių rajone duris atveria naujas specializuotas privatus vaikų darželis „Išminčiukai“, kuriame ypatingas dėmesys bus skiriamas ikimokyklinio amžiaus vaikams, turintiems alergiją ar jos požymių. Šio darželio įkūrėjai teigia, jog tokių specializuotų vaikų darželių Lietuvoje labai trūksta.
Vilniuje duris atveria naujas specializuotas privatus vaikų darželis „Išminčiukai“
Vilniuje duris atveria naujas specializuotas privatus vaikų darželis „Išminčiukai“

Specialių mitybos ar aplinkos kontrolės reikalavimų turintiems vaikams valstybės sektoriaus siūlomų darželių pasiūlos faktiškai nėra: į vienintelį alergiškiems vaikams skirtą grupę turinį vaikų darželį patekti visiems alergiją turintiems vaikams – nėra šansų.

Taisyklingą dietą parinks gydytojai specialistai

Daugumos alergijų priežastis – netinkamai suderinta mityba. Alergologai pastebi, jog turtingų, gerai išsivysčiusių šalių problema, jog žmonės valgo ilgai išliekančius maisto produktus, geria antibiotikus, turinčius įtakos ir imuninės sistemos veiklą. Dėl šios priežasties ypatingas dėmesys turi būti skiriamas ikimokyklinio amžiaus vaikų valgiaraščio sudarymui bei režimui.

Vaikų darželio „Išminčiukai“ direktorė Ingrida Keliauskienė teigia, jog visa darželio komanda – pradedant psichologais, baigiant pedagogais – konsultavosi su dietologais bei alergologijos specialistais.

„Vaikų darželyje maistą ruošiame pagal dietologo sudarytą ir Visuomenės sveikatos centro patvirtintą hipoalerginės dietos valgiaraštį, – teigia I. Keliauskienė. – Tėvai taip pat turės galimybę konsultuotis su gydytojais, jų rekomendacijų pagrindu alergiškiems turintiemsvaikams sudaryti individualią dietą.“

Vaikų darželio „Išminčiukai“ direktorė Ingrida Keliauskienė
Vaikų darželio „Išminčiukai“ direktorė Ingrida Keliauskienė

I. Keliauskienės pastebėjimu, svarbu ne tik dieta, bet ir maisto kokybė: „Maistas darželiui bus tiekiamas užsisakant iš sertifikuoto tiekėjo, kurio specializacija – maisto gamyba alergiškiems žmonėms. Siekiame maksimaliai užtikrinti, kad maistas būtų kokybiškas, šviežias bei tinkamas alergiškiems vaikams.“

Pašnekovės teigimu, kokybiškos bei taisyklingos mitybos užtikrinimas yra svarbus ne tik darželio aplinkoje, bet ir namuose: „Mes, suaugusieji, patys dažnai nekreipiame reikiamo dėmesio į savo mitybą. Ką jau kalbėti apie vaikus. Jie negali atsirinkti, kuris maistas jiems tinkamas, sveikas ir saugus. Būtina vaiko mitybą griežtai stebėti bei dietos tęstinumą išlaikyti ne tik darželyje, bet ir už jo ribų.“

Hipoalergiškos medžiagos – saugios aplinkos pagrindas

„Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, vaikų darželis buvo įrengtas naudojant tik hipoalergiškas medžiagas, – teigia darželio direktorė. – Rinkomės tik specialią patalynę, baldus ir žaislus, keliančius kuo mažesnę riziką.“

Darželio apstatymui panaudotos medžiagos bei įsigyti daiktai – kuo natūralesni, turintys minimalią alergiją galinčių sukelti medžiagų koncentraciją.

Tačiau mūsų specializuotas darželis tikrai neatrodo, kaip ligoninės palata. Kurdami vidaus ir išorės aplinką siekėme jaukumo. Norime, kad čia vaikai jaustųsi tartum namuose. Norėtų visados čia sugrįžti.

„Tačiau mūsų specializuotas darželis tikrai neatrodo kaip ligoninės palata, – juokaudama teigia pašnekovė. – Kurdami vidaus ir išorės aplinką siekėme jaukumo. Norime, kad čia vaikai jaustųsi tartum namuose. Norėtų visados čia sugrįžti.“

Vaikų darželio baldai bei žaislai spalvoti, traukiantys akį – tokie, kuriuos mielai priims kiekvienas vaikas. „Atsisakėme pliušinių žaislų, kilimų – visko, kas gali kaupti savyje dulkes, sukelti alerginę reakciją. Net nustebome, jog šiuos „klasikinius“ žaislus nesunkiai galima pakeisti hipoalergiškais žaislais. Nepatikėsite, kokių gražių bei įdomių žaislų pavyko surasti!“ – pastebėjimas dalijasi darželio direktorė.

Netradiciniai užsiėmimai ir kūrybiškas ugdymas

Vaikų darželio ugdymo programa sudaryta remiantis Jane E. Myers ir Thomaso J. Sweeney „Nedalomojo Aš“ (red. – The Indivisible Self) sveikatingumo modeliu, pagrįstu ne tik psichologijos teorija, bet ir 25 metus vykdytais sveikatingumo tyrimais bei praktika. „Nedalomas aš“ reiškia, jog kiekvieno asmens protas, kūnas ir siela yra integralios ir neatskiriamos dalys.

Darželyje be įprastų žaidimų organizuosime ir netradicinius užsiėmimus.“ Šokių, kvėpavimo, smėlio terapijos ir jų taikymas, ebru, mandalų, fraktalo piešimas ir pasakų pasakojimas – sudedamosios netradicinio ugdymo metodikos dalys.

„Kūrybingas ugdymas – neatsiejama jauno žmogaus ugdymo dalis, – teigia I. Keliauskienė. – Darželyje be įprastų žaidimų organizuosime ir netradicinius užsiėmimus.“ Šokių, kvėpavimo, smėlio terapijos ir jų taikymas, ebru, mandalų, fraktalo piešimas ir pasakų pasakojimas – sudedamosios netradicinio ugdymo metodikos dalys.

„Daželyje turėsime muzikos, kalbos, kūrybos, matematikos ir konstravimo, gamtotyros, judesio vaidmenų žaidimų ir statybinių žaidimų centrus. Sieksime ne tik lavinti vaikus, suteikti jiems žinių ir įgūdžių apie šį pasaulį, bet ir atrasti savo pomėgius, juos puoselėti,“ – teigia darželio direktorė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius