Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko nedovanoti vaikams?

Artėjantis švenčių sezonas virsta tikru galvos skausmu, kai artimiesiems reikia nupirkti dovanų. O jeigu sąraše yra vaikų... Ne paslaptis, kad tuomet teks rimtai pamąstyti, ypač jei patys dar neturite atžalų. Žinia, žaislų pasiūla didžiulė, ir greičiausiai ne vieni tėveliai patyrė tą jausmą, kai dovanos tiesiog varo iš proto, pavyzdžiui, vidury nakties grojantis žaislas nei iš šio nei iš to ima ir „uždainuoja“... Taigi, ko mažiems išdykėliams geriau nedovanoti, kad jų tėvams nepristigtų kantrybės?
Dovanos
Dovanos / Shutterstock nuotr.

Nieko per daug prieštaringo

Taisyklė paprasta: nedovanokite to, ko nenorėtumėte matyti savo namuose. Į tokių prieštaringų dovanų sąrašą reikėtų įtraukti per daug akį rėžiančius, dviprasmius jausmus keliančius žaislus, pavyzdžiui, tuos, kurie propaguoja smurtą ar kelia siaubą, atrodo neestetiškai ir, jūsų nuomone, yra visai netinkami vaikams.

 

Muzikiniai instrumentai ir žaislai

Lyg ir puiki dovana, ar ne? Taip, bet tokius žaislus vertėtų palikti išrinkti patiems tėvams. Mat jų skleidžiami garsai suaugusiesiems gali nepatikti, erzinti arba jų grojama muzika būna tokia aštri, kad nuolat ją girdint įsiskausta galva... Jeigu vis dėlto nusprendėte, kad mažyliui reikia muzikinio žaislo, rinkitės tokį, kurį, reikalui prispyrus, būtų galima išjungti ar sumažinti jo garsą.

 

Žaislai su didelėmis baterijomis

Tokie žaislai nėra patys tinkamiausi, nes dažniausiai jie skleidžia itin aukštus ir erzinančius garsus. Be to, baterijas reikia nuolat keisti, o tai, žinia, kainuoja nemažai. Taip pat reikia kruopščiai patikrinti, kad jos lengvai neišsiimtų, mat mažyliai mėgsta viską kišti į burną, o baterijos turi kenksmingųjų medžiagų. Dar vienas labai erzinantis dalykas – žaislai, kuriems būtini elementai, labai dažnai parduodami be jų. Vadinasi, teks darsyk patuštinti kišenę.

 

Sukeliantys netvarką namuose

Aišku, auginant vaikus, apie tobulą ir idealią tvarką namuose galima tik pasvajoti: visur mėtosi žaislai ir  jų detalės, konstruktorių dalys, kamuoliukai... Tad pagailėkite tėvų ir neteikite tokių dovanų, kurios lengvai gali atsidurti ant ką tik gražiai nudažytų sienų, pavyzdžiui, rankomis piešti skirtų dažų. Juk nenorėtumėte, kad mažos rankytės atspaudai paženklintų sienas, grindis, baldus? Taip, užsiėmimas smagus, tačiau tokias dovanas vertėtų palikti pirkti tėveliams.

 

Pavojingi ir labai dideli žaislai

Aštrūs ir propaguojantys smurtą žaislai tikrai nėra geras sumanymas: šautuvai, strėlės su lanku, peiliai, kardai... Nors tai tik imitacijos, vargu ar tėvai norėtų juos matyti savo namuose, ypač vaikų rankose. Kitas niuansas – žaislų dydis. Jeigu jie labai didžiuliai, vadinasi, užims nemažai vietos. Pasvarstykite, ar esate pasiruošę užgriozdinti tėvų namus?

 

Saldėsiai

Šokoladai, sausainiai, saldainiai, tortai, pyragai... Per šventes cukraus kiekis vaikų kraujyje greičiausiai viršija normą. Nepersistenkite, juk mažyliams pajusti saiką išties labai sunku, o krūva saldėsių tikrai nepagerins situacijos. Ką jau kalbėti apie tai, kad formuojami prasti mitybos įgūdžiai...

 

Ir visiškas ne!

Tik nesugalvokite vaikams dovanoti gyvūnėlio! Toks sprendimas turi būti priimtas pačių šeimos narių. Be to, tėvai paklius į nemalonią situaciją, nes negalės atsisakyti tokios dovanos, o vaikai šėls iš džiaugsmo, nes išsipildė jų svajonė. Galiausiai rezultatas vis tiek bus nejaukus ir keblus.

Taigi kruopščiai apgalvokite, ką dovanoti artimųjų vaikams, o geriausia – pasiteiraukite pačių tėvelių. Taip pasielgę tikrai neapsiriksite ir nepapulsite į keblią padėtį.

 

Taip pat skaitykite:

Žvaigždės pataria, ką dovanoti kiekvienam zodiako ženklui

Pirmasis gimtadienis. Kaip sukurti jaukią šventę?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius