Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akušerė ginekologė pataria: kaip po gimdymo sustangrinti liemenį

Neretai būsima mama per 9 mėnesius priauga 10–20 ir daugiau kilogramų, tad dažnai nėščioji sunerimsta ne tik dėl pasikeitusių kūno formų, bet ir dėl sveikatos. Akušerė ginekologė Rasa Jakutienė mamoms pataria, ko imtis, kad po gimdymo kuo greičiau viskas grįžtų į savo vėžias.
Mama su kūdikiu.
Mama su kūdikiu. / 123RF.com nuotr.

Daugelis besilaukiančiųjų tikisi, kad pagimdžiusios akimirksniu vėl bus lieknos. Deja, pagimdžius pilvas lieka beveik toks pat didelis bei skauda nugarą ir juosmenį kaip ir nėštumo metu.

Atrodo, dabar pats metas pradėti lieknėti – sportuoti, sveikai maitintis, tačiau pasaulį ką tik išvydusiam stebuklui dėmesio reikia 24 valandas per parą.

Po gimdymo persitempę odos audiniai negrįžta į pirminę padėtį, dingsta moters talijos formų grakštumas, eisena lieka sunki ir nerangi. Gimdos raumenys turi galimybę išsitempti iki 40 kartų, tačiau to negalima pasakyti apie pilvo srities raumenis, poodinę ląstelieną ir odą. Todėl dažnai po gimdymo likęs antsvoris ir odos perteklius pilvo srityje gražų moters kūną paverčia „bobutės“ figūra.

Šių nemalonumų išvengti yra įmanoma, jeigu laiku bus imtąsi tam tikrų priemonių.

Pasak gydytojos Rasos Jakutienės, intensyviausiai gimda traukiasi 6 pirmąsias savaites po gimdymo, o pilvo raumenys visiškai atsistato per pirmąjį pusmetį.

„Norint, kad audiniai grįžtų į pirminę padėtį 2 ar 3 kartus greičiau, padėti gali specialios ortopedijos priemonės. Kompresines kelnaites pradėti dėvėti galima jau kitą dieną po gimdymo ir rekomenduojama nešioti apie 1–3 mėn. Jos švelniai priglunda prie odos ir puikiai prilaiko po nėštumo išsitampiusius ir nusilpusius pilvo raumenis, padeda greičiau susigrąžinti pilvo ir liemens formas bei odos stangrumą“, – sako akušerė ginekologė.

R.Jakutienė dažnai ką tik pagimdžiusioms moterims rekomenduoja elastinį fiksuojamąjį juosmens įtvarą.

„Jis – tvirtesnis už kelnaites, tad ypač tinka po cezario pjūvio – prilaikoma žaizda mažiau juda, o kai mažiau juda – mažiau ir skauda, moteris jaučia psichologinį saugumą. Fiksuojamasis įtvaras tolygiai paskirsto nugarai ir juosmeniui tenkantį krūvį, todėl su įtvaru lengviau judėti, neskauda juosmens ir nugaros, netirpsta kojos“, – komentavo gydytoja.

Juosmens įtvaro efektyvumu, siekiant susigrąžinti iki nėštumo turėtas formas bei pagerinti sveikatą, neseniai įsitikino mama Ieva Paliliūnienė. „Fiksuojamąjį juosmens įtvarą pradėjau nešioti po gimdymo praėjus savaitei. Kai tik jį užsidėjau, supratau, kad reikėjo naudoti jau iškart po gimdymo. Tokiu atveju būčiau daug greičiau pasijutusi geriau“, – pasakojo moteris.

Po nėštumo susilpnėjo Ievos nugaros raumenys, kaip ji pasakojo, vaikščiojo pakumpus, sukritusi. Padėtį taisė specialus įtvaras. Jis padėjo atsitiesti, sutvirtinti nugaros raumenis, o tai, kad traukiasi jos pilvukas, Ieva pastebėjo jau kitą dieną.

„Nors prieš tai į šias priemones žiūrėjau skeptiškai, dabar įsitikinau, kad juosmens įtvaras daro stebuklus“, – tvirtino jauna mama.

Ieva pasakojo, jog kelios jos draugės po gimdymo nedėvėjo nei juosmens įtvaro, nei kelnaičių, tad dabar dėl to gailisi. Norint susigrąžinti buvusias kūno linijas, joms prireikė daug daugiau jėgų, pastangų ir laiko.

„Nesu sportiška, tad žinojau, kad po gimdymo greit savaime neatsistatysiu, dėl to iš anksto pradėjau domėtis, kas galėtų pagelbėti, – pasakojo I.Paliliūnienė. – Pasidomėjusi ortopedijos priemonėmis bei pasikonsultavusi su gydytojais, nusprendžiau išbandyti juosmens įtvarą. Dabar gailiuosi tik vieno – kad įtvaro nepradėjau nešioti iškart po gimdymo. Laukiau savaitę. Tad visoms būsimoms mamoms patariu nedelsti ir džiaugtis rezultatais.”

TAIP PAT SKAITYKITE: Mamos mankšta su kūdikiu: kada galima pradėti sportuoti po gimdymo?

Fotolia nuotr./Mama su kūdikiu.
Fotolia nuotr./Mama su kūdikiu.

Specialios kelnaitės ir juosmens įtvarai – puikiai tinkančios priemonės norint padailinti ir greičiau susigrąžinti prieš nėštumą buvusias kūno formas. Tiesa, tai nepadės atsikratyti nereikalingų kilogramų, tam reikėtų subalansuoti mitybą ir bent keliolika minučių per dieną pasimankštinti. Puikiai tinka vaikščiojimai stumiant naujagimio vežimėlį bei įvairūs pratimai pilvo presui.

Gydytojos R.Jakutienės teigimu, internete yra daug įvairių pratimų pilvo presui bei patarimų, kaip atgauti formas po gimdymo.

„Ką tik pagimdžiusios mamytės buriasi į grupes, kartu renkasi su mažyliais sportuoti. Galima sportuoti kūdikį pasiguldžius ant pilvo, o lauke – remiantis į vežimėlį. Iš tiesų mamos turėtų nepamiršti rūpintis savimi, kol nėra didesnių problemų. Dažnai patarus ką tik pagimdžiusioms mamytėms iš pat pradžių dėtis įtvarą ar suspaudžiančias kelnaites, jos tik numoja ranka, – pasakojo akušerė ginekologė R.Jakutienė. – O po kurio laiko grįžta verkdamos, ką daryti su komplikacijomis, skausmais. Daug geriau užsiimti prevencija, kad paskui nebūtų didesnių problemų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius