Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baisusis ėduonis: kodėl atsiranda ir kaip išvengti

Ši bėda ilgam sugadina nuotaiką – juk skaudantys dantys yra viena nemaloniausių patirčių. Taigi, kas turi didžiausią įtaką ėduonies vystymuisi? Specialistai sako, kad jis atsiranda tikrai ne tik dėl potraukio saldumynams.
Mama su mažyliu valosi dantukus
Mama su mažyliu valosi dantukus / Shutterstock nuotr.

Dantų ėduonis – tai lėtinė infekcinės kilmės kietųjų danties audinių irimas, kurį sukelia burnoje esančios rūgštys. Audiniuose pradeda mažėti mineralinių medžiagų (t. y. kalcio ir fosforo). Ilgainiui emalis susilpnėja, įskyla, ir taip dantyje susiformuoja ertmė, tiksliau – skylė.

Pagrindinės ėduonies atsiradimo priežastys

  • Nesilaikoma higienos. Pavyzdžiui, per mažai dėmesio skiriate savo dantų priežiūrai: trumpai valote arba pamirštate išsivalyti, darbą atliekate nekruopščiai, o paskubomis, prabėgomis. Todėl reikėtų akcentuoti tėvų įtaką vaikams – mokykite juos dantis prižiūrėti savo pavyzdžiu, t. y. dantis visada valyti ryte ir vakare ne mažiau kaip 3 minutes.
  • Valgote labai daug angliavandenių turinčio maisto, piktnaudžiaujate saldumynais. Bakterijos ir mikrobai mūsų burnoje tik ir laukia štai tokių „dovanėlių“, todėl tuo metu išskiria tam tikras organinių rūgščių. Dėl šių priežasčių dantų emalis pradeda minkštėti, o mikrobai patekę į gilesnius sluoksnius ima ardyti mūsų dantis.
  • Didelę įtaką turi paveldimumas, mityba, ligos. Jeigu maitinatės nekokybiškai, negaunate pakankamai vitaminų ir mineralų, tai paskatina karieso vystymąsi. Taip pat svarbų vaidmenį atlieka paveldimumas, tad galite užbėgti už akių ir daugiau dėmesio skirti savo dantims, jeigu jūsų tėvai ir seneliai skundėsi dantų ligomis; na, o įvairiausios ligos silpnina organizmą, tad natūralu, jog tai atsiliepia ir dantims.
  • Mažų vaikų bėdos. Saldūs gėrimai, naktinis valgymas, čiulptukas... Visa tai gali nulemti ankstyvą ėduonies atsiradimą, todėl neleiskite mažyliui užmigti su saldaus gėrimo buteliuku burnoje; stenkitės dažniau duoti gerti vandens, skalauti burną; pasirinkite tinkamą čiulptuką, o jeigu yra galimybė – bandykite jo išvengti.
  • Nesidalinkite tuo pačiu šaukštu, šakute, kadangi taip galite perduoti savo mažyliui ligą, infekciją ir pan. Tėvai dažnai neįtaria, kad per daug myluodami ir bučiuodami savo vaikutį gali jį užkrėsti viena ar kita dantenų, burnos ertmės liga. O jei dar ne sutrina, o sukramto maistą ir paskui kiša vaikui...

Ėduonies simptomai

Ėduonis turi kelias stadijas, todėl norėdami išvengti didžiulės skylės dantyje, turėtumėte nuolatos lankytis pas odontologą. Ėduonis prasideda nuo tamsesnių ar šviesesnių dėmelių, kai žmogus nejaučia jokio diskomforto. Vėliau emalis minkštėja, asmuo pradeda jausti nemalonius pojūčius, skanaudamas saldumynus ar šaltą bei karštą maistą, o galiausiai po kiek laiko dantis reikia taisyti, kadangi juose žioja didžiulė skylė...

Kaip padėti sau ir savo mažyliui išvengti šios bėdos?

  • Pirmiausia pasirūpinkite šeimos valgiaraščiu. Vaiko racione turėtų būti kuo daugiau produktų, kurių sudėtyje yra kalcio, magnio, vitamino D. Taigi varškė, kefyras, sūris, rūgpienis, riebios žuvys tikrai pravers.
  • Stenkitės apriboti saldumynų vartojimą. Bėda, kad su mažyliais sunku susitarti, o parduotuvėje gali kilti tikras skandalas! Taigi teks pasukti galvą, kaip apsaugoti savo vaikus nuo saldėsių, tačiau geriausiai veikia jūsų rodomas pavyzdys. Negalite tikėtis, jog vaikas nenorės išbandyti paragauti to, kuo mėgaujatės jūs. Šviežių vaisių ir daržovių sezonas jau nedrąsiai žengia pirmuosius žingsnius, tad pasistenkite išguiti ėduonį su gamtos dovanomis.
  • Laikykitės higienos rutinos: valykitės dantis, skalaukite burną, naudokitės dantų siūlu, kad pašalintumėte maisto likučius, likusius tarpdančiuose.
  • Reguliariai lankykitės pas odontologą, kuris padės įveikti visas iškilusias dantukų bėdas ir patars, į ką atkreipti dėmesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius