Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip saugoti mažylių odą nuo permainingų orų

Šaltas oras jautriai ir plonytei kūdikių ir vaikų odai – ne dovanėlė. Pasidomėkime, kaip tinkamai ją prižiūrėti?
Mažylis
Mergaitė / Fotolia nuotr.

Juk atšiaurus vėjas ir šaltis gali ją stipriai pažeisti, netgi „dovanoti“ infekciją ar alergiją, išausinti, priversti trūkinėti, skeldėti... Specialistai sako, kad jeigu termometro stulpelis ir nukritęs žemiau 10 laipsnių šalčio – tai ne kliūtis pakvėpuoti grynu oru. Tereikia tik nepamiršti tam tikrų taisyklių ir tinkamai pasirinkti odos priežiūros priemones.

  • Šiuo metu vaikams siūloma pačių įvairiausių priemonių, kurios apsaugo nuo šalčio, maitina ir drėkina odą. Ką daryti mamoms? Nepasiklyskite tarp gausybės prekinių ženklų, o atidžiau pastudijuokite gaminio sudėtį: kuo jis ekologiškesnis ir natūralesnis, tuo labiau tiks mažyliui. Geriausia, kai sudėtyje yra pantenolio, drėkinančio odą ir saugančio nuo išorinių veiksnių, natūralių augalinių aliejų ir pan.
  • Kremu tepkite atviras kūno vietas iki pasivaikščiojimo žvarbiame ore likus pusvalandžiui. Maždau per tiek laiko kremas susigeria ir susidaro apsauginę plėvelę.
  • Būtinai sekite, kaip atrodo mažylio oda, skruostukai vaikštant šaltuoju metu – jeigu ji pabalo, pamėlo, labai paraudo ar dar kitaip pakeitė spalvą, lauke neužsibūkite. Skruostų taip pat nepatartina trinti, kad jie sušiltų – tokiu atveju tik dar labiau pažeisite ir taip jautrią odelę.
  • Karštas vanduo itin sausina odą – kuo temperatūra aukštesnė, tuo daugiau vaikučių oda praranda natūralios drėgmės. Maudydamos mažylius turėtumėte stengtis jiems parinkti kuo komfortiškesnę vandens temperatūrą, tarkime iki 40 laipsnių. Pagal poreikį galite po maudynių mažylį ištepti specialiu aliejuku. Maudynes patariama apriboti iki 10 minučių.
  • Labai dažnai vaikų, o ir suaugusių oda neigiamai regauoja į temperatūros pokyčius. Tarkime, namuose karšta ir sausa, o lauke vėsu ir drėgna. Reikėtų stengtis drėkinti orą ir namuose, kadangi sausas paskatins odos pleiskanojimą, sausėjimą, tempimą ir pan.
  • Nepersistenkite su įvairiomis kosmetikos priemonėmis. Manote, kuo jų daugiau, tuo geriau? Tikrai ne visada. Tarkime, muilas dažniausiai sausina odą, o kartais galima apsieiti ir be jo. Taip pat ir su įvairiais kremais – geriau turėti vieną, kuo neutralesnės sudėties, be jokių erzinančių kvapų, negu kaskart bandyti vis naują.
  • Jei odelė sausėja, galite išbandyti ir žoleles. Pažeistos odos plotus galite valyti ramunėlių ar medetkų nuovirais, kurie malšina uždegimus, ramina sudirgusią odą.
  • Nepamirškite ir lūpų – jas galite patepti taukmedžio, kokosų sviestu ar specialiu lūpų balzamu. Greičiausiai pastebėjote, kad vaikai ne tik aplaižo lūpas, bet ir skundžiasi varvančia nosimi, taigi šios veido sritys yra itin pažeidžiamos.
  • Na, ir galiausiai apranga – ji turi būti iš natūralių medžiagų, kad mažylis lauke nesuprakaituotų, be to, jaustųsi patogiai. Nereikia prirengti per daug – bus sunku judėti, tačiau itin lengva apranga garantuos peršalimą. Viską darykite su saiku ir nepamirškite patikrinti mažylio kojyčių ir rankyčių – jos turėtų būti šiltos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius