-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip lavinti mažylius? 3 veiksmingos metodikos

Kiekviena mama trokšta, kad jos vaikai iš juos supančios aplinkos pasiimtų kuo daugiau. Nereta domisi naujausiomis lavinimo metodikomis, žaisliukais, kurie atkreiptų mažylio dėmesį, knygelėmis... Tačiau dažnai ir pačios mamos pasiklysta tarp informacijos gausos. Štai keli patarimai, kurie visada pravers. Nuo ko pradėti?
Mažylis
Mažylis / Fotolia nuotr.

1. Lavinkite smulkiąją motoriką

Teigiama, kad kuo daugiau mažyliai „dirba“ su pirščiukais, tuo greičiau pradeda vystytis jų kalba. Taigi, greičiausiai ne kartą susidūrėte su tokiu žaisliuku, į kurį reikia įstatyti skirtingų formų ir spalvų detales. Tokia užduotis mažyliams nėra pati lengviausia, tačiau įdomi ir įtraukianti. Savo piršteliais jie ilgai čiupinėja vieną ar kitą formelę ir bando jai surasti tinkamą vietą. Taip pat galite pasitelkti ir kitus žaidimus: žaisti su pirščiukais, rinkti akmenėlius lauke ar sagutes namie, žaisti virtuvėje su pupelėms, žirniais ir pan. (žinoma, akylai  prižiūrint, kad nenurytų, nepaspringtų). Anot žinomo pedagogo Eduardo Seguino, toks žaidimas tiesiog idealiai lavina smulkiąją motoriką, vizualųjį aplinkos, formų suvokimą ir yra kur kas naudingesnis nei įmantrūs, brangūs šiuolaikiniai žaislai.  

2. Klausome garsų

Nors kai kurie žaislai, skleidžiantys įvairius garsus, yra tikra nelaimė tėveliams, vaikučiams jie patinka. O ir pirkdami galite rinktis tokius, kurie skleidžia malonias ausiai daineles. Štai populiari vaikų raidos žinovė Sesil Lupan mano, kad muzika turi lydėti kiekvieną vaikučio žingsnį. Tiksliau tariant, mažylį reikia supažindinti su skirtingais garsais ir jų kontrastais: aukštais, žemais, dainuoti ir tyliai, ir garsiai, leisti klausyti ne tik gimtosios kalbos, bet ir užsienietiškų dainelių, atskleisti, kokius garsus skleidžia vienas ar kitas daiktas... Trumpai tariant, ir tėveliams pasitelkti kūrybiškumą – juk garsų mūsų pasaulyje yra tikra daugybė.

3. Leiskite mažyliui kurti

Marijos Montessori metodika tituluojama viena iš žymiausių visame pasaulyje. Jos esmė tokia, kad siūloma vaiką tinkamu metu pastūmėti į veiksmą ar kūrybą, bet patiems per daug nesikišti. Tegu mažylis pats renkasi, kada, su kokiu žaislu ir kiek ilgai nori žaisti, piešti, kurti, dainuoti... Suaugusiems vertėtų tik palaikyti vaiko susidomėjimą, šiukštu, neįkyriai ir be spaudimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius