Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išrinkti tinkamą dantų šepetėlį mažyliui?

Dantukų priežiūrai didelės įtakos turi tinkamas dantų šepetėlis. Tačiau kai prieš akis matome jų dešimtis, kaip įsitikinti, kad rankose atsidurs geriausias?
Dantų šepetėlių įvairovė
Dantų šepetėlių įvairovė / Fotolia nuotr.

Ar žinojote, kad pirmosios šiuolaikinio dantų šepetėlio užuomazgos Europoje pasirodė tik XVII-XVIII amžiaus pabaigoje? Žinoma, tai nereiškia, kad anksčiau žmonės nesivalydavo dantų –  dar pačiais seniausiais laikais Egipte, Graikijoje, Babilone, Afrikoje buvo aptiktos specialios kramtomos lazdelės dantų švarai palaikyti. Štai jau 1498-aisiais metais Kinijoje išplito bambukinis dantų šepetėlis, kurį puošė šeriai. Vėliau jau Europoje 1937-aiais natūralius šerius pakeitė pagaminti iš nailono.

Nailonas buvo geresnis pasirinkimas, kadangi greičiau išdžiūdavo, palyginti su natūraliais šeriais. Be to, pastaruosiuose kaupdavosi daugybė bakterijų ir kitų mikroorganizmų.

Masinė prekyba dantų šepetukais prasidėjo Amerikoje, XIX amžiaus pabaigoje, o štai elektrinis šepetukas pasaulį užvaldė 1960-aisiais. 

Taigi, nuo ko pradėti rinktis?

  • Dantų šepetuko minkštumas būna kelių tipų: labai minkštas, skirtas jautrioms dantenoms ir dantims; vidutinio kietumo, labiausiai tinkantis sveikiems dantims; kietas, kurį geriausia naudoti atsižvelgiant į odontologų rekomendacijas ar siekiant išvengti dantų akmenų susidarymo, tinka protezams.
  • Jeigu kalbėtume apie mažylius, jiems geriausia rinktis kuo minkštesnę dantų valymo priemonę. Tokia tinka, jeigu dantenos ir dantys jautrūs, kai pažeistas dantų emalis, taip pat nėščioms moterims.
  • Dantų šepetėlio šereliai yra tam tikros formos – gali būti užapvalinti, aštresni arba buki. Pirmieji tinka jautrioms, linkusios kraujuoti dantenoms, aštresni geriau išvalo tarpdančius, o buki – tai tarpinis variantas tarp pirmųjų ir antrųjų, gerai masažuoja dantenas.
  • Rinkdami vaikams dantų šepetėlį, stebėkite, kad jis būtų atitinkamo ilgio, tarkime, galvutė ne didesnė nei 1,5 cm, amortizuojanti (daugiau parašyta paties produkto anotacijoje), rankenėlė – patogi laikyti, neslystanti. Taip pat atkreipkite dėmesį, kokio amžiaus vaikui skirtas dantų šepetukas.
  • Vaiko dantų šepetuką laikykite atskirai nuo savųjų! Nepamirškite keisti kas tris mėnesius, po naudojimo gerai išplauti, išskalauti ir palikti džiūti, na, o jeigu mažyliui teko iškęsti kokią nors burnos ertmės ligą, naudotą šepetėlį būtinai pakeiskite nauju.
  • Jeigu abejojate, koks šepetėlis tinkamiausias jūsų mažyliui, padės odontologo rekomendacijos. Jis geriausiai patars, atsižvelgdamas į vaikučio dantų būklę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius