Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprastos tvarkos pamokėlės

Tvarkingas vaiko kambarys – kiekvienos mamos svajonė. Tiek auginančios mažą atžalėlę, tiek užsispyrusį paauglį. Deja, įsakmus reikalavimas „Susitvarkyk kambarį!“ svajonę retai paverčia realybe. Tad kaip išmokyti vaiką tvarkos?
Mergaitė tarp žaislų
Mergaitė tarp žaislų / Fotolia nuotr.

Niekas gyvenime nevyksta be priežasties. Netvarka vaiko kambaryje šiaip sau taip pat neatsiranda. Prieš įsiveliant į, tikėtina, gerų rezultatų neduosiantį karą dėl tvarkos, vertėtų pagalvoti, kodėl vaikas savo kambario netvarko. Galbūt jis turi per daug daiktų? O gal jų tiesiog nėra kur sudėti? Gal mažylis išaugo baldelius, ir jie neatitinka vaiko poreikių? Arba netvarka į save mėgina atkreipti dėmesį. Nustačius priežastį, su problema susidoroti bus daug lengviau.

Perteklius

Sugužėję gimimo dienos proga ar užbėgę į svečius draugai, seneliai, tetos ir dėdės vaikučiui dažniausiai dovanoja žaislus. Jais mažylį mielai palepina ir tėveliai. Nejučia žaislų susikaupia tiek, kad ne tik vaikas jais nesidomi, bet ir kambaryje nebelieka vietos pastatyti koją. Ką daryti? Visų pirma nepamiršti, kad visi žaisliukai – vaiko nuosavybė, tad vieną dieną be perspėjimo kai kuriuos surinkti ir išmesti būtų labai blogas „taktinis manevras“.

Vaikų psichologai rekomenduoja namuose įvesti smagią mėnesinę ar sezoninę tradiciją – drauge su vaiku susėsti ir atrinkti nereikalingus daiktus ir žaislus. Juos būtų galima atiduoti draugų, kaimynų mažyliams ar vaikų namams, išgabenti į rūsį ar palėpę. Taip ne tik kambaryje atsiras daugiau vietos, bet ir vaikas nuo mažens bus mokomas socialinės atsakomybės.

Jei atsisakyti žaisliukų vaikui pernelyg sunku, galite išmėginti dar vieną būdą – derybas. Už krūvelę senų neįdomių žaisliukų vaikui pasiūlykite vieną naują. Išsiskyrimo akimirką širdelę sopės mažiau.

Nėra kur dėti

Kai kuriuos daiktus išdalinote, bet trokštama tvarka kambaryje vis tiek neįsivyravo? Ką gi, pasižvalgykite po kambarį atidžiau. Ar spintoje pakanka vietos drabužėliams, ar galima būtų juos tvarkingai suskirstyti? O gal vaikas jam skirtų lentynų spintoje tiesiog nepasiekia? Mažai tikėtina, jog kaskart atsineš kėdutę, kad užlipęs pasidėtų megztuką. Ar ant sienos yra lentynėlė knygoms? Kur kambaryje turėtų būti sudėtos lego kaladėlės, minkšti žaislai, mašinėlės ar lėlės?

Jei kambaryje vietos mažai, šiek tiek pagelbėti gali lova su ištraukiamu stalčiumi, į kurį sutilps rečiau naudojami daiktai. Įvairūs popierėliai, nuotraukos, atvirukai gali būti priklijuoti prie specialios užrašams skirtos lentos. Šiek tiek rūpesčių sumažins ir spintoje atsiradusi papildoma lentyna. Žaislams galima įsigyti specialią dėžę arba drauge su mažyliu ją pasigaminti iš atliekamos dėžės nuo televizoriaus ar buitinės technikos.

Visgi padaryti kambarį patogų nepakanka. Nuo mažų dienų vaiką reikia mokyti daiktus rūšiuoti ir dėti į atitinkamas vietas. Ši pamokėlė gali virsti smagiu žaidimu. Pavyzdžiui, po dienos žaidimų pliušiniai meškučiai nori susirinkti drauge ir aptarti dienos įvykius, tad kodėl jų nesudėjus į vieną dėžę? Visos mašinos naktį stovi garažuose, todėl ir mažoms mašinėlėms būtina pastogė. Na, o lėlės kaip ir maži vaikai naktį gulasi į savo lovytę. Ją, beje, taip pat galima sukonstruoti iš atliekamos dėžutės. Tik svarbu vaikui neprimesti savo nuomonės, leisti žaislus sugrupuoti pačiam.

Geras pavyzdys

Auginančios vaikus mamos žino, kad mažieji – tikri beždžioniukai. Jeigu plaunate indus, ir jis nori plauti. Jei šluojate kambarį, ir vaikas mielai jį pašluotų. Šis amžiaus tarpsnis yra puikus metas diegti tvarkos jausmą. Puikiausia priemonė tam – tėvų pavyzdys. Kad vaiką pavyzdys įkvėptų, nebūtina organizuoti didįjį namų tvarkymą, kuris labiau nuvargina nei suteikia džiaugsmo. Mokytis lengviau po truputį. Pavalgius drauge vertėtų nurinkti nereikalingus daiktus nuo virtuvės stalo, keičiantis sezonui, į spintas suslėpti nenešiojamus drabužius, kartu surinkti ir į nešvarių skalbinių dėžę sumesti purvinus drabužėlius. Visos šios iš pažiūros nereikšmingos smulkmenos mažą vaiką gali puikiausiai išmokyti tvarkos visam gyvenimui.

Tvarkos pojūtį ugdyti bus paprasčiau, jei ne tik žaislų sudėliojimas į vietas bus nuolatinis vaiko darbas. Mokytis tvarkos padeda ir organizuotumas. Jei namuose tuo pačiu metu bus valgoma, einama pasivaikščioti, miegama ir žaidžiama, tradicija savaime taps ir kambario tvarkymas.

Pažaiskime

Neretai būna, kad mažajam mamos mėgdžiotojui ir padėjėjui vieną dieną tvarkytis atsibosta. Pyktis ir bausmės turėtų būti paskutinė priemonė mėginant sugrįžti prie senų ar siekiant išugdyti naujus įpročius. Pabodusią rutiną ir vėl galima paįvairinti žaidimais.

Jei vaikas mažas ir žaidimai su taisyklėmis kol kas per sudėtingi, į pagalbą verta pasitelkti linksmą dainelę. Kol ji skambės, mažasis, padedamas mamos, turėtų susitvarkyti savo žaidimo vietą. Skambant linksmai melodijai, neabejotinai atsiranda didesnis ūpas imtis veiklos.

Jei vaikutis didesnis, tvarkymosi žaidimą galima pasirinkti sudėtingesnį. Pavyzdžiui, kas – mama ar vaikas – daugiau sudės žaisliukų į jiems skirtas vietas. Vėliau galima ir šiek tiek pagudrauti: kas greičiau padarys savo darbą – ar mama išplaus indus, ar mažylis susitvarkys savo kambarį.

Maištingoji paauglystė

Gaila, bet paauglio, kurio kambarys dažniausiai atspindi jo vidinę būseną, t. y. sumaištį, žaidimais nesuviliosi. Paaugliui psichologai visų pirma rekomenduoja kuo nuosekliau paaiškinti, kodėl iš jo reikalaujama perimti tam tikrą atsakomybę, o vėliau tiksliai apibrėžti, kokius konkrečius darbus reikia padaryti.

Puiki priemonė įsipareigojimams priminti (geresnė nei pyktis ar pastovus kartojimas) – rašteliai, primenantys, koks daiktas kokioje vietoje turėtų būti. Tvarkos ir toliau nesilaikoma? Tada galima rinktis kraštutines priemones: taikyti tam tikras bausmes (pavyzdžiui, dėl laiko, kurį sugaišote tvarkydama jo kambarį, stokos negalite jo nuvežti į treniruotę) arba siūlyti paskatinimą (patartina ne piniginį), blogiausiu atveju – apriboti privilegijas ar mažinti dienpinigius.

Kaip ir mažam vaikui, paaugliui būtina matyti ir žinoti, kad kiekvienas šeimos narys turi savo pareigų ir jas atsakingai atlieka. Tačiau ir idealios tvarkos iš tokio amžiaus vaiko reikalauti tikrai nevertėtų, juolab kad ir mes, tėvai, nesame idealūs...

Svarbu žinoti

  • • Tvarkymasis turi būti nuolatinis – jei žaislus į jų vietas vaikas sudėjo vakar, tą patį turi padaryti ir šiandien.
  • • Tiek vaikui, tiek paaugliui užduotį reikia suformuoti konkrečiai. Nurodymas „susitvarkyk kambarį!“ turi būti keičiamas į „surink drabužius“, „paklok lovą“, sudėk į lentyną knygas“.
  • • Net už mažiausius pasiekimus vaiką reikia pagirti.
  • • Kai pastebite, kad mažylis pavargo, būtinai pasisiūlykite padėti.
  • • Vaikui tvarkantis tėvai turi būti tik pagalbininkai. Tai pokalbių metu reikia akcentuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius