Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Digrytė: Kieno vyrams trukdo nuoga mamų „tara“?

Įsivaizduokite: išeinate gražią dieną pasivaikščioti ir užsimanote valgyti. Artimiausiame prekybos centre nusiperkate bananą ir vos išsižiojęs iš apsaugininko išgirstate: „Čia nevalgykite, kitiems pirkėjams gali nepatikti. Galima tik tualete.“ Ši vieta nevilioja, tai drožiate lauk. Prisėdus and suoliuko saulėkaitoje, pykteli kaimynas: „Aš vaisių nemėgstu, tai ir jūsų prašyčiau susilaikyti.“
Mama maitina kūdikį.
Mama žindo kūdikį. / Vida Press nuotr.

Situacija mažai tikėtina. Kai kurios parduotuvės įspėja nesinešti maisto ar gėrimų, kai kurie žmonės paprašytų nerūkyti, gal dar nevalgyti kokio dvokiančio vaisiaus iš Pietryčių Azijos ar švediškos pūdytos silkės. Bet dar neteko matyti, kad kitiems trukdytų skrudintos bulvytės, kepta lašiša, barščiai, šokoladas, vaisiai, limonadas, kava – bet koks įprastas maistas. Išskyrus tą, kuris skirtas mažiausiems bei pažeidžiamiausiems ir kuris paprastai būna vienintelis jų patiekalas – kūdikiams.

Šio komentaro nebūtų buvę, jei ne keli tekstai, už kurių internete neseniai užkliuvo akys. Pirmiausia – socialiniuose tinkluose kilusi džiaugsmo banga, kad Lietuva iš Rytų Europos perkelta į Šiaurės. Suprask – arčiau Skandinavijos šalių, kurios garsėja pagarba žmogaus teisėms, palankiomis sąlygomis būti tėvais ir taip toliau.

Eglė Digrytė
Eglė Digrytė

Netrukus maloniai nustebino popiežius Pranciškus, per krikštą Siksto koplyčioje paraginęs mamas nesidrovėti čia pat pamaitinti savo kūdikius, mat ceremonijai užsitęsus kai kurie iš alkio pravirko. Kai vienas kolega apie tai brūkštelėjo „Facebook“, užvirė diskusija, kokių pilna mamų forumuose ar šiaip viešumoje, – ar DERA žindyti viešumoje. Keliamas būtent toks klausimas, o ne kaip pačios mamos jaučiasi prireikus pamaitinti mažylį ne namie (net ir nenorint tokių situacijų būna), ar pakanka sąlygų joms su naujagimiais lankytis įvairiose vietose (ar galima įvažiuoti su vežimėliu, pakeisti sauskelnes, ramiai pamaitinti).

Kai kurie argumentai minėtoje diskusijoje sukėlė šypseną: nesinori žiūrėti į viešai apsinuoginusį žmogų, o pamačius žindančią moterį apima svetima gėda. Juoba, kad jos žindo prie svetimų vyrų – kaip galima taip elgtis, turint savą? Viena mama (!) pareiškė, kad paprašytų sutuoktinio apmokėti sąskaitą ir pereiti kitur, jei kokioje kavinėje moteris išsitrauktų „tarą“, – sovietmečiu buvo toks turbūt tik stipriajai lyčiai juokingas pokštas. Atseit kokia organo paskirtis, taip ir galima vadinti, nes juk krūtys yra tai, kas slepiama liemenėlėje (lyg pagrindinė jų paskirtis būtų svetimus vyrus vilioti – taip mes, visuomenė, sugalvojome).

Logika „per porą minučių nenumirs“ puikiai paaiškina, kodėl Seime sunkiai kelią skinasi noras uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus. Vertimas badauti – juk taip pat kankinimas.

Čia juokai ir baigėsi – su fraze, kad‪ vaikas nenumirs, jei per porą minučių mama paėjės į nuošalesnę vietą ar tam skirtas patalpas prekybos centre, nes juk dabar‪ atvirai demonstruojamasi.

Dar buvo pasiūlymas mažiau‪ galvoti apie kūdikio interesus. Matyt, čia kalbama apie naujos rūšies kūdikius, kuriems, vos užsimano valgyti (o pirmais gyvenimo mėnesiais jie tai daro dažnai, tad aplink išties gali būti pilna nuogų kūnų), galima paaiškinti, jog „teta prie gretimo staliuko turi savo vyrą ir nenori, kad jis į mane žvilgčiotų, tad eikime paieškoti atokaus kampo“. Šitie kūdikiai susiima ir kenčia. O kiti kūdikiai turi mažučius skrandžius ir vienu ypu išgeria po kelis šaukštus pieno, tad nuolat nori dar ir sugriauna net geriausiai apgalvotus planus „pamaitinsiu namie, mikliai iki parduotuvės, o kitas žindymas – kai grįšiu“.

Logika „per porą minučių nenumirs“ puikiai paaiškina, kodėl Seime sunkiai kelią skinasi noras uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus. Vertimas badauti – juk taip pat kankinimas. Ar būna primušti tiek, kad vaikas keliautų į ligoninę? O gal tiesiai į šulinį?..

Normaliems vyrams kūdikį maitinanti moteris neturėtų kelti pašalinių minčių, nes žindymas neturi nieko bendro su seksu.

Internete pilna informacijos, kaip įvairiose šalyse vertinamas žindymas viešumoje. Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Amerikoje kūdikių maitinimas mamos pienu taip skatinamas, kad buteliukus pamatysi kur kas rečiau. Turbūt tik Saudo Arabijoje ir kituose stipriai musulmoniškuose kraštuose moterys tai daro pasislėpusios, nes ten nepriimtina atidengti daugiau nuogo kūno nei veidas, plaštakos ar pėdos. Pas mus, kiek tenka matyti, atidengiamos ir kojos, ir pilvai su nugaromis, ir dar daugiau.

Na, taip, kai kurios žmogaus kūno vietos laikomos intymiomis. Tik kodėl nekliūna, kai tų pačių vietų – ir dar labiau apnuogintų – pilna paplūdimiuose, internete, kino ekranuose ir žurnaluose? Kodėl nekliūna žindančios Madonos (ne tos, kuri dainuoja) paveikslai, daugelis kurių yra tiek atviri, kad Lietuvos žiniasklaidoje turėtų būti pridengti juodais kryžiukais, – čia jų pilna – arba kiti meno kūriniai ir senutėlės nuotraukos (keletas pavyzdžių). Galų gale, kaip galima ‪leisti vaikui (tegul ir saugiai pasislėpus už širmos) liesti kūno dalis, kurios skirtos tik SAVO vyrui?

O jei vietoj „žindymo” kalbėtume apie „maitinimą“ ar tiesiog „valgymą”? Tuomet nereikėtų siūlyti prisidengti – juk nelendate į palapinę, kaskart užsimanę gurkštelėti vandens. Nemažai mamų prisidengia neprašomos, kad niekas neblaškytų mažylių dėmesio, bet šie dažnai to nemėgsta, be to, nelengva tuo pat metu dangstytis ir žindyti naujagimį, kas bent pirmomis savaitėmis savaime yra iššūkis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Olga Valiajeva: Ar vaikai skolingi savo tėvams?

Kai kurie neturi nieko prieš žindymą, jei šalia nėra nepilnamečių. Lyg šie iš TV, žurnalų puslapių, lauko reklamų ir interneto nežinotų, ką moterys slepia po marškinėliais… Jei ne, verčiau tesužino tokioje situacijoje, o ne iš pupyčių pasakojimų apie silikoną. Neteko matyti statistikos, kad berniukai, matydami jaunesnius brolius ar seseris žindančias mamas, užaugtų seksualiai nepasotinamais.

Nuogos krūtys seksualu? Žinoma. O burnos ir liežuviai, kurie irgi svarbūs mylintis? Normaliems vyrams kūdikį maitinanti moteris neturėtų kelti pašalinių minčių, nes žindymas neturi nieko bendro su seksu. Kaip ir su tokiais natūraliais, bet viešumoje neatliekamais fiziologiniais dalykais, kaip šlapinimusi ar tuštinimusi, net sauskelnių keitimu. Todėl nereikėtų kūdikį norinčios pamaitinti mamos siųsti į tualetą. Nes ten nešvaru, nehigieniška ir smirda – norėtumėte tokioje aplinkoje pietauti? O kur atsisėsti – ant grindų ar klozeto? Patogiausia būtų įsitaisyti vaiko priežiūros kambaryje, bet Lietuvoje jų galima rasti nebent prekybos centruose.

Mama turėtų galvoti ne apie aplinkinių, o apie savo kūdikio komfortą, sveikatą ir poreikius. Taip jau gamtos surėdyta. Vaikas nori valgyti – jis turi gauti maisto. Kaip žinome, pirmus šešis mėnesius geriausias maistas mažyliui – mamos pienas (tokius privalumus, kad jis papildomai nekainuoja, visada šalia ir visada paruoštas, atidėkime į šalį).

Norėdama suteikti vaikui visa, kas geriausia, ir netrikdyti aplinkinių, moteris turėtų bent pusmečiui užsirakinti namie – jokių parduotuvių, restoranų, susitikimų su draugais ar kitokių pramogų. Ar ne puikus pasirinkimas toms ir tiems, kuriuos trikdo žindančios moterys? Vienintelis patarimas, jei nenorite tokio gyvenimo, – tiesiog nukreipkite akis kitur. Pavyzdžiui, į savo vyrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius