Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėštumas be nugaros skausmų – misija įmanoma

Dažniausia moterų problema nėštumo metu – nugaros skausmai, pasireiškiantys 50–80 proc. besilaukiančių moterų. Skausmai dažniausiai prasideda 5–7 nėštumo mėnesį, tačiau pasitaiko atvejų, kuomet moterys skausmu ima skųstis jau 8–12 nėštumo savaitę. Šiuos skausmus lemia tam tikri nėštumo metu vykstantys procesai.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / Shutterstock nuotr.

Nugaros skausmai – neatsiejama nėštumo kasdienybė

Dėl augančio mažylio svorio ir vaisiaus vandenų keičiasi atramos ir judėjimo sistema, nugaros raumenims tenka didesnis krūvis, didėja kraujo tūris bei kraujo spaudimas, organizmas išskiria daugiau hormonų, auga svoris, įsitempia pilvo sienelė ir raumenys. Atsipalaiduoja raiščiai, atsiranda stuburo ir sąnarių nestabilumas, kuris dirgina skausmo receptorius.

Kadangi organizmas ruošiasi gimdymo procesui, suminkštėja dubens kaulų jungtys ir raiščiai, netrukus pasireiškia ir dubens srities skausmai.

Blogiausia, kad skausmas stipriai riboja kasdienę moters veiklą, sutrikdo miegą, kurį laiką išlieka po gimdymo.

Skausmo sukeltos neigiamos emocijos atsiliepia ir psichinei savijautai, moterys tampa labiau pažeidžiamos. Mamytės negatyvas persiduoda besivystančiam vaisiui, todėl būtina stengtis, jog nėštumas ir pogimdyvinis procesas suteiktų malonias akimirkas ir kuo mažiau vargintų papildomais skausmais, ypač kai tokių galima išvengti.

Nors nugaros skausmai yra neatsiejama nėštumo kasdienybė, gera žinia yra ta, kad „šie skausmai yra įveikiami“, – rašoma amerikiečių studijoje „Nugaros skausmas nėštumo metu: paplitimas, rizikos veiksniai ir pasekmės“, išleistoje Amerikos akušerijos ir ginekologijos žurnale. Tam pritaria ir Lietuvos specialistai, teigdami, jog nėštumo periodui reikalingas kūno pasiruošimas bei pagalbinės priemonės nėščiosioms.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ko moterys nežino apie abortą?

Tinkamas pasiruošimas padės išvengti skausmo

Išvengti varginančių nugaros skausmų būsimoms mamytėms padės fizinis aktyvumas (lengvas sportas, plaukimas, mankšta baseine, vaikščiojimas) ir specialūs ortopediniai gaminiai.

Amerikos akušerijos ir ginekologijos žurnale paskelbtoje amerikiečių studijoje akcentuojama, jog „ypač svarbu, kad moteris nėštumui ruoštųsi ir parengtų savo kūną gana dramatiškiems kaulų, raumenų bei hormoniniams pokyčiams, kurie nėštumo metu yra neišvengiami“.

Būsimai mamytei nepatariama užsiimti sportu savarankiškai: rekomenduojama, kad fizinį aktyvumą, atsižvelgiant į nėštumo laiką bei moters ir augančio vaikelio savijautą, parinktų specialistas.

Ilgametę patirtį turinti kineziteraupeutė ir nėščiųjų mankštos trenerė Eglė Urbonavičienė teigia, kad „patikimas ir teisingas būdas gelbėtis nuo nugaros skausmo yra nugaros raumenų stiprinimas. Nugaros raumenis pradėti stiprinti reikėtų dar prieš nėštumą arba nėštumo pradžioje, bet galima ir vos tik pajutus, kad darosi nepatogu. Beje, į nėščiųjų mankštas dažniausiai renkasi nugaros skausmų varginamos moterys, bet greitai šie skausmai pamirštami.“

Jeigu ima varginti itin stiprūs nugaros skausmai, geriausia kreiptis į gydytoją. Tokie skausmai gali pasireikšti dėl tam tikrų ligų, kurias reikėtų gydyti, norint išsaugoti mamos ir vaikelio sveikatą. Vienos iš tokių – inkstų ar šlapimo takų uždegimas, tarpslankstelinio disko išvarža bei kitos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Akušerės ginekologės atmintinė moteriai, planuojančiai nėštumą

Judėjimas be skausmo leidžia mėgautis nėštumu

Nėštumo metu atsiradę nugaros skausmai gali būti įveikiami, pasitelkiant pagalbines, specialiai nėščioms moterims pritaikytas, priemones. Juosmens įtvarai, korsetai, kelnaitės, diržai, skirti tiek nėštumo metu, tiek po gimdymo, tolygiai paskirsto nugarai tenkantį krūvį ir tokiu būdu padeda išvengti apatinės nugaros dalies skausmų.

Jeigu ima varginti itin stiprūs nugaros skausmai, geriausia kreiptis į gydytoją.

Nėščiųjų gaminiai švelniai prilaiko augantį pilvą, padeda išlaikyti taisyklingą laikyseną ir aktyviai judėti. „Kai pirmą kartą užsisegiau įtvarą, apėmė keistas jausmas: atrodė, kad visą krūvį kažkas neša vietoje manęs. Tapau lengva, atsirado noras vėl kažkur eiti, skubėti, įsijungti į veiklą“, – patirtimi dalijasi jauna mama Ligita.

Svarbu, jog judėjimas be skausmo, lengvumo pojūtis leidžia moterims išlikti aktyvioms iki paskutiniojo nėštumo trimestro. Negana to, moterys tampa laimingesnėmis ir vėl mėgaujasi nėštumu.

Moterys džiaugiasi, kad po gimdymo skirti gaminiai ne tik apsaugo nuo skausmo, bet ir optimalaus apspaudimo dėka padeda atgauti pradines formas, stangrina kūną.

Tik sveikas nėštumas suteikia malonias akimirkas ir teigiamai įtakoja tiek moters, tiek vaikelio sveikatą. Todėl, turėdami visas galimybes bei pasitelkdami specialistų pagalbą, padarykime viską, kad bereikalingas skausmas ar sveikatos problemos neužgožtų tikrojo nėštumo grožio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius