Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip santykiai su tėčiu veikia moters gyvenimą?

Daugelis mano, kad tėčio labiau reikia berniukams, nes būtent iš jo jie mokosi vyriško elgesio modelio ir pan. Tačiau nedažnai kalbama, kad mergaitėms tėčio vaidmuo taip pat be galo svarbus. Tik ar visi tėvai tai supranta?..
Tėtis ir dukra
Tėtis ir dukra / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Pradžia – nuo kūdikystės

 

Jau nuo pirmųjų dienų tėtis turėtų suvokti, kad mergaitės dažnai meilės ir šilumos laukia ne tik iš mamos, ir pasistengti užmegzti emocinį ryšį, kad vėliau augdama dukra jaustųsi saugi ir apsupta meilės, pasitikėtų ją supančia aplinka. Be to, tai ir bendravimo tobulinimas, komunikabilumo ir draugiškumo paieškos. Visgi tėtis – priešingos lyties atstovas, tad suaugusiai merginai, kuri nuolat palaikė glaudžius ir artimus santykius su tėčiu, bus lengviau vėlesniame gyvenime susikalbėti ir su antrąja puse. O štai tėviškos globos trūkumas gali būti tas kabliukas, dėl kurio kamuos nenusisekę santykiai, iš kurių bus sunku išsivaduoti. Atliktos mokslinės studijos parodė, kad nepakantumas priešingajai lyčiai, nesėkmingų asmeninių santykių šaknys neretai taip pat glūdi vaikystėje įgytoje bendravimo patirtyje su tėčiu.

 

Lemiamas tėčio vaidmuo ir formuojant tiek moteriškąsias, tiek vyriškąsias merginos savybes, nes ji žinos, kada reikia būti moteriškai ir švelniai, o kada griežtesnei ir apginti save, savo nuomonę. Kvaila manyti (o juk toks požiūris vis dar populiarus), kad kai vaikas paaugs, tuomet tėtis ir pabendraus su juo – esą dabar jis vis tiek nesupranta, tad kam gaišti laiką. Tačiau mokslininkai įrodė, kad jog motinos įsčiose vaikas jaučia jam siunčiamą meilę, visas jos formas... O laiko sugrąžinti atgal neįmanoma. Tad pirmieji penkeri metai tėčiui turėtų būti vieni svarbiausių užmezgant kuo artimesnius ir šiltesnius santykius su dukra. Jeigu tėvas išlieka jai visiškai šaltas ir abejingas, visiškai neskiria dėmesio, tarsi programuoja ją nedarniems ateities santykiams su  būsimu partneriu. Žinoma, ne visais atvejais tai pasitvirtina. Bet... kaip sakoma, išimtys tik patvirtina taisyklę.

 

Būtina lavinti pasitikėjimą savimi

 

Dukroms labai svarbu jausti, kad tėtis palaiko ir skatina jas. Remiantis tokiu elgesiu, formuojasi ir teigiamas, pozityvus savęs vertinimas bei harmoninga asmenybė. Mergaitėms reikia, kad tėčiai atliktų kelis svarbius vaidmenis:

 

► Tvirto globėjo. Jaustis saugiai, gyventi ramiai, stabiliai ir žinoti, kad, reikalui esant, tėtis sugebės pasirūpinti ja ir apsaugoti ją. Taip pat galima paminėti, kad šiuo atveju svarbus mamos ir tėčio, kaip sutuoktinių, vaidmuo. Dukra, stebėdama jų santykius, ypač jeigu vyras ir žmona myli vienas kitą ir savo vaikus, kuria ir būsimų santykių modelį. Tad reikėtų pasistengti išmokti valdyti emocijas, įveikti konfliktines situacijas ir tiesiog nuolat kalbėtis, kad augdama mergaitė suvoktų, kokie santykiai neša džiaugsmą. Tarkime, nuolatiniai pykčiai ar mamos kaltinimai savo vyrui gali sužadinti neigiamiausias emocijas. Mergaitė nekęs tėvo, ieškos tokio gyvenimo partnerio, kuris būtų visai nepanašus į jį.

 

► Mokytojo. Toks tėtis skatina pažinti ir susipažinti su dukrą supančiu pasauliu, nepamiršdamas ir to, kas slepiasi mergaitės sieloje. Jai svarbu, kad tėtis visada būtų šalia, padėtų suvokti savo emocijas ir jausmus, leistų keistis, atrasti save, atsiverti, mokytis ir tobulėti.

 

► Mylinčio ir rūpestingo tėčio. Šis vaidmuo bene svarbiausias. Labiausiai mūsų vaikams reikia žinoti ir jausti, kad visada jais pasirūpinsime, saugosime ir mylėsime. Dukroms kartais svarbu tiesiog prisiglausti prie tėčio ar kartu perskaityti pasaką, niekuo nesirūpinti ir jaustis visiškai atvirai, t. y. tokiai, kokia yra iš tikrųjų. Mergaitės nori jausti, kad sulauks pakankamai dėmesio ir pagarbos.

 

► Idealus tėtis tas, kuris savo vaikus laiko lygiais ir aktyviai su savo žmona dalyvauja jų auklėjime. Labai svarbu, kad tėčiai nebūtų emociškai atsiskyrę ar tironiški, norintys, kad būtų šokama pagal jų dūdelę. Pirmuoju atveju tikėtinas ir vaikų atsitraukimas, socialinis atotrūkis, o štai kitu galima nuolatinė baimė ir įtampa, socializacijos stoka.

 

P. S. Taigi pats metas moterims liautis pritarti seniai subliuškusiam stereotipui, kad vyro pareiga uždirbti pinigus, o mamos – rūpintis vaikais. Suprantama, mama dukrai gali duoti neapsakomai daug neįkainojamos patirties, bet jei šiame procese tėtis visiškai nedalyvaus ar dalyvaus tik simboliškai, jai daug sunkiau bus užaugti visiškai harmoninga asmenybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius