-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išsirinkti gerą auklę?

Būtų puiku, jei kiekviena mama galėtų praleisti su savo mažyliu kuo daugiau laiko, juk jie taip greitai užauga...Tačiau, kai vaikui sueina dveji ar treji metukai (kartais ir anksčiau), moteris dėl vienokių ar kitokių priežasčių turi grįžti į darbą.
Auklė žaidžia su vaikais
Auklė žaidžia su vaikais / Fotolia nuotr.

Kyla klausimas, kam palikti vaiką: vesti į darželį, patikėti vaiko priežiūrą seneliams, o gal pasirinkti auklę? Jeigu ketinate rinktis trečią variantą, auklės paieškoms skirkite pakankamai laiko. Nežiūrėkite į tai pro pirštus, juk auklė su jūsų mažyliu praleis didžiąją dalį dienos. Vaiko priežiūra sudėtinga, atimanti daug jėgų ir laiko veikla. Norėdami tinkamai pasirinkti, nepulkite prie pirmos pasitaikusios auklės, būtinai peržvelkite kelias kandidatūras.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis auklę?

Amžius

Geriausias amžius moteriai, kuri rūpinsis jūsų vaiku, – nuo 35 iki 50 metų. Verta paminėti, kad jaunutė auklė labiau tinka tam atvejui, jeigu vaiką jai paliksite keliom valandom per dieną ar per savaitę. Pavyzdžiui, kai su mažyliu reikia išeiti pasivaikščioti ar pažaisti, kol jūs turėsite kur nors trumpam išbėgti.

Neslėpkime, jaunam žmogui, ypač dar neturėjusiam vaikų, dažnai trūksta atsakomybės, patirties ir kantrybės. Pagalvokite, ar verta jam patikėti vaiko priežiūrą. Senyvo amžiaus auklė gali būti labiau patyrusi ir kantresnė, bet ji taip pat turi savo trūkumų: ji ne visada pajėgi žaisti ir šėlti su vaiku, gali būti pasenusių auklėjimo pažiūrų.

Išsilavinimas

Vaikams iki pusantrų metukų reikėtų auklės su medicininiu išsilavinimu: ji turi nusimanyti kūdikių higienos reikalus, o jei dar mažyliui pasireikštų kokia nors alergija, jei užspringtų... Vyresniems, 2–7 metų vaikams, rinkitės auklę su psichologijos ar pedagoginiu išsilavinimu. Ji, atsižvelgdama į vaiko fizinę bei psichinę raidą, turėtų sudaryti individualią lavinimosi programą.

Taip pat skaitykite: Jautri akimirka: klausos negalią turintis kūdikis pirmą kartą išgirsta tėvų balsus

Charakterio bruožai

Būtinos savybės gerai auklei: gerumas, optimizmas, jautrumas, švelnumas, gyvybingumas, gebėjimas reikšti savo mintis, atidumas, kruopšumas, tvarkingumas ir, žinoma, meilė vaikams.

Jūsų santykis su aukle

Pati auklė neturi pakeisti vaikui motinos, tuo labiau, primesti savo auklėjimo sistemos, kritikuoti ar nustatinėti prieš tėvus. Toks elgesys yra visiškai netoleruotinas.

Santykiai tarp tėvų ir auklės turėtų būti nei per daug familiarūs, nei per daug oficialūs. Taip, tam tikra prasme auklė yra jūsų šeimos narys, bet visada išlaikykite tinkamą atstumą. Norėdami išsakyti auklei savo nuogąstavimus, nešaukite, kalbėkite ramiu tonu, nebarkite ir nepriekaištaukite auklei vaiko akivaizdoje.

Pati auklė neturi pakeisti vaikui motinos, tuo labiau, primesti savo auklėjimo sistemos, kritikuoti ar nustatinėti prieš tėvus. Toks elgesys yra visiškai netoleruotinas ir gali neigiamai paveikti tėvų ir vaiko santykius. Jeigu auklės veiksmai kelia jums įtarimų, rimtai su ja pasikalbėkite ar net atsisveikinkite.

Taip pat skaitykite: Tikra istorija: be rankų gimę ir mama, ir mažametis sūnus viską atlieka kojomis

Rinkdamiesi auklę, vadovaukitės ir protu, ir širdimi. Mamos intuicija niekada neapgauna. Ar ramia širdimi paliekate savo brangiausią turtą su aukle? Jeigu jus kamuoja klausimai: ar neskriaudžiamas vaikas, ar pavalgęs, ar jaučiasi saugus – ramiai, be nuoskaudų išsiaiškinkite visus nesusipratimus.

Jeigu vaikas vyresnis ir jau kalba, būtinai paklauskite ir jo nuomonės. Tegul jis papasakoja dienos įspūdžius, ką darė, kaip jautėsi. Jeigu vaikas su aukle neranda bendros kalbos ar pasikeitė jo elgesys, nedelsdami atsisakykite auklės paslaugų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius