-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydomieji žaidimai, kurie gelbsti nuo baimių

Žaidimai puikiai veikia vaikų vystymąsi, padeda jiems įgauti naujų įgūdžių, paruošia suaugusiųjų gyvenimui. Jais galima švelniai išgydyti psichologines traumas.
Žaidžiantis vaikas
Žaidžiantis vaikas / Shutterstock nuotr.

Žaidimai puikiai pašalina nervinę įtampą, suteikia daugiau optimizmo, sumažina tamsos, bausmės, uždaros erdvės, vienatvės baimes, sustiprina tėvų ir vaikų ryšį, padeda lavinti koordinaciją ir vikrumą.

Atpalaiduojamieji žaidimai

► Seniai besmegeniai (nuo 3 metų)

Vienas iš tėvų ir vaikas vaidina senius besmegenius: atsistoja, ištiesia rankas į šonus, išpučia skruostus ir 10 sek. stengiasi nejudėdami išbūti toje pačioje pozoje. Suaugusysis sako: „O dabar išlindo saulutė, ir besmegenis ėmė tirpti.“ Žaidimo dalyviai pamažu atsipalaiduoja, nuleidžia rankas, atsitupia ir galiausiai atsigula ant grindų.

► Buratinas (nuo 4 metų)

Tėtis ar mama kalba su mažuoju ir tuo pačiu metu atlieka judesius: „Įsivaizduok, kad pavirtai į Buratiną. Visas kūnas sustingo ir tapo medinis kaip Buratino. Įtempk pečius, rankas, pirštus, įsivaizduok, kad jie mediniai. Įtempk veidą ir kaklą, surauk kaktą, tvirtai sukąsk dantis. O dabar iš lėlės pavirsk į žmogutį, atsipalaiduok ir pajusk, kaip kūnas tampa minkštas.“

► Kova (nuo 2 metų)

Žaidėjai mėtosi lengvais daiktais (suglamžyto popieriaus ritinėliais, pliušiniais kamuoliukais) – abu turi kuo daugiau vienas į kitą pataikyti. Žaidimas baigiasi susitaikymu ir apsikabinimu.

► Geros ir blogos katytės (nuo 2 metų)

Paeiliui „pasiverskite“ tai blogomis, tai geromis katėmis. Blogosios šnypščia ir draskosi, geros – murkia ir trinasi aplink.

► Karatė (nuo 3 metų)

Ant grindų padėkite lanką arba laikraštį. Karatė kovotojas stojasi į lanko vidurį (negalima išeiti už jo ribų) ir atlieka energingus judesius kojomis, o „žiūrovai“ drąsina jį. Toks žaidimas padeda atsikratyti agresyvios energijos.

► Boksininkas (nuo 3 metų)

Panašu į prieš tai buvusį žaidimą, tik dabar smūgiuojama į įsivaizduojamą priešininką rankomis.

► Keikiamės... daržovėmis (nuo 3 metų)

Žaidėjai plūsta vienas kitą piktais veidais: „Tu – kopūstas!“, „O tu – bulvė!“ ir t. t. Žaidimas sustabdomas, jei vienas iš žaidėjų pasako įžeidžiantį žodį. Paskui žaidėjai vadina vienas kitą gėlių vardais. Toks žaidimas koreguoja užsispyrimą, negatyvumą, agresiją.

► Kaprizingas arkliukas (nuo 3 metų)

Tėtis ar mama seka pasaką apie arkliuką ir abu rankų judesiais ją vaidina:
„Vienoje tolimoje šalyje gyveno arkliukas, vardu Lu. Jis labai mėgo aikštytis ir neklausyti. Mama arkliukui sakydavo: „Paėsk šviežios žolytės, mažyli“, bet užsispyręs arkliukas tik stuksendavo kanopomis ir šitaip purkštaudavo: „Nenoriu, neėsiu!“ Tačiau kai jis iki soties prisiaikštijo ir parodė visus savo kaprizus, ėmė linksmai šokinėti ir ėsti.“

Atminkite, kad svarbiausia ne ką žaisti, o kaip. Geriausia psichoterapija – tai tėvų meilė. Dažniau vaiką apkabinkite, pabučiuokite, sakykite, kaip stipriai jį mylite, koks jis nuostabus. Mylėkite, stenkitės suprasti jį ir kartu augti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius